Type to search

Γιόγκα & Fitness

Τα καλύτερα είδη άσκησης για γρήγορη απώλεια βάρους

Share

Εκτός από τη δίαιτα και η γυμναστική θεωρείται ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για απώλεια βάρους. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα καλύτερα είδη άσκησης για να φτάσουμε γρήγορα το στόχο μας.

Η άσκηση καίει θερμίδες και ότι καίει θερμίδες είναι καλό για το αδυνάτισμα. Εάν λοιπόν χρειάζεται να ξεφορτωθείς μερικά επιπλέον κιλάκια μην περιοριστείς μόνο στη δίαιτα. Για καλύτερα, πιο ωραία και άμεσα αποτελέσματα χρειάζεται να βάλεις και την γυμναστική στη ζωή σου για πιο γρήγορη (αλλά και μόνιμη) απώλεια βάρους. Τα πιο κάτω είδη άσκησης είναι πολύ συνηθισμένα και είναι εξαιρετικά για αδυνάτισμα.

Περπάτημα

Θεωρείται (και κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι) μία από τις καλύτερες μεθόδους για απώλεια βάρους. Για ποιους λόγους; Έχουμε και λέμε:

  • Είναι εύκολο
  • Απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα από την ηλικία και την φυσική τους κατάσταση.
  • Είναι οικονομικό.
  • Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό εκτός από ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
  • Είναι άσκηση χαμηλής έντασης και δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. 

Σύμφωνα με το Harvard Health ένας άνθρωπος βάρους 70 κιλών καίει περίπου 167 θερμίδες μέσα σε 30 λεπτά όταν περπατά με ταχύτητα 6,4 km/h (χιλιόμετρα ανά ώρα). Όπως καταλαβαίνεις μιλάμε για έντονο βάδισμα και όχι για απλή βόλτα. Μπορείς να ξεκινήσεις βαδίζοντας 3-4 φορές την εβδομάδα από μισή ώρα και στη συνέχεια αυξάνεις τη διάρκεια ή τη συχνότητα της άσκησής σου.

Τζόκινγκ ή τρέξιμο

Πρόκειται για δυο εξαιρετικές μορφές άσκησης που βοηθούν τον οργανισμό να κάψει περισσότερες θερμίδες και κατά συνέπεια να αδυνατίσει πιο γρήγορα. Η διαφορά μεταξύ τους είναι βεβαίως η ταχύτητα: Όταν κάνουμε τζόκινγκ κινούμαστε με μια ταχύτητα γύρω στα 6,4-9 χιλιόμετρα, ενώ όταν τρέχουμε η ταχύτητά μας είναι άνω των 9 χιλιομέτρων. Πόσες θερμίδες καίμε; Αρκετές, αφού σύμφωνα με το Harvard Health ένα άτομο 70 kg καίει περίπου 298 θερμίδες στα 30 λεπτά τζόκινγκ με ταχύτητα 8 km/h ή 372 εάν τρέχει με ταχύτητα 9,7 km/h. Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία είναι ότι τα δύο αυτά είδη άσκησης βοηθούν στην καύση κοιλιακού λίπους, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικό. Εάν είσαι εντελώς αρχάριος ξεκίνα με περπάτημα, συνέχισε με τζόκινγκ 3-4 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά και συνέχισε με τρέξιμο καθώς βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση. 

Ποδηλασία

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο που σε βοηθά να γυμνάζεσαι και να χάνεις βάρος. Μάλιστα εάν κάνεις ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο και όχι σε στατικό ποδήλατο σου προκαλεί τόσο μεγάλη ευδαιμονία που ξεχνάς ότι στην πραγματικότητα ασκείσαι. Το Harvard Health υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος 70 kg καίει περίπου 260 θερμίδες τα 30 λεπτά όταν ποδηλατεί σε στατικό ποδήλατο με μια μέση ταχύτητα, και 290 θερμίδες σε κανονικό ποδήλατο με ταχύτητα 19–22.4 km/h.

Ασκήσεις με αντιστάσεις

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να κάψει θερμίδες και να αδυνατίσει είναι οι ασκήσεις με αντιστάσεις. Μας βοηθά να χτίσουμε μυς πράγμα που σημαίνει ότι θα καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμα και σε συνθήκες ηρεμίας καθώς επίσης και να αυξήσουμε τη δύναμή μας. Εάν προπονούμαστε με αντιστάσεις 3 φορές την εβδομάδα από 11 λεπτά μετά από 6 μήνες σύμφωνα με τις έρευνες θα καίμε σε ηρεμία 125 θερμίδες την ημέρα. Το Harvard Health υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος 70 kg καίει περίπου 112 θερμίδες σε μισή ώρα. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι το σώμα συνεχίζει να καίει θερμίδες για περισσότερες ώρες μετά από προπόνηση με αντιστάσεις από ότι με αεροβική άσκηση.

Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση 

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (γνωστή με τα αρχικά HIIT: High-Intensity Interval Training) περιλαμβάνει σύντομες εκρήξεις έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με περιόδους ανάκαμψης χαμηλής έντασης. Ίσως είναι η πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης για ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο καθότι μια προπόνηση HIIT έχει διάρκεια 10 έως το πολύ 30 λεπτά. Με την συγκεκριμένη μέθοδο καίγονται πολλές θερμίδες και θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για απώλεια λίπους (ιδίως κοιλιακού) και αύξησης της μυϊκής μάζας. Σύμφωνα με έρευνα καίγονται 25-30% περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό από άλλους τύπους άσκησης όπως ασκήσεων με αντιστάσεις, ποδηλασία και τρέξιμο σε διάδρομο.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση θα μπορούσε να είναι το εθνικό μας σπορ αρκεί να μην περνάμε τη μέρα μας δίπλα στη θάλασσα κάνοντας ηλιοθεραπεία. Είναι ένας ιδιαίτερα ευχάριστος, δροσερός και διασκεδαστικός τρόπος για να κρατηθούμε σε φόρμα και να κάψουμε θερμίδες. Σύμφωνα με το Harvard Health ένα άτομο 70 kg καίει περίπου 233 θερμίδες στα 30 λεπτά κολύμβησης. Φυσικά οι θερμίδες εξαρτώνται και από το είδος κολύμβησης που κάνουμε. Τις περισσότερες θερμίδες ανά 30 λεπτά τις καίει η πεταλούδα με 409, και ακολουθεί το πρόσθιο και το ελεύθερο με 372, ενώ με το ύπτιο καίμε 298.

Γιόγκα

Η γιόγκα είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος για τον έλεγχο του άγχους ωστόσο (ανάμεσα στα άλλα πολλά οφέλη της για τον οργανισμό) μπορεί να μας βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Το Harvard Health υπολογίζει ότι ένα άτομο 70 kg καίει περίπου 149 θερμίδες ανά 30 λεπτά άσκησης στη γιόγκα. Αυτό όμως δεν είναι η μόνη ωφέλεια της γιόγκα στην απώλεια βάρους. Εξαιτίας της έμφασης που δίνεται στο διαλογισμό και στο να προσέχουμε κάθε στιγμή της ζωής μας η γιόγκα βοηθά να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, να αποφύγουμε την υπερφαγία και να αντισταθούμε στα ανθυγιεινά τρόφιμα διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τη δίαιτά μας και την απώλεια βάρους.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *