Type to search

Γιόγκα & Fitness

Ώρα για ποδήλατο – Πώς σε ωφελεί – Τι να προσέξεις

Share

Το ποδήλατο μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αφορμή να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι διασκεδάζοντας. Θα τονώσεις όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή και το πνεύμα σου!

Το ποδήλατο δεν είναι ένα απλό μεταφορικό μέσον. Για τους περισσότερους αποτελεί την πρώτη μας γεύση ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Πώς να ξεχάσεις την πρώτη φορά που κατάφερες να ισορροπήσεις στις δυο ρόδες, την αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σου ενώ έτρεχες, την πρωτοφανή για τα τότε δεδομένα σου, ταχύτητα με την οποία μπορούσες να μετακινηθείς, το πρόσωπο των γονιών σου που έλαμπε από καμάρι; Αυτό το ανάμεικτο συναίσθημα φόβου μήπως πέσεις αλλά και αυτοθαυμασμού για το σπουδαίο που κατάφερες. Ίσως γι’ αυτό να είχε πει και ο Αϊνστάιν: «Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να κουνιέσαι». Εκτός όμως από το να ευφραίνει την… ψυχή, το ποδήλατο ευφραίνει και το σώμα! Άλλωστε η μηχανή και το καύσιμό του προέρχονται από τον ίδιο τον αναβάτη του, με όλες τις καλές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Αν λοιπόν αποφασίσεις να αρχίσεις να καις… λίπος αντί για βενζίνη, δες με πόσους τρόπους σε ωφελεί ένα ποδήλατο.

Δυναμώνεις τα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος

Για καλοσχηματισμένους γλουτούς και σμιλεμένους μηρούς και γάμπες το ποδήλατο είναι ιδανικό, αφού δυναμώνει όλο το κάτω μέρος του σώματος χωρίς να στρεσάρει ιδιαίτερα τους μυς. 

Γυμνάζεις τους μυς του κορμού

Είναι λανθασμένο αυτό που πιστεύουμε ότι δηλαδή με το ποδήλατο γυμνάζεις μόνο το κάτω μέρος του σώματος. Γυμνάζονται επίσης η πλάτη και οι κοιλιακοί καθώς προσπαθείς να ισορροπήσεις το σώμα πάνω στις δύο ρόδες και ταυτόχρονα να δώσεις ώθηση στα πόδια. 

Σε βοηθά να διατηρήσεις το βάρος σου

Η ποδηλασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε γρήγορους ρυθμούς, βοηθά το σώμα να «κάψει» λίπος, να αυξήσει τις καύσεις και να χτίσει μυς. 

Το ποδήλατο ταιριάζει πολύ στη Τζένιφερ Άνιστον.

Βελτιώνεις την ισορροπία, τη στάση και το συντονισμό του σώματος σου

Η σταθεροποίηση του σώματος πάνω στο ποδήλατο ενεργοποιεί βαθύτερους μυς βοηθώντας έτσι στη βελτίωση του συντονισμού των κινήσεων καθώς και της αίσθησης ισορροπίας, η οποία τείνει να φθίνει με τα χρόνια και την καθιστική ζωή. Ταυτόχρονα συνηθίζουμε να κρατάμε σωστή στάση σώματος διορθώνοντας τη συνηθισμένη λανθασμένη μας στάση.

Είναι πολύ καλό για τους αρχάριους

Είναι απλό να κάνεις ποδήλατο, οι περισσότεροι το κάναμε από παιδάκια. Αν όμως δεν ξέρεις μπορείς να ασκείσαι με ένα στατικό. Δεν έχει την ίδια αίσθηση ικανοποίησης, ωστόσο είναι μια πολύ καλή άσκηση φίτνες. Ξεκινάς σε χαμηλή ένταση και σιγά σιγά αυξάνεις σύμφωνα με την πρόοδό σου.

Τονώνεις τις πνευματικές σου λειτουργίες

Η ποδηλασία απαλύνει τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες ιδιαίτερα όταν γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Εξαιτίας της προσήλωσης στην οδήγηση και στον δρόμο μας βοηθά να συγκεντρωθούμε στην παρούσα στιγμή κάνοντας έτσι ένα είδος διαλογισμού. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείς το ποδήλατο σε καθημερινή βάση για τις μετακινήσεις σου κάν’ το για τουλάχιστον 10 λεπτά όποτε νιώθεις ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας σε έχουν κυριεύσει. Γρήγορα θα αισθανθείς πολύ πιο ικανοποιημένη από τη ζωή σου και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι καρκινοπαθείς που είναι σε φάση θεραπείας ή ανάρρωσης ωφελούνται ιδιαίτερα από τις ήπιες μορφές άσκησης όπως η ποδηλασία. Με τη γυμναστική μειώνονται παρενέργειες της θεραπείας όπως η κούραση ενώ βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους.

Συμβάλλει στην πρόληψη διάφορων παθήσεων

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι υπεύθυνος για πολλές ασθένειες. Η τακτική άσκηση όπως η ποδηλασία είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίσει κανείς τόσο ήδη υπάρχουσες παθήσεις όσο και για να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών. Η ποδηλασία επιβεβαιωμένα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Γίνεσαι φιλικός προς το περιβάλλον

Οι μετακινήσεις με ποδήλατο μειώνουν το οικολογικό μας αποτύπωμα και μας κάνουν φιλικούς με το περιβάλλον. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε πολλές διαδρομές που θα κάναμε με τα ΜΜΜ ενώ έχουμε και οικονομία χρόνου αφού δεν χρειάζεται να περιμένουμε πότε θα φτάσει το επόμενο λεωφορείο ή τρόλεϊ. Είναι επίσης εξαιρετικά βολικό όταν έχουμε να κάνουμε με αποστάσεις που δεν βολεύει ιδιαίτερα η συγκοινωνία ενώ είναι αρκετά μεγάλες για να τις περπατήσεις με τα πόδια. Ας μην μιλήσουμε για το αυτοκίνητο και το χρόνο που γλιτώνεις να ψάχνεις για πάρκινγκ!

Τι θα πρέπει να προσέξεις

Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις ποδήλατο (και πολύ καλά θα κάνεις) υπάρχουν μερικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου.

  • Υπάρχει αρκετά σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος είτε κινείσαι σε αστικό είτε σε υπαίθριο χώρο. Καλό είναι να σέβεσαι τον Κ.Ο.Κ., τα φανάρια και τη σήμανση των δρόμων, να φοράς πάντα κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό, να κινείσαι (όπου υπάρχουν) σε ποδηλατόδρομους. Αν γίνουμε πολλοί έχουμε πιθανότητες να αποκτήσουμε ακόμα περισσότερους!
  • Απέφυγε τα πολύ φαρδιά ρούχα που μπορεί να πιαστούν στην αλυσίδα.  
  • Να έχεις φώτα νύχτας και το βράδυ να προτιμάς ρούχα σε φωτεινά χρώματα, ιδανικά τα ειδικά γιλέκα που φωσφορίζουν.
  • Εάν θέλεις να πας στη δουλειά σου με το ποδήλατο πάρε μαζί σου ρούχα ώστε να αλλάξεις αφού φτάσεις.
  • Απέφυγε να κάνεις ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους τις ημέρες που έχει ακραίες καιρικές συνθήκες όπως καύσωνα ή χιόνι. Ευτυχώς στην Ελλάδα οι πολύ κρύες μέρες είναι λίγες.
  • Να χρησιμοποιείς πάντα αντηλιακό με δείκτη SPF 30, να φοράς γυαλιά ηλίου και μακρυμάνικα ρούχα. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους, όλες τις ημέρες του χρόνου. 
  • Μην κάνεις ποδήλατο τις ημέρες που οι ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση στο κέντρο της πόλης. 
  • Εάν νιώθεις πολύ κουρασμένη, πονάς, είσαι άρρωστη ή είναι πολύ πιασμένοι οι μυες σου απέφυγε το ποδήλατο μέχρι να νιώσεις καλύτερα. 

Μήπως το ποδήλατο δεν είναι για σένα;

Όπως και όλα τα άλλα αθλήματα καλό είναι να συμβουλεύεσαι πάντα το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις. Αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος να σε κατευθύνει. Απέφυγε το ποδήλατο αν έχεις κάποιου είδους τραυματισμό, ιδιαίτερα μάλιστα κάποιον ο οποίος σχετίζεται με αρθρώσεις ή μέλη του σώματος τα οποία είναι βασικά στην ποδηλασία π.χ. γόνατα. Εάν υποφέρεις από ιλίγγους ή έχεις προβλήματα ισορροπίας, όρασης ή ακοής ίσως είναι καλύτερα να προτιμήσεις ένα στατικό ποδήλατο. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *