Type to search

Γιόγκα & Fitness

Γιόγκα κουρούντα για ενδυνάμωση και αρμονία σώματος και πνεύματος

Share

Η γιόγκα κουρούντα (yoga kurunta) ή πιο απλά γιόγκα με σκοινιά είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να γίνεις πιο ευκίνητη, να ξεπεράσεις τις δυσκολίες σου, να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να δυναμώσεις το σώμα σου. Πρέπει να το δοκιμάσεις!

Σπύρος Καπνιάς

Σαν δασκάλα της γιόγκα και της aerial yoga μου αρέσει να εξελίσσομαι και να μαθαίνω οτιδήποτε αφορά την γιόγκα. Πιστεύω ότι είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να μας διδάξει η γιόγκα που χρειάζεσαι διαρκή ενημέρωση προκειμένου να μπορέσεις να βοηθήσεις τους μαθητές σου αλλά και τον εαυτό σου να γίνεστε ολοένα και καλύτεροι. Όταν λοιπόν έμαθα για το σεμινάριο εκπαίδευσης δασκάλων στη yoga kurunta από τον καταξιωμένο δάσκαλο Σπύρο Καπνιά ενθουσιάστηκα.

Τι είναι η γιόγκα κουρούντα

Γιόγκα κουρούντα (yoga kurunta) είναι άσανας (στάσεις) οι οποίες εκτελούνται με τη βοήθεια σκοινιών σε ένα τοίχο. «Η λέξη “kurunta” σημαίνει μαριονέτα, κούκλα από ξύλο» εξηγεί ο κ. Καπνιάς, «όταν κάνουμε την πρακτική της γιόγκα κουρούντα γινόμαστε σαν μαριονέτες που έχουν κρεμαστεί από σχοινιά. Όλες οι άσανας (στάσεις) όπως όρθιες στάσεις, στροφές, ισορροπίες, αναστροφές, κάμψεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω, αναπτύσσονται και εξευγενίζονται με τη χρήση των σχοινιών και του τοίχου. Χρησιμοποιούμε τα σχοινιά για να βρούμε τη σταθερότητα και την ευθυγράμμιση».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Βίκυ Αργυροπούλου, Νάνσυ Λαμπροπούλου, Λετίτσια Μουστάκη.

Παρόλο που η γιόγκα με σκοινιά αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από τον μεγάλο δάσκαλο B.K.S. Iyengar, ωστόσο δεν την εφηύρε ο ίδιος, αφού σύμφωνα με τα λόγια του: «Όλα τα βοηθήματα που χρησιμοποιούνται τώρα όπως: καρέκλες, κεκλιμένες σανίδες, τούβλα είναι οι δικές μου καινοτομίες, εκτός από τα κρεμασμένα σχοινιά». Σήμερα πιστεύεται ότι η πρακτική με τα σχοινιά είναι μια καθαρά ινδική παράδοση και προέρχεται από το Rope Mallakhamb. Τις πρώτες αναφορές γι’ αυτό τις βρίσκουμε στη Manasollasa (1135 μ.Χ.) όπως μας πληροφορεί ο κ. Καπνιάς.

Πολεμιστής 2 (virabhadrasana 2) στον τοίχο. Ένας διαφορετικός πολεμιστής.

Ποια τα οφέλη από τη yoga kurunta;

Με τη βοήθεια των σχοινιών και του τοίχου μπορείς να «δουλέψεις» τις αδυναμίες σου, να ξεπεράσεις τους φόβους σου, να δυναμώσεις το σώμα σου με έναν μοναδικό τρόπο. Οι περισσότεροι μαθητές για παράδειγμα φοβούνται τις αναστροφές, όμως με τη χρήση των σχοινιών και του τοίχου νιώθουν πιο ασφαλείς και πρόθυμοι να δοκιμάσουν.

 

Με τη βοήθεια των σχοινιών ακόμα και οι αναστροφές γίνονται… παιχνιδάκι.

Μαθαίνεις να κρατάς ισορροπία και να τολμάς ξεπερνώντας τους φόβους σου.

Χάρη στα σχοινιά κατανοούν καλύτερα το σώμα τους και τις λειτουργίες του, μαθαίνουν πώς να επιτυγχάνουν την ευθυγράμμιση ενώ εκτελούν τις άσανας, καταφέρνουν να διατείνουν δύσκαμπτα σημεία του σώματός τους όπως οι ωμοπλάτες, ο θώρακας, τα ισχία, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν και τονώνουν όλο το σώμα χρησιμοποιώντας κυρίως το ίδιο τους το βάρος.

Διάταση όλου του σώματος και ειδικά της περιοχής των ωμοπλατών και του θώρακα.

«Με τη γιόγκα με σχοινιά δημιουργούμε περισσότερο χώρο και ευκαμψία σε περιοχές του σώματος όπου συσσωρεύεται η ένταση. Η ευστάθεια, η ευελιξία και η ισορροπία επιτυγχάνονται στην ωμική ζώνη, τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και τα άκρα. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανοίξετε το σώμα και να απελευθερώσετε την ένταση στη σπονδυλική στήλη και στην περιοχή της πυέλου» εξηγεί ο κ. Καπνιάς.

Ευεξία, χαρά αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος είναι τα άμεσα οφέλη της γιόγκα κουρούντα.

Σύμφωνα με την Geeta S. Iyengar «H γιόγκα με σχοινιά μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για μαθητές που είναι δύσκαμπτοι, αδύναμοι ή που δεν μπορούν να εκτελέσουν τις άσανας μόνοι τους». Περισσότερο ωφελούνται όσοι έχουν προβλήματα με την σπονδυλική στήλη ιδιαίτερα όσοι έχουν κύφωση.

Γιατί να κάνω γιόγκα με σχοινιά;

Επειδή κάνεις καιρό γιόγκα και θέλεις να πειραματιστείς με κάτι νέο. Τα σχοινιά και ο τοίχος θα προσδώσουν νέο αέρα στην πρακτική σου και θα κατανοήσεις καλύτερα τη λειτουργία των άσανας.

Θα μπορέσεις να φτάσεις σε επίπεδα που δεν μπορείς με τη συνηθισμένη σου πρακτική. Το σώμα υποστηριζόμενο από τα σχοινιά και τον τοίχο διατείνεται, δυναμώνει και γίνεται πιο ευλύγιστο. «Οι πρακτικές με το σωματικό μας βάρος, δεδομένου ότι είναι τέλεια προσαρμοσμένες στα σώματά μας, μπορούν να είναι ασφαλέστερες, λιγότερο δαπανηρές και πιο διασκεδαστικές από ότι άλλα βοηθήματα της γιόγκα χρησιμοποιούμε σήμερα» λέει ο κ. Καπνιάς.

Διάταση, ισορροπία και μυϊκή ενδυνάμωση, μερικά από τα οφέλη της γιόγκα κουρούντα (yoga kurunta).

Έχεις περισσότερα οφέλη γιατί μπορείς να μείνεις περισσότερη ώρα σε μια άσανα. Επειδή το σώμα υποστηρίζεται από τα σχοινιά και τον τοίχο μπορείς να κρατήσεις μια άσανα για πιο πολύ χρόνο. Έτσι έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις περισσότερο την αναπνοή σου και να εμβαθύνεις στην άσανα.

Θα σε συναρπάσει! Θα νιώσεις τα αποτελέσματα αμέσως στο σώμα σου. Θα αισθανθείς να πιάνονται μύες που ούτε καν φανταζόσουν. Στο τέλος του μαθήματος θα είσαι κουρασμένη, αλλά αναζωογονημένη, θα νιώθεις πιο δυνατή, πιο ψηλή και λεπτή, ο θώρακάς σου πιο ανοιχτός, οι ώμοι σου ξεπιασμένοι.

Η γιόγκα με σχοινιά μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε εκατοντάδες άσανς που δεν είναι προσβάσιμες σε κανονικά μαθήματα γιόγκα.

Τι μακροχρόνια αποτελέσματα θα έχω;

Ο κ. Καπνιάς εξηγεί τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη γιόγκα με σχοινιά μετά από την τακτική άσκηση. «Η γιόγκα κουρούντα (yoga kurunta) δυναμώνει και τονώνει το μυϊκό σύστημα, αναπτύσσοντας τη φυσική δύναμη. Βοηθά στην εξάλειψη των πόνων σε πλάτη και αυχένα, ενώ αναζωογονεί και δυναμώνει τις αρθρώσεις. Ενδυναμώνει το λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα και κατά συνέπεια καταπολεμά την κυτταρίτιδα και το χαλαρό στομάχι.

«Με την πρακτική της γιόγκα κουρούντα (yoga kurunta) αποκτάτε ευκινησία, ελαφρότητα του σώματος, ταχύτητα στις κινήσεις και εγρήγορση στο νου» Geeta S. Iyengar.

Ενισχύει τις πνευματικές μας ικανότητες όπως τη μνήμη και τη νοημοσύνη, ηρεμεί και αναζωογονεί το μυαλό, δημιουργεί συναισθήματα χαρά και ευεξίας, καταπολεμά το άγχος, μας βοηθά να αναπτύξουμε τις καλλιτεχνικές μας δεξιότητες και να είμαστε πιο δημιουργικοί καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση των φόβων και των φοβιών μας. Συμβάλλει στην αντιγήρανση και στη νεανικότητα του δέρματος, του προσώπου και του σώματος». Ε, τι άλλο θέλεις;

Μέσα από τη σταθερότητα και τη διάταση που μας δίνει η γιόγκα κουρούντα (yoga kurunta) σε συνδυασμό με την αναπνευστική διαδικασία, το σώμα μας ανοίγει, για να αναπνεύσει, να κινηθεί και να μπει βαθύτερα σε μια άσανα.

Προσοχή μην κάνεις γιόγκα κουρούντα (yoga kurunta) αν:

  • Είσαι έγκυος ή θηλάζεις.
  • Εάν έχεις καταρράκτη ή έχεις χειρουργηθεί στα μάτια.
  • Εάν υποφέρεις από ίλιγγο και υψηλή πίεση.
  • Εάν έχεις εγχειριστεί στο στήθος.

Καλό είναι να συμβουλεύεσαι πάντα τον γιατρό σου αν έχεις οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *