Βρες ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος γιόγκα για σένα
Share
Είτε είσαι εντελώς αρχάρια στη γιόγκα, είτε πιο προχωρημένη θα έχεις ήδη διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που όλες υπόσχονται πιο ευλύγιστο και δυνατό σώμα, πιο ήρεμο πνεύμα, καλύτερη υγεία και πιο φιλοσοφημένη στάση ζωής.
Αξίζει να βάλεις τη γιόγκα στη ζωή σου. Τα οφέλη της για την σωματική, την ψυχική και την πνευματική υγεία είναι αναμφισβήτητα και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Εν τω μεταξύ υπάρχουν και τόσες πολλές και διαφορετικές μέθοδοι που αποκλείεται να μην βρεις αυτήν που ταιριάζει καλύτερα σε σένα. Δες ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι που διδάσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και επέλεξε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο! Κάποιες είναι πιο ήρεμες, κάποιες πιο δυναμικές, κάποιες επικεντρώνονται περισσότερο στην αποκατάσταση, ενώ άλλες στην αναπνοή. Φυσικά η παρουσίαση είναι ιδιαίτερα περιληπτική, μόνο για να καταλάβεις ποια μέθοδος γιόγκα σε ελκύει πιο πολύ ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Χάθα (Hatha):
Πιο αργό και ήρεμο είδος, όπου οι στάσεις διατηρούνται για 5-10 αναπνοές και θεωρείται ιδανικό για να ξεκινήσει κάποιος γιατί μαθαίνει τις βάσεις.
Βινιάσα (Vinyasa):
Πρόκειται για ένα πιο ενεργητικό και σθεναρό στιλ όπου περιλαμβάνει μια σειρά στάσεων που ονομάζονται «Χαιρετισμοί στον ήλιο» (Surya Namaskar) και όπου κάθε κίνηση είναι συνδεδεμένη με την αναπνοή. Το μάθημα ξεκινά με αρκετούς «Χαιρετισμούς» προκειμένου να ζεσταθεί και να προετοιμαστεί το σώμα για πιο έντονες διατάσεις στη συνέχεια.
Αστάνγκα (Ashtanga):
Πολύ έντονο και με ροή είδος που ιδρύθηκε από τον Πατάμπι Τζόις τη δεκαετία του 1960 και επηρέασε πολύ τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γιόγκα στη Δύση. Πρόκειται για μια ακολουθία στάσεων που εκτελείται πάντοτε με την ίδια σειρά. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ακολουθία κίνησης και αναπνοής. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σωματικά και συνίσταται η καθημερινή πρακτική.
Πάουερ Γιόγκα (Power Yoga):
Ιδιαίτερα δυναμικό είδος που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’90 από διάφορους δασκάλους γιόγκα που ήθελαν να κάνουν την αστάνγκα πιο προσιτή σε περισσότερους ανθρώπους. Τα μαθήματα είναι πολύ δυναμικά και κοπιαστικά όπως και της αστάνγκα, ωστόσο δεν ακολουθείται πάντα μια καθορισμένη σειρά.
Μπίκραμ ή Hot Yoga:
Αναπτύχθηκε από τον Bikram Choudhury. Χαρακτηριστικό της είναι ότι διεξάγεται σε πολύ ζεστό περιβάλλον 35-40°C. Θεωρείται ότι με τη βοήθεια της ζέστης οι μύες χαλαρώνουν, το σώμα ιδρώνει και μέσω του ιδρώτα καθαρίζει.
Αϊγιένγκαρ (Iyengar):
Μέθοδος γιόγκα που αποσκοπεί στο να φέρει την ιδανική ευθυγράμμιση στο σώμα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται πολλά βοηθήματα όπως π.χ. κουβέρτες, τουβλάκια, ζώνες, μαξιλάρια κ.ά. Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες μεθόδους εδώ η κάθε στάση κρατιέται για αρκετή ώρα.
Τζιβαμούκτι (Jivamukti):
Ιδρυτές της μεθόδου είναι ο David Life and Sharon Gannon. Επηρεάστηκαν πολύ από την Αστάνγκα αλλά πρόσθεσαν διαλογισμό, τραγούδι και πνευματική διδασκαλία.
Κουνταλίνι (Kundalini):
Εδώ η έμφαση δίνεται στη σύνδεση αναπνοής και κίνησης του σώματος προκειμένου να απελευθερωθεί η ενέργεια που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος και να ανεβεί προς τα επάνω μέσω των τσάκρας.
Γιν γιόγκα (Yin Yoga):
Εξελίχθηκε από τον δάσκαλο Paul Grilley με σκοπό να βοηθήσει με ήπιο τρόπο τη διάταση των σώματος και ιδιαίτερα των αρθρώσεων. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό ο ασκούμενος πρέπει να κρατήσει κάθε στάση για αρκετά λεπτά (περίπου 3-5′).
Γιόγκα αποκατάστασης (Restorative):
Το σώμα υποστηρίζεται με τη χρήση βοηθημάτων (κουβέρτες, μαξιλάρια, τουβλάκια κ.ά.) προκειμένου να χαλαρώσει σε κάθε στάση η οποία κρατιέται για αρκετά λεπτά. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται ο μηχανισμός της παθητικής διάτασης των μυών και των αρθρώσεων.
Σιβανάντα (Sivananda):
Ιδρύθηκε το 1959 από τον Swami Vishnudevananda. Η μέθοδος βασίζεται σε πέντε αρχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η πρακτική εξάσκηση της γιόγκα (asana), οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός. Πυρήνας της πρακτικής αυτής είναι η όσο το δυνατόν πιο άρτια εκτέλεση 12 προσεκτικά επιλεγμένων στάσεων.