Type to search

Γιόγκα & Fitness

Τι χρειάζεται να αλλάξεις στον τρόπο που γυμνάζεσαι μετά τα 40

Share

Το σώμα μας αλλάζει συνεχώς καθόλη τη διάρκεια τη ζωή μας. Με την άσκηση προσπαθούμε να καλύψουμε όλες αυτές τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν και που φυσικά, άλλες είναι στα 25 και άλλες στα 65. Τι χρειάζεται λοιπόν να αλλάξεις στη γυμναστική σου μετά τα 40; 

Η πιο συχνή δικαιολογία πολλών για να αποφύγουν την εκτέλεση δύσκολων ασκήσεων στη γυμναστική είναι ότι είναι «πολύ μεγάλοι» ή «πολύ γέροι». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το σώμα μας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και ασκήσεις που σε μικρότερη ηλικία τις εκτελούσαμε πιο εύκολα, μεγαλώνοντας μπορεί να μας δυσκολεύουν. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: Μήπως χρειάζεται να αλλάξουμε ή και να σταματήσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα όταν φτάνουμε σε κάποια ηλικία όπως π.χ. μετά τα 40; 

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, λένε οι ειδικοί. Το τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε δεν εξαρτάται από την χρονολογική μας ηλικία αλλά από την γενικότερη εικόνα της υγείας μας καθώς και από το πόσα χρόνια γυμναζόμαστε. Υπάρχουν 60άρηδες για παράδειγμα που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση από όταν ήταν 25 εξαιτίας της συνέπειάς τους στην τακτική άσκηση. Το θέμα είναι να γυμναζόμαστε ακούγοντας το σώμα μας και σεβόμενοι τις ανάγκες του, και σε αυτήν την περίπτωση η ηλικία που αναγράφεται στην ταυτότητά μας δεν θα έχει καμία σημασία. «Ακόμα και στα 80 και στα 90 μπορούμε να γυμναστούμε προκειμένου να αποκτήσουμε μυς, αντοχή και δύναμη» λέει ο Christian J. Thompson, PhD, βοηθός καθηγητή κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο. Το θέμα είναι να μην επαναπαύεσαι και να προσπαθείς συνεχώς να γίνεσαι καλύτερος. 

Τι να έχεις υπόψη σου μετά τα 40 όταν γυμνάζεσαι

Καθώς μεγαλώνουμε ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που μας αρέσουν είναι να μην σταματάμε ποτέ να τα κάνουμε. Δες όμως τι άλλο χρειάζεται να προσέξεις.

Πρόσεξε όταν κάνεις υψηλής έντασης αερόβιες ασκήσεις

Οι αερόβιες ασκήσεις υψηλής έντασης όπως π.χ. είναι το τρέξιμο και το σκοινάκι δυναμώνουν τα οστά και βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος. Ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε αυξάνει και ο κίνδυνος αρθριτικών και προβλημάτων στις αρθρώσεις. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή να επιλέγεται κάποιο πρόγραμμα με τη βοήθεια ειδικού γυμναστή ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί. Επίσης μετά από υψηλής έντασης και πλειομετρικές ασκήσεις πρέπει να δίνεται αρκετός χρόνος στο σώμα προκειμένου να ανακάμψει και να ξεκουραστεί.
Τρέξιμο ή σχοινάκι; Ποιο να επιλέξεις και γιατί!

Αφιέρωσε χρόνο στην αποθεραπεία

Καθώς μεγαλώνουμε η αποθεραπεία μετά την άσκηση γίνεται όλο και πιο σημαντική γιατί αυξάνονται οι φλεγμονές. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο, αλλά το να την κάνουμε. Μπορεί σε μικρότερη ηλικία το σώμα μας να ήταν πιο ανθεκτικό και να την παραλείπαμε, σίγουρα όμως δεν συμβαίνει μετά τα 40 και τα 50. 

Χρειάζονται περισσότερες πρωτεΐνες

Πολύ σημαντικό για το σώμα μετά την προπόνηση είναι να του προσφέρουμε τα κατάλληλα «καύσιμα» και αυτά είναι οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες η κατανάλωση 1,5 γραμμαρίου πρωτεΐνης την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους συμβάλλει στην βελτίωση του μυϊκού συστήματος. 

Ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γυμναστικής

Καθώς μεγαλώνουμε είναι πιο σημαντικό να ασχολούμαστε με πολλά και διαφορετικά είδη άσκησης παρά με ένα συγκεκριμένο. Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζουμε περισσότερα όργανα του σώματος αλλά και αναπτύσσουμε διαφορετικές δεξιότητες: ευελιξία, ισορροπία, δύναμη, αντοχή, ευκινησία. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *