Θέλεις νεανικό μυαλό; Κάνε γιόγκα!
Share
Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο η γιόγκα να μην μπορεί να σε βοηθήσει! Για υγιή εγκέφαλο και τετράγωνη λογική μέχρι τα βαθιά γεράματα χρειάζεται να κάνεις γιόγκα ισχυρίζεται νέα έρευνα.
Απώτερος σκοπός της γιόγκα είναι η σύνδεση σώματος και πνεύματος. Η τακτική άσκησή της έχει συνδεθεί στο παρελθόν με πολλές θετικές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές οι οποίες συνδέονται με την αντίληψη, την προσοχή, τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες. Από την άλλη πλευρά η γήρανση έχει συνδεθεί με δομικές και λειτουργικές εγκεφαλικές αλλαγές, οι οποίες συνάδουν με μειωμένες γνωστικές λειτουργίες και αλλαγές στη συμπεριφορά. Τα καλά νέα είναι ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να επιβραδύνουμε τα σημάδια της εγκεφαλικής γήρανσης σύμφωνα με νέα έρευνα.
Γιόγκα για μυαλό… ξυράφι
Στην έρευνα συμμετείχαν δύο γκρουπ γυναικών μεγάλης ηλικίας. Στο ένα οι συμμετέχουσες έκαναν χάθα γιόγκα το διάστημα των τελευταίων 8 ετών, ενώ στο άλλο όχι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το πρώτο γκρουπ είχε εμφανώς πιο παχύ φλοιό στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονταν με τις νοητικές λειτουργίες από το δεύτερο, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με την διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
Η σχέση της γιόγκα με τον εγκέφαλο
Στις αιτίες του γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί δηλαδή η γιόγκα να έχει ένα τόσο έντονο προστατευτικό αποτέλεσμα στις νοητικές λειτουργίες, οι ερευνητές λένε ότι αυτό οφείλεται στην ίδια τη φύση της γιόγκα. Το ότι δηλαδή περιλαμβάνει την εξάσκηση άσανα (στάσεων), με ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό. Εξ ορισμού η γιόγκα είναι μια διαλογιστική δραστηριότητα ενσωματωμένη σε στάσεις στις οποίες πρέπει να υπάρχει ένα στοιχείο προσοχής. Συνήθως αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι η συγκέντρωσή μας στην αναπνοή μας ή/και σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος ή του χώρου. Ως εκ τούτου η γιόγκα θεωρείται μια στοχαστική πρακτική (και ίσως γι’ αυτό να θυμώνω τόσο πολύ όταν μου λένε ότι κάνω γυμναστική και όχι γιόγκα). «Αυτά τα εγγενή και μοναδικά διαλογιστικά χαρακτηριστικά της, την κάνουν να ξεχωρίζει από τις τυπικές μορφές σωματικής άσκησης, οι οποίες περιορίζονται στο φυσικό σώμα» λένε οι ερευνητές. «Επιπλέον τέτοιου είδους πρακτικές που συνδέουν σώμα-ψυχή όπως είναι η γιόγκα, το τάι τσι και ο διαλογισμός έχουν συνδεθεί από παλιά με θετικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου» καταλήγουν.