Type to search

Γιόγκα & Fitness

Μείνε σε φόρμα: Βρες την κατάλληλη άσκηση για την ηλικία σου

Share

Το σώμα μας έχει ανάγκη για άσκηση σε κάθε ηλικία. Ανακάλυψε ποιο είδος είναι το κατάλληλο για σένα.

Παιδική και εφηβική ηλικία

Σκοπός της άσκησης σε αυτή την ηλικία είναι η σωστή ανάπτυξη του μυϊκού και σκελετικού συστήματος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο συντονισμός των κινήσεων του σώματος, η απόκτηση αυτοπεποίθησης, η υιοθέτηση σωστού ωραρίου ύπνου.
Τι να δοκιμάσεις: Οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά να ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Καλό είναι να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με όσο το δυνατόν περισσότερα σπορ όπως κολύμπι, τρέξιμο, ρυθμική, ποδόσφαιρο κ.ά. ή να παίζουν με άλλα παιδιά σε πάρκα, γήπεδα ή αλλού. Ιδανικά οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν κατασταλάξει σε ένα σπορ που να τους αρέσει και να θέλουν να ασχοληθούν. Μπορεί να είναι ομαδικό ώστε να έρχονται σε επαφή με άτομα της ηλικίας τους ή ατομικό όπως το κολύμπι και ο στίβος.

Στα 20

Στη δεκαετία των 20 βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της φυσικής μας κατάστασης. Το ζητούμενο σε αυτή την ηλικία είναι να χτίσουμε με την άσκηση μυς και δυνατά οστά ώστε να είμαστε σε καλή φόρμα για τις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας.
Τι να δοκιμάσεις: Έντονα και ανταγωνιστικά σπορ είναι εξαιρετικά για το σώμα μας αυτή την περίοδο π.χ. μπουτ καμπ (στρατιωτική εκγύμναση), TRX κ.ά. Μην περιορίζεσαι. Προσπάθησε η άσκησή σου να περιλαμβάνει στοιχεία της προπόνησης (όπως ένταση, δύναμη, διάρκεια κ.ά.) από διαφορετικά αθλήματα π.χ. τρίαθλο.

Στα 30

Καθώς η ζωή σου αλλάζει στη δεκαετία των 30 και οι υποχρεώσεις επαγγελματικές και οικογενειακές πληθαίνουν ο χρόνος σου περιορίζεται. Είναι σημαντικό να ασκείσαι τακτικά ακολουθώντας προγράμματα που τονώνουν την καρδιά και ταυτόχρονα δυναμώνουν τους μυς προκειμένου να επιβραδύνεις την φυσιολογική εξασθένιση του σώματος.
Τι να δοκιμάσεις: Εάν κάνεις καθιστική εργασία φρόντισε να έχεις μια σωστή στάση σώματος και βρες αφορμές ώστε να σηκώνεσαι συχνά από την καρέκλα: περπάτα ως το φωτοτυπικό, ανεβοκατέβαινε σκάλες αντί ασανσέρ, πήγαινε σε πιο μακρινές τουαλέτες κ.ά. Επέλεξε κάποιο πρόγραμμα φίτνες τύπου HIIT (High Intensity Interval Training ή ) όπου σε πολύ λίγο χρόνο (συνήθως γύρω στα 20-30 λεπτά) γυμνάζεται όλο το σώμα σε υψηλή ένταση. Όλες οι γυναίκες και ιδιαίτερα εάν έχουν γεννήσει θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις Kegel καθημερινά. Η γιόγκα θα σε βοηθήσει να βρεις την ισορροπία στους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής σου καθώς και να δουλέψεις την ευλυγισία και τη διάταση των μυών και των αρθρώσεών σου.

Στα 40

Οι περισσότεροι τείνουν να βάλουν βάρος τη δεκαετία των 40. Σε αυτή τη 10ετία το σώμα αρχίζει να χάνει περίπου 1-2% μυς κάθε χρόνο. Χρειάζεται σίγουρα αεροβική άσκηση αλλά και ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη) προκειμένου να διατηρήσουμε ή και να χτίσουμε μυς.
Τι να δοκιμάσεις: Οι ασκήσεις με βαράκια όπως τα κέτλμπολς (kettlebells) ή σε όργανα είναι πολύ σημαντικές καθώς επίσης και το τρέξιμο. Εξαιρετικές επίσης είναι τα πιο δυναμικά είδη γιόγκα (αστάνγκα, βινιάσα, βινιάσα κράμα) γιατί ταυτόχρονα γυμνάζουμε το καρδιαγγειακό μας σύστημα, την ευλυγισία μας αλλά και δυναμώνουμε τους μυς μας. Άλλη καλή επιλογή είναι και το πιλάτες. 

Στα 50

Είναι η δεκαετία που αρχίζουν να εμφανίζονται πόνοι στις αρθρώσεις ή στην πλάτη ενώ εμφανίζονται και προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και τα καρδιοαναπνευστικά. Επιπλέον οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.
Τι να δοκιμάσεις: Κάνε προπόνηση με αντιστάσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρήσεις το μυϊκό σου σύστημα. Τζόγκινγκ και περπάτημα είναι θαυμάσιες μορφές αεροβικής άσκησης. Γιόγκα, τάι τσι, πιλάτες θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την αίσθηση ισορροπίας που χάνεται με τα χρόνια.

Στα 60

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αρκετά χρόνια προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν ενώ αυξάνει και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Η γυμναστική και όλα τα είδη κίνησης είναι η πιο σημαντική πρόληψη για πολλές μορφές καρκίνου όπως π.χ. καρκίνο του στήθους στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, του παχέως εντέρου, της μήτρας κ.ά. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Τι να δοκιμάσεις: Χορός, ζούμπα, έντονο περπάτημα είναι ευχάριστες και κοινωνικές μορφές αερόβιας άσκησης. Θα χρειαστούν όμως και ασκήσεις με αντιστάσεις δύο φορές την εβδομάδα καθώς επίσης γιόγκα ή πιλάτες για τις αρθρώσεις και την ευλυγισία των μυών.

Στα 70 και άνω

Η άσκηση σε αυτή την ηλικία βοηθά στην εξάσκηση διατήρησης της ισορροπίας προκειμένου να αποφευχθούν πτώσεις που συχνά σχετίζονται με θνησιμότητα σε αυτή την ηλικία. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κινούμαστε ακόμα και αν δεν νιώθουμε καλά ή είμαστε στο κρεβάτι γιατί το σώμα και οι λειτουργίες του εξασθενούν γρήγορα σε αυτή την ηλικία.
Τι να δοκιμάσεις: Να περπατάς και να μιλάς ταυτόχρονα. Αντί να ανταλλάσεις επισκέψεις με τους φίλους ή τους συγγενείς σου προτίμησε να πηγαίνετε βόλτα. Φυσικά χρειάζεται να κάνεις ασκήσεις με αντιστάσεις όσο πιο συχνά μπορείς καθώς επίσης και αερόβια άσκηση αλλά και ασκήσεις ισορροπίας όπως γιόγκα. Μην ξεχνάς το πιο σημαντικό σε όλη μας τη ζωή είναι ότι πρέπει να βρισκόμαστε πάντα σε κίνηση, να μην σταματάμε ποτέ. 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *