Type to search

Γιόγκα & Fitness

Τρέξιμο ή περπάτημα; Τι να προτιμήσεις και γιατί

Share

Αναμφισβήτητα τόσο το τρέξιμο όσο και το περπάτημα είναι εξαιρετικές μορφές εκγύμνασης του σώματος. Το ποιο θα επιλέξεις εξαρτάται από εσένα και μόνο.

Τρέξιμο και περπάτημα αποτελούν αγαπημένες μορφές άσκησης για πολλούς λόγους: Είναι οικονομικές, δεν χρειάζονται συγκεκριμένο χώρο ούτε ειδικό εξοπλισμό εκτός από ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, είναι εύκολες μπορεί να τις κάνει ο οποιοσδήποτε προσαρμόζοντάς τες στο επίπεδό του, μπορούν να προσαρμοστούν στην παρέα και να γίνουν κοινωνική έξοδος. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που τα τελευταία χρόνια βλέπεις όλο και περισσότερο κόσμο να κατακλύζει παραλίες, λόφους και πάρκα για να ασκηθεί. 

Ποιο να προτιμήσεις;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι κάποιο είναι καλύτερο από το άλλο. Νομίζω ότι η επιλογή εξαρτάται από εμάς και μόνο, από το τι μας αρέσει περισσότερο καθώς και από το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης. Γενικά μιλώντας αν αυτό που θέλουμε είναι να κάψουμε περισσότερες θερμίδες ή να χάσουμε βάρος τότε το τρέξιμο είναι καλύτερη επιλογή. Εάν η φυσική μας κατάσταση δεν είναι πολύ καλή ή θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας χωρίς να κουραστούμε ιδιαίτερα τότε καλύτερα να επιλέξουμε το περπάτημα. Μπορούμε όμως να το κάνουμε και συνδυαστικά, κάποιες μέρες την εβδομάδα δηλαδή να τρέξουμε και κάποιες να περπατάμε. 

Τα οφέλη της αεροβικής άσκησης

Τρέξιμο και περπάτημα είναι και τα δύο είδη αερόβιας άσκησης (cardio), η οποία έχει πολλά οφέλη για την σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία:

  • Μας βοηθά να αδυνατίσουμε ή να διατηρήσουμε πιο εύκολα το βάρος μας.
  • Έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση.
  •  Βελτιώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Δυναμώνει η καρδιά μας. 
  • Συμβάλλει στη μακροζωία, θεωρείται ένα από τα μυστικά υγείας των εκατονταετών. Αν θέλεις να μάθεις και άλλα μυστικά μακροζωίας κάνε κλικ εδώ.

Κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με έρευνα η τακτική μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (τρεις φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά), συμβάλλει στη μείωση των αισθημάτων άγχους και κατάθλιψης, ενώ βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να είναι 30 λεπτά συνεχόμενης άσκησης, αλλά μπορούμε να τα μοιράσουμε μέσα στη μέρα. Μπορούμε δηλαδή να περπατάμε για παράδειγμα 10 λεπτά το πρωί, 10 το μεσημέρι και 10 το βράδυ ή όπως αλλιώς μας βολεύει. 

Σε ποια σημεία διαφέρει τρέξιμο και περπάτημα

Τρέξιμο και περπάτημα έχουν παρόμοιες ωφέλειες για τον οργανισμό. Η βασική τους διαφορά έγκειται στον αριθμό των θερμίδων που καίγονται, αφού με το τρέξιμο μπορούμε να κάψουμε ακόμα και τις διπλάσιες θερμίδες από το περπάτημα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic ένας άνθρωπος  με βάρος 73 κιλά καίει όταν τρέχει με ταχύτητα 5 μίλια την ώρα (περίπου 8 χιλιόμετρα την ώρα) 606 θερμίδες. Ενώ όταν περπατά με ταχύτητα 3,5 μίλια την ώρα (περίπου 5,5 χιλιόμετρα την ώρα) καίει 314 θερμίδες δηλαδή σχεδόν τις μισές. Για να χάσουμε μισό κιλό χρειάζεται να κάψουμε περίπου 3500 θερμίδες. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, ότι αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το αδυνάτισμα, τότε το τρέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει πολύ πιο αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά το περπάτημα είναι μια πολύ καλή μέθοδος εκγύμνασης του σώματος για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα που σε βοηθά να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό.  

Πώς μπορείς να κάψεις περισσότερες θερμίδες με το περπάτημα

Υπάρχουν κάποια κόλπα που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερες θερμίδες περπατώντας. Δες ποια είναι αυτά:

Να περπατάς σε ζωηρό ρυθμό

Οι περισσότεροι περπατάμε με ρυθμό περίπου 2,5 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι σχετικά αργός και πολύ άνετος για τους περισσότερους. Περπατώντας με λίγο πιο ζωηρό ρυθμό π.χ. με 4 χιλιόμετρα την ώρα καίμε πολύ περισσότερες θερμίδες χωρίς να κουραστούμε τόσο πολύ όσο το να τρέχαμε.

Αύξησε το… βάρος σου

Φορώντας ένα γιλέκο με βαρίδια αυξάνουμε κατά πολύ τις θερμίδες που καίμε καθώς πρέπει να μεταφέρουμε αρκετό επιπλέον βάρος. Το γιλέκο κατανέμει ομοιόμορφα το εξτρά βάρος στον κορμό μας, ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να ξεπερνά το 5-10% του βάρους μας. Αν δεν έχουμε γιλέκο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βαράκια που θα κρατάμε στα χέρια μας.

Πάρε τις ανηφόρες

Το περπάτημα στην ανηφόρα καίει πολλές θερμίδες, σχεδόν τόσες όσες το τρέξιμο. Όπως καταλαβαίνει πολύ βολικό σε αυτή την περίπτωση είναι ο διάδρομος όπου θα μπορούμε να ρυθμίσουμε την κλίση μόνοι μας ξεκινώντας από 5% και φτάνοντας ανάλογα με τη φυσική μας κατάσταση μέχρι και 15%.

Τι να προσέξεις

Ενώ το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διατηρήσουμε τη φόρμα μας, ελλοχεύει περισσότερους κινδύνους για την υγεία μας από το περπάτημα. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια άσκηση υψηλής έντασης εν αντιθέσει με το περπάτημα. Γι’ αυτό και μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί όπως θλάσεις, πόνοι στις αρθρώσεις, τενοντίτιδες κ.ά. Συγκεκριμένα ενώ σύμφωνα με το Harvard Medical School ενώ με το περπάτημα διατρέχουμε μόλις 1-5% κίνδυνο τραυματισμού, με το τρέξιμο αυτό αυξάνει στο 20-70%! Γι’ αυτό… προσοχή! Σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει η παροιμία «Πάω αργά για να φτάσω γρήγορα». 

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *