Type to search

Γιόγκα & Fitness

Γιόγκα και δίαιτα: Έτσι θα κάψεις περισσότερες θερμίδες

Share

Αναμφίβολα η γιόγκα είναι μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης που απευθύνεται τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή και στο πνεύμα. Η γιόγκα εάν κάνεις δίαιτα μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις πιο εύκολη απώλεια βάρους και χωρίς να μετράς τις θερμίδες.

Η τακτική εξάσκηση στη γιόγκα προσφέρει όχι μόνο σωστή στάση, σφιχτό, ευλύγιστο και γυμνασμένο σώμα αλλά και πιο ήρεμο και αποδοτικό νου, με μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και λιγότερο άγχος. Όσοι δεν την έχουν γνωρίσει καλά, την θεωρούν μια «εύκολη» μορφή άσκησης. «Εντάξει μωρέ» μου λένε συχνά «τι κάνετε; Λίγο στρέτσινγκ, λίγο ξάπλα, λίγο κοιμόσαστε καθιστοί ότι τάχα διαλογίζεστε». Η αλήθεια ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Η γιόγκα δεν είναι μόνο ευλυγισία. Είναι και δύναμη, αντοχή, ισορροπία και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητική. Πολλές φορές απαιτεί τόση δύναμη σωματική και ψυχική ώστε πραγματικά στο τέλος του μαθήματος το μόνο που θέλεις είναι να κάνεις σαβάσανα, δηλαδή συνειδητή χαλάρωση κάθε μυός του σώματος. Γιατί καμιά άσανα (στάση) δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται αρχικά. Και φυσικά καίμε θερμίδες, από πολύ λίγες ως και πάρα πολλές ανάλογα με το είδος της γιόγκα που κάνουμε. Σε γενικές γραμμές γύρω στις 180-600 θερμίδες την ώρα.

Γιόγκα και δίαιτα, ο συνδυασμός που θα τα χάσεις

Η γιόγκα αν κάνεις δίαιτα, μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά σου γιατί σε βοηθά να προσηλωθείς στο στόχο σου (την απώλεια βάρους στη συγκεκριμένη περίπτωση) αλλά και κατευνάζει τις ορμόνες του άγχους που σε σπρώχνουν να τρως παρορμητικά και συναισθηματικά. Το να κάψεις πολλές θερμίδες δεν αποτελεί σκοπό στη γιόγκα, είναι μάλλον παράπλευρη ωφέλεια, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ. Ωστόσο επειδή πολλοί μαθητές μου κατά καιρούς με ρωτούν πώς μπορούν να έχουν περισσότερες καύσεις έχω αναγκαστεί να ασχοληθώ και έχω καταλήξει στα ακόλουθα συμπεράσματα.

1. Χρησιμοποίησε περισσότερο το βάρος του σώματός σου

Η αλήθεια είναι ότι στη γιόγκα έχουμε πολλές στηρίξεις στα χέρια. Όσο πιο προχωρημένος είναι κάποιος τόσο πιο απαιτητικές γίνονται οι στάσεις. Για να κάψεις περισσότερες θερμίδες πρόσθεσε μερικά σετ πους απ ενώ βρίσκεσαι στη στάση σανίδα, δηλαδή ενώ το σώμα σου σχηματίζει μια ευθεία και στηρίζεσαι μόνο στις παλάμες των χεριών και στα δάχτυλα των ποδιών. Η επόμενη στάση μετά τη σανίδα συνήθως είναι η τσατουράνγκα. Πριν λοιπόν έρθεις σε αυτήν κάνε 5 πους απ και επανέλαβε αυτά τα σετάκια 10 φορές κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

2. Γίνε πιο δυναμική

Κάποια είδη γιόγκα μπορεί να είναι περισσότερο στατικά, κάποια πιο δυναμικά. Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που σου δίνονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος προκειμένου να κινηθείς πιο έντονα ειδικά όταν κάνεις χαιρετισμούς. Αντί να έρθεις από τη στάση του Κάτω Σκύλου στην Ουτατάσανα (μπροστινή κάμψη του σώματος προς τα πόδια από όρθια στάση ή κοινώς δίπλωση) περπατώντας αργά, κάντο με αναπήδηση. Θα κάψεις περισσότερες θερμίδες και θα γυμνάσεις και τους γλουτιαίους.

3. Πρόσθεσε περισσότερη κίνηση

Η γιόγκα μας διδάσκει την ακινησία, το πώς μπορούμε απλώς να υπάρξουμε σε μια χρονική στιγμή σε ένα χώρο χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε καμιά κίνηση παρά μόνο αυτή της ανάσας μας. Αν ωστόσο θέλεις να έχεις περισσότερες καύσεις πρόσθεσε κίνηση. Όταν κάνεις τη Βιραμπαντράσανα Ι ή ΙΙ (στάση του Πολεμιστή Ι ή ΙΙ) ή crescent lunge αντί να στέκεσαι ακίνητη, τέντωσε το μπροστινό, λυγισμένο πόδι και λύγισέ το ξανά. Κάντο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της στάσης, θα σε βοηθήσει να κάψεις λίγες θερμίδες παραπάνω.

Ότι και αν κάνεις πάντως, να θυμάσαι πάντα ότι οι ωφέλειες της γιόγκα δεν αποσκοπούν μόνο στο δείκτη της ζυγαριάς σου ή στο μυώδες, καλλίγραμμο σώμα, αλλά στην ομορφιά και στην υγεία πνεύματος, ψυχής και σώματος.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *