Type to search

Γιόγκα & Fitness

Τα λάθη που σε εμποδίζουν να αποκτήσεις κοιλιά «πλάκα»

Share

Οι γυμνασμένοι κοιλιακοί δεν είναι εύκολο πράγμα, γι’ αυτό και όλοι μας αναζητούμε αυτήν τη μαγική φόρμουλα που θα μας τους χαρίσει. Φαίνεται όμως ότι για κοιλιά «πλάκα» δεν χρειάζεται μόνο κόπος, αλλά και… τρόπος!

Οι μυς του κορμού στηρίζουν ολόκληρο το σώμα συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς, της σπονδυλικής στήλης, των ισχίων και της λεκάνης. Γι’ αυτό και μια γυμνασμένη, δυνατή κοιλιά δεν είναι σημαντική μόνο για την ωραία μας εμφάνιση, αλλά και για την υγεία και ευεξία μας. Μπορεί ωστόσο να γυμνάζεσαι αρκετά, να είσαι στο σωστό βάρος, παρόλα αυτά να μην έχεις αυτή την γράμμωση που τόσο επιθυμείς. Αιτία; Κάποια μικρά λάθη ενώ γυμνάζεσαι που σε εμποδίζουν να αποκτήσεις κοιλιά «πλάκα».

Για γυμνασμένους κοιλιακούς απέφυγε αυτά τα λάθη στην άσκηση

Δεν μένεις αρκετά στη θέση ενώ εκτελείς την άσκηση

Για να είναι αποτελεσματικοί οι κοιλιακοί πρέπει κατά την εκτέλεση κάθε σετ, να μην αφήνεις καθόλου ξεκούραση. Εάν π.χ. κάνεις ροκανίσματα δεν πρέπει να ακουμπάς τις ωμοπλάτες ή τα πόδια στο πάτωμα, παρά μόνο αφού έχεις ολοκληρώσει το σετ και κάνεις διάλειμμα για 1-2 λεπτά ώστε να το επαναλάβεις. Με αυτόν τον τρόπο οι κοιλιακοί είναι συνεχώς υπό ένταση και πετυχαίνεις καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν είσαι συγκεντρωμένη στην εκτέλεση των ασκήσεων ενώ γυμνάζεσαι

Εάν είσαι αφηρημένη και εκτελείς μηχανικά τις επαναλήψεις χωρίς να επικεντρώνεσαι συνειδητά σε αυτό που κάνεις, τότε απλώς σπαταλάς άδικα τον χρόνο σου. Εάν θέλεις αποτελέσματα χρειάζεται να έχεις καθόλη τη διάρκεια της άσκησης ενεργοποιημένους τους κοιλιακούς σου τραβώντας τον ομφαλό προς την σπονδυλική στήλη (Uddiyana Banda -Ουντιγιάνα Μπάντα, το ονομάζουμε στη γιόγκα). 

Οι ασκήσεις που έχεις επιλέξει δεν είναι αρκετά δύσκολες για σένα

Μπορεί όταν ξεκίνησες να γυμνάζεσαι κάποιες ασκήσεις κοιλιακών να σου φαινόντουσαν δύσκολες, όμως στο πέρασμα του χρόνου έχεις δυναμώσει αρκετά και έχεις ανάγκη από πιο απαιτητικές. Χρειάζεται να βρεις την χρυσή τομή για το επίπεδό σου, κάπου ανάμεσα στο εύκολο και στο πολύ δύσκολο. Προσθέτοντας και αυξάνοντας βαθμιαία τον δείκτη δυσκολίας χρησιμοποιώντας ντάμπ-μπελς (dumbbells), βάρη, λάστιχα κ.ά. μπορείς να προσαρμόσεις τις ασκήσεις στο επίπεδό σου.

Το πρόγραμμά σου δεν έχει αρκετή ποικιλία ασκήσεων

Για να δεις αποτελέσματα χρειάζεται αρχικά να σου φτιάξει το πρόγραμμα των ασκήσεών σου ένας γυμναστής. Γιατί εκτός από την εκγύμναση των μυών που μπορείς να επιτύχεις με τα ροκανίσματα για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί ακόμα μύες που για να τους δουλέψεις χρειάζονται στροφές, εκτάσεις, κάμψεις. Χωρίς να έχεις ένα πλήρες ασκησιολόγιο που να γυμνάζει όλους τους κοιλιακούς, δεν μπορείς να έχεις ένα άρτιο αποτέλεσμα. Δες εδώ τις καλύτερες ασκήσεις για κοιλιά πλάκα.

Δεν αναπνέεις σωστά

Η αναπνοή έχει μεγάλη σημασία για τον έλεγχο του κορμού. Το διάφραγμα είναι ο κύριος αναπνευστικός μυς μας και βοηθά στην εσωτερική σταθεροποίηση του κορμό μας. Χρειάζεται λοιπόν να συντονίζουμε τις επαναλήψεις μας με την αναπνοή μας. Και εδώ μπορεί να βοηθήσει ένας προσωπικός γυμναστής, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της εκμάθησης.

Βάζεις η ίδια τρικλοποδιές στον εαυτό σου μη τρώγοντας σωστά

Όσο πολύ και αν γυμνάζεσαι, όσο σωστά και αν το κάνεις, δεν μπορείς να δεις αποτελέσματα παρά μόνο εάν τρέφεσαι σωστά. Το παραπάνω ισχύει ιδιαίτερα για την περιοχή της κοιλιάς και του κορμού. Μια διατροφή πλούσια σε μη υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, με καλής ποιότητας πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες θα σε βοηθήσει να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου.
Δες εδώ ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *