Πώς να αγαπήσεις το τρέξιμο – Οι καλύτερες συμβουλές για να αρχίσεις
Share
Συχνά οι πιο απλές συμβουλές είναι και οι πιο καλές, ειδικά όσον αφορά το τρέξιμο.
Δεν θα το παίξω fitness girl γιατί δεν είμαι και ποτέ δεν υπήρξα. Δεν είχα ποτέ την λεπτή, αθλητική και γυμνασμένη κορμοστασιά των κοριτσιών στο Instagram και στο Pinterest που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους κάνοντας γυμναστική, αν και πολύ το έχω ζηλέψει. Θεωρώ όμως την άσκηση απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς μου προκειμένου να ξεφορτωθώ την ένταση και την κούραση που επιφέρει η καθημερινότητα.
Και κάπως έτσι έχω κολλήσει με το τρέξιμο (και με τη γιόγκα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Εγώ που μισούσα το τρέξιμο και που λαχάνιαζα στα 100 μέτρα, κάνω κάθε μέρα γύρω στα 4-5 χιλιόμετρα τζόγκινγκ. Εντάξει, ακόμα το μισώ, ακόμα κουράζομαι και λαχανιάζω αλλά λιγότερο από παλιά. Ίσως όμως και γι’ αυτό να έχουν αξία οι συμβουλές μου για το πώς να αγαπήσεις και να βελτιωθείς στο τρέξιμο, επειδή αποτελούν το προϊόν εμπειρίας ενός ανθρώπου που δεν είχε γεννηθεί για να τρέχει, αλλά που το αγάπησε στην πορεία.
Μην φοβάσαι τις ανηφόρες
Οι λόφοι, οι ανηφόρες, τα βουνά σε βοηθούν να γίνεις πιο δυνατή, να βελτιώσεις την κινητικότητα των γοφών και των γλουτών σου.
Να ενυδατώνεσαι
Κάθε φορά, ειδικά όμως τις ζεστές μέρες είναι καλύτερα να έχεις πιει αρκετά υγρά -ιδιαίτερα νερό- πριν πας για τρέξιμο. Φυσικά μην το παρακάνεις και νιώθεις το στομάχι σου να σφίγγεται. Ένα με δύο ποτήρια είναι αρκετά.
Μην αποφεύγεις ποτέ το ζέσταμα πριν ξεκινήσεις και τις διατάσεις αφού τελειώσεις
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τους τραυματισμούς των μυών και τα τραβήγματα.
Ενέταξε το τρέξιμο στην καθημερινή ρουτίνα σου
Προσπάθησε να τρέχεις κάθε μέρα την ίδια ώρα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να το υιοθετήσεις ως συνήθεια και σιγά σιγά θα δεις ότι μαζί με αυτό θα αποκτήσεις και άλλες καλές συνήθειες όπως να μην ξενυχτάς, να μην πίνεις πολύ αλκοόλ, να τρέφεσαι καλύτερα… Το σώμα σου θα αρχίσει να ζητά από μόνο του αυτά που έχει ανάγκη.
Να δυναμώσεις όλο σου το σώμα
Δεν τρέχεις μόνο με τα πόδια αλλά με όλο το σώμα. Τα χέρια «τραβάνε» δυνατά και οδηγούν τα πόδια να τρέξουν πιο γρήγορα. Επομένως μην γυμνάζεις μόνο το κάτω μέρος του σώματός σου, αλλά και τα χέρια, τους ώμους, το στήθος, την πλάτη. Θα σε βοηθήσουν πολύ η γιόγκα, το πιλάτες, η αναρρίχηση.
Μην ντρέπεσαι επειδή δεν έχεις αντοχή
Τρέχεις ακριβώς γι’ αυτό το λόγο: για να αποκτήσεις αντοχή και να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση. Και αν το κάνεις συχνά σύντομα θα τα καταφέρεις, στο υπόσχομαι, γιατί κάπως έτσι ξεκίνησα και εγώ και όλοι μας.
Να ντύνεσαι ανάλογα με τον καιρό
Το χειμωνιάτικο κρύο θα σε αποθαρρύνει από το να θέλεις να βγεις έξω για να τρέξεις. Τα ειδικά σκουφάκια, γάντια, και μπλούζες θα σε προστατέψουν από το κρύο και έτσι η δικαιολογία «δεν έτρεξα γιατί έκανε κρύο» θα εξαφανιστεί. Το καλοκαίρι πάλι απέφυγε να τρέχεις τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Να γυμναστείς θέλουμε όχι να πάθεις θερμοπληξία.
Η υπομονή και η επιμονή είναι αρετές
Αυτό που μαθαίνεις και τελικά αγαπάς με το τρέξιμο είναι η διαδικασία. Είναι το ότι βλέπεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται και να βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Δεν υπάρχουν γρήγορες ή εύκολες λύσεις. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πίστη ότι τελικά θα γίνεις καλύτερη. Και θα γίνεις.
Μην ξεχνάς να ξεκουράζεσαι
Μία μέρα την εβδομάδα θα πρέπει να την αφιερώνεις στο να αναπαύσεις το σώμα σου από την άσκηση. Εάν μάλιστα έχεις πιέσει τον εαυτό σου περισσότερο από ότι θα έπρεπε τότε την επομένη θα πρέπει να πάρεις… ρεπό! Είναι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει και να δυναμώσει.
Βρες έναν… σύμμαχο στο έγκλημα
Αποκτάς πιο εύκολα μια συνήθεια όταν της προσδίδεις… κοινωνικό χαρακτήρα, ακόμα και το τρέξιμο γίνεται λίγο σαν έξοδος. Μπορείς να τρέχεις με κάποια φίλη ή να γραφτείς σε κάποιο σύλλογο. Ή μπορείς να κάνεις ότι και εγώ που τρέχω κάθε μέρα με τα σκυλιά μου: τους αρέσει, δεν βαριούνται ποτέ και κάθε πρωί με παρακινούν να πάμε επιτέλους για τζόγκινγκ. Αχ, από τα σκυλιά ειδικά δεν γλιτώνεις!
Οραματίσου την επιτυχία
Να σκέφτεσαι πώς είναι να τρέχεις 1 ή 2 ή 5 ή όσα χιλιόμετρα θέλεις ακόμα και αν δεν το κάνεις ήδη. Φαντάσου τον αέρα στο πρόσωπό σου, τον ήλιο πάνω από το κεφάλι σου, το κορμί σου να ιδρώνει και τελικά το τέρμα. Οραματίσου ότι τα έχεις καταφέρει, θα σε βοηθήσει να το κάνεις.
Να έχεις πάντα καλά αθλητικά παπούτσια
Η μέση διάρκεια ζωής των αθλητικών παπουτσιών κυμαίνεται γύρω στα 500 με 700 χιλιόμετρα στην καλύτερη περίπτωση. Κάθε εταιρεία έχει διαφορετικές προδιαγραφές ωστόσο το παραπάνω είναι ένας γενικός κανόνας. Συνήθως μετά τα 250 χιλιόμετρα νιώθεις το πάτημα του παπουτσιού να αλλάζει, είναι το σημείο που αρχίζει η φθορά.
Μην βιάζεσαι
Το πρόβλημα με τους περισσότερους είναι ότι θέλουν αμέσως να τρέξουν γρήγορα και πιστεύουν ότι αν καταφέρουν να τρέξουν γρήγορα τότε το τρέξιμο θα τους είναι πιο εύκολο. Στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς ανάποδο και η ταχύτητα είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί.