Type to search

Γιόγκα & Fitness

Οι πιθανές αιτίες που έχεις δυσκολίες στον Κάτω Σκύλο στη γιόγκα

Share

Ο Κάτω Σκύλος είναι μια από τις πιο γνωστές στάσεις της γιόγκα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι και απαιτητική. Γι’ αυτό άλλωστε αρκετοί ασκούμενοι έχουν δυσκολίες να την εκτελέσουν σωστά. Δες ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες…

Εάν έχεις κάνει γιόγκα έστω και μια φορά στη ζωή σου, θα σου έχει ζητηθεί να κάνεις τον Σκύλο που Κοιτάει Κάτω ή Adho Mukha Shvanasana όπως είναι η σανσκριτική του ονομασία. Πρόκειται για μια από τις γνωστές στάσεις της γιόγκα που χρησιμοποιείται τόσο για ένα δυναμικό ζέσταμα όσο και ως στάση ξεκούρασης ή/και αποθεραπείας. Είναι ωστόσο αρκετά απαιτητική. Δες ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που θα συναντήσεις στον Κάτω Σκύλο.

Ποιες οι πιθανές αιτίες που δυσκολεύεσαι στον Κάτω Σκύλο

Διδάσκεται ακόμα και στις τάξεις αρχαρίων ωστόσο ο Κάτω Σκύλος δεν είναι μια εύκολη άσανα (στάση) γιατί απαιτεί συντονισμό ολόκληρου του σώματος. Ίσως αυτό να εξηγεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι ασκούμενοι. Δες πιο κάτω ποια είναι τα πιο συνηθισμένα και πώς μπορείς να τα διορθώσεις.

Πονούν οι γάμπες σου και δεν μπορείς να ακουμπήσεις τις φτέρνες σου

Πιθανές αιτίες: Οι μύες των γαμπών σου είναι δύσκαμπτοι με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κινητικότητα του αστραγάλου και να μην ακουμπούν οι φτέρνες σου στο πάτωμα. Συχνά οι ασκούμενοι προκειμένου να το επιτύχουν περπατούν τα χέρια προς τα πόδια για να μειώσουν την απόσταση. Προσοχή όμως, δεν είναι σωστό. Η μείωση της απόστασης μας αναγκάζει να καμπουριάσουμε και να προξενήσουμε προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Επιπλέον στρεσάρουν τους καρπούς και τους ώμους καθότι τους επιβαρύνουν με μεγαλύτερο βάρος.
Τι να κάνεις:
• Λύγισε τα γόνατά σου και/ή χρησιμοποίησε τουβλάκια (blocks) κάτω από τα χέρια ώστε να επιτύχεις καλύτερη κατανομή του βάρους.
• Πρόσφερε στήριξη στις φτέρνες χρησιμοποιώντας μια διπλωμένη πετσέτα ώστε να μην στέκονται στον αέρα. 

Σε δυσκολεύουν οι ώμοι σου

Πιθανές αιτίες: Είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο εξαιτίας της καθιστικής ζωής και της πολύωρης ενασχόλησής μας μπροστά στον υπολογιστή να έχουμε δυσκαμψία στις αρθρώσεις των ώμων. Αυτή η δυσκαμψία μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκολία να μείνουμε στη στάση του Κάτω Σκύλου. Ένας άλλος λόγος που δυσκολευόμαστε μπορεί να είναι οι πολύ σφιχτοί μύες του στήθους, αποτέλεσμα πάλι της καθιστικής εργασίας. Το πολύωρο κάθισμα μάς κάνει να καμπουριάζουμε τους ώμους και να σπρώχνουμε το στήθος προς τα μέσα.
Τι να κάνεις:
• Προσπάθησε με ασκήσεις ενδυνάμωσης να δυναμώσεις τους ώμους και με διατάσεις να βοηθήσεις τους μυς του στήθους να γίνουν πιο ευλύγιστοι.
Δες εδώ απλές στάσεις γιόγκα για να χαλαρώσεις τους ώμους και τον αυχένα από την ένταση. 

Σε «τραβούν» υπερβολικά οι μύες στο πίσω μέρος των μηρών

Πιθανές αιτίες: Η πιο πιθανή αιτία είναι ότι είναι πολύ σφιχτοί οι μύες των μηρών (hamstrings). Το αποτέλεσμα είναι να ρίχνουμε περισσότερο βάρος στα χέρια από όσο πρέπει.
Τι να κάνεις:
• Αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό κάνοντας περισσότερη… γιόγκα! Στάσεις όπως η Janusirsasana, Uttanasana (δίπλωση του σώματος από όρθια στάση προς τα εμπρός) αλλά και η εκτέλεση του Κάτω Σκύλου με λυγισμένα γόνατα θα σε βοηθήσουν να διατείνεις τους μυς των μηρών.
Δες εδώ στάσεις της γιόγκα που βοηθούν την διάταση του σώματος.  

Δεν μπορείς να κρατήσεις το βάρος του σώματός σου με τα χέρια

Πιθανές αιτίες: Ευθύνεται βασικά στο αδύναμο μυϊκό σύστημα του άνω μέρους του σώματος. Προσπαθείς να το αντισταθμίσεις κρατώντας τους ώμους σου κοντά στα αυτιά σου -ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να κάνεις το αντίθετο. Το αποτέλεσμα είναι να ρίχνεις περισσότερο βάρος από ότι πρέπει στους καρπούς των χεριών, με αποτέλεσμα τον μελλοντικό τραυματισμό τους.
Τι να κάνεις:
• Τα πους απς και η τσατουράνγκα είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος να δουλέψεις την ενδυνάμωση των ώμων σου.
• Χρειάζεται επίσης να δουλέψεις περισσότερο την στάση του Κάτω Σκύλου: Τράβα τους ώμους μακριά από τα αυτιά, κράτα ευθεία την σπονδυλική σου στήλη, ενεργοποίησε τους κοιλιακούς σου φέρνοντας τον αφαλό προς τα μέσα, κράτα τους καρπούς σου στην ίδια ευθεία και παράλληλους με την μπροστινή πλευρά του σώματος. 

Σε πονάνε οι καρποί σου 

Πιθανές αιτίες: Είναι πολύ δύσκολο να εκτελέσεις τον Κάτω Σκύλο όταν οι καρποί σου είναι αδύναμοι ή δεν έχουν εύρος κίνησης γιατί δεν μπορεί να γίνει σωστή κατανομή του βάρους στις παλάμες.
Τι να κάνεις:
• Χρησιμοποίησε τουβλάκια κάτω από τις παλάμες προκειμένου να εξισορροπήσεις το βάρος και να ανακουφίσεις τους καρπούς.
• Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από την παλάμη για να μειώσεις λίγο την γωνία που σχηματίζουν οι καρποί. Να έχεις πάντα τα δάχτυλα ανοιχτά και να πιέζεις με τον αντίχειρα και το μικρό δάχτυλο. 

Έχεις μειωμένη κινητικότητα στους αστράγαλους

Πιθανές αιτίες: Εάν οι αστράγαλοί σου δεν μπορούν να εκτελέσουν σωστά την κίνηση αυτό θα επηρεάσει και την τελική στάση.
Τι να κάνεις:
• Βάλε μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από τις φτέρνες και πίεσε τες προς το πάτωμα προκειμένου να εκτελέσεις σωστά τη στάση του Κάτω Σκύλου.

Δεν νιώθεις άνετα στη στάση

Πιθανές αιτίες: Η άσανα του Κάτω Σκύλου θεωρείται τόσο μια δυναμική στάση όσο και χαλάρωσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς απλώς στεκόμαστε εκεί χωρίς προσπάθεια, σαν να μας έχουν κρεμάσει. Σε αυτή την περίπτωση δεν κρατάμε το σώμα μας στη σωστή θέση και πονάμε.
Τι να κάνεις:
• Συγκεντρώσου και κράτα συνεχώς σωστά την στάση, ακόμα και αν είσαι σε χαλάρωση. Οι ώμοι βρίσκονται σε εξωστροφή και μακριά από τα αυτιά, τα δάχτυλα ανοιχτά και πιέζουν το πάτωμα, οι φτέρνες πιέζουν προς τα κάτω. Μην ξεχνιέσαι!

Ποια τα οφέλη της στάσης του Κάτω Σκύλου

Δεν είναι τυχαίο που ο Κάτω Σκύλος αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς στάσεις της γιόγκα, αφού έχει πολλές ωφέλειες για το σώμα και το πνεύμα. Τεντώνει τους μυς στο κάτω μέρος του σώματος -ιδίως γάμπες, μηρούς, γλουτούς- και δυναμώνει τους μυς στο πάνω μέρος του σώματος . Επειδή μάλιστα θεωρείται άσκηση αντιστάσεων (χρειάζεται με τα χέρια να σηκώσεις το βάρος του σώματός σου) βελτιώνει την οστική πυκνότητα. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου, ενεργοποιεί τους μυς του πέλματος, βοηθά στην εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Έχει όμως οφέλη και για την ψυχική υγεία αφού χαλαρώνει από το άγχος και απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Προσοχή! Μην την εκτελείς εάν έχεις σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Επίσης απέφυγέ τον Κάτω Σκύλο εάν έχεις προβλήματα ή τραυματισμούς στα ισχία ή στην κάτω μεριά της πλάτης ή στους σπονδύλους. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *