Type to search

Γιόγκα & Fitness Υγεία

Γιατί οι Κινέζοι περπατούν ανάποδα;

Share

Είναι αρκετά συνηθισμένο στα πάρκα στην Κίνα να βλέπεις ανθρώπους να περπατούν ανάποδα. Γιατί όμως το κάνουν;

Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα είναι αρκετά συνηθισμένο στην Κίνα να βλέπεις ανθρώπους κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας να περπατούν ανάποδα. Πολλές φορές μάλιστα χτυπούν ταυτόχρονα και τα χέρια τους. Αυτή είναι μια μορφή ελαφριάς άσκησης, η προέλευση της οποίας ανάγεται στην Κινέζικη Ιατρική και το Τάι Τσι. Θεωρείται αρκετά ήπια ώστε να μην επιβαρύνει τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει το καρδιαναπνευστικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις των γονάτων. Σύμφωνα μάλιστα με μια σύγχρονη έρευνα κάνει πολλά περισσότερα από αυτά…

Είναι ένας εύκολος τρόπος να τονώσεις τη μνήμη σου

Εάν αναζητάς τρόπους να εμπλουτίσεις την καθημερινή σου άσκηση μπορείς να δοκιμάσεις τον παραπάνω κινέζικο τρόπο, δηλαδή να περπατήσεις ή και να τρέξεις ανάποδα. Εκτός από τις άλλες ωφέλειες για το σώμα σου αυτός ο τρόπος εκγύμνασης τονώνει τη μνήμη, τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την αίσθηση ισορροπίας. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cognition, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Roehampton του Λονδίνου, υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τις έρευνές τους τα άτομα που περπατούσαν ανάποδα απέδιδαν πολύ καλύτερα σε τεστ μνήμης από αυτά που δεν το έκαναν.

Η σχέση χώρου και χρόνου

Ο επικεφαλής της έρευνας, Aleksandar Aksentijevic, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας στο UR δήλωσε ότι: «Η έρευνα αυτή είναι μια ένδειξη ότι η σύνδεση μεταξύ των εννοιών “χρόνος” και “χώρος” είναι απαραίτητη για τον τρόπο που το μυαλό μας διαμορφώνει αναμνήσεις». «Κατά κάποιο τρόπο είναι μια δικαίωση της ιδέας ότι ο χρόνος στην πραγματικότητα εκφράζεται μέσω του χώρου. Είμαι σίγουρος ότι μέρος της έρευνάς μας θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να θυμούνται πράγματα. Ωστόσο το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ένα ερώτημα που χρειάζεται επιπλέον έρευνα».

Βοηθά να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τις δυσκολίες

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα Δανών επιστημόνων το να περπατάς ανάποδα ευεργετεί το μυαλό γιατί ενισχύει τις δεξιότητες της σκέψης και τον γνωστικό έλεγχο. «Η προς τα πίσω μετακίνηση φαίνεται να δίνει μια πολύ ισχυρή ώθηση για την κινητοποίηση των γνωστικών λειτουργιών. Επομένως κάθε φορά που αντιμετωπίζεις μια δύσκολη κατάσταση, το να περπατάς προς τα πίσω μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά σουνα την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά» συμβουλεύουν οι Δανοί ερευνητές.

Το να περπατάς ανάποδα έχει πολλά ακόμα οφέλη

Εκτός από την Κίνα, στο συγκεκριμένο τύπο βαδίσματος ασκούνται άνθρωποι και από την Ιαπωνία καθώς και από κάποια μέρη της Ευρώπης γιατί θεωρείται ότι προάγει την καλύτερη απόδοση στα σπορ και βοηθά τη γρήγορη ενδυνάμωση των μυών.

  • Είναι εξαιρετική μορφή άσκησης για όσους έχουν προβλήματα στα γόνατα ή τραυματισμούς γιατί απαιτεί μικρότερο εύρος κίνησης από τις αρθρώσεις των γονάτων.
  • Μπορεί να ανακουφίσει από πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης. Και αυτό επειδή η άκρη της φτέρνας δεν ακουμπά πρώτη στο έδαφος ώστε να δέχεται όλο το βάρος του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ευθυγράμμιση της λεκάνης και κατά συνέπεια στην ανακούφιση από τους πόνους.
  • Γυμνάζονται μυς που δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ όταν περπατάμε κανονικά. Περπατώντας ανάποδα για 10-15 λεπτά, 4 φορές την εβδομάδα αυξάνει την ευλυγισία των ιγνυακών τενόντων, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα.
  • Οι γυναίκες χάνουν περισσότερο λίπος. Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα «Το βάδισμα ή το τρέξιμο προς τα πίσω βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και προκαλεί θεαματικές αλλαγές στη σύσταση του σώματος των νεαρών γυναικών».
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *