Type to search

Γιόγκα & Fitness

Έτσι θα δώσεις νέα δυναμική στο περπάτημα και θα κάψεις περισσότερες θερμίδες

Share

Αγαπάς το περπάτημα γιατί είναι εύκολο και αποτελεί μια ευκαιρία να βγεις από το σπίτι. Αν ωστόσο βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια ή θέλεις να γυμναστείς πιο έντονα και να κάψεις περισσότερες θερμίδες, ήρθε η ώρα να σηκώσεις τον πήχη δυσκολίας χωρίς να αλλάξεις τον ρυθμό.

Οι αλλαγές στη γυμναστική μάς κάνουν καλό. Μας βοηθούν να βελτιώνουμε τις αποδόσεις μας, να γυμνάζουμε διαφορετικά σημεία του σώματός μας, να αυξάνουμε τις αντοχές μας. Το περπάτημα στην ανηφόρα είναι εξαιρετική άσκηση όχι μόνο επειδή μας… κόβει την ανάσα, αλλά και επειδή μπορούμε (επιτέλους) να πάρουμε τα βουνά και τους λόφους.

Οι λόγοι που πρέπει να δοκιμάσεις το περπάτημα σε ανηφόρα

Το περπάτημα στην ανηφόρα όχι μόνο προσφέρει ποικιλία στην καθημερινή σου άσκηση, αλλά είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος να κάψεις περισσότερες θερμίδες, να δυναμώσεις τα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος, αλλά και να βελτιώσεις την ταχύτητά σου. Δες εδώ πώς μπορείς να κάνεις το περπάτημα πιο αποδοτική άσκηση.

Το περπάτημα σε ανηφόρα αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς

Όταν περπατάμε ή τρέχουμε σε επίπεδες επιφάνειες οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται, όπως άλλωστε και με όλα τα είδη αεροβικής άσκησης. Όταν όμως κάνουμε το ίδιο σε ανηφόρα αυξάνονται σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα διατηρώντας βέβαια την ίδια ταχύτητα περπατήματος ή τρεξίματος.

Μας βοηθά να αποκτήσουμε καλύτερη φυσική κατάσταση

Όταν κάνουμε συνεχώς την ίδια άσκηση, το σώμα μας συνηθίζει και δεν έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Βάζοντας έναν βαθμό δυσκολίας όπως είναι η ανηφόρα, αυτομάτως το περπάτημα ή το τρέξιμό μας γίνονται πιο δύσκολα και εμείς βελτιωνόμαστε. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να περπατάμε σε εξωτερικό χώρο. Μπορούμε απλώς να προσθέσουμε κλίση στο διάδρομο του γυμναστηρίου για να εκμεταλλευτούμε όλα τα οφέλη που έχει το περπάτημα σε ανηφόρα. Ωστόσο τίποτα δεν συγκρίνεται με τον καθαρό αέρα και την επαφή μας με τη φύση ενώ ανεβαίνουμε έναν λόφο.

Με το περπάτημα στην ανηφόρα γυμνάζουμε εξαιρετικά το κάτω μέρος του σώματος

Εκτός από τους τετρακέφαλους που γυμνάζονται κυρίως όταν περπατάμε ή τρέχουμε σε επίπεδη επιφάνεια, με την ανηφόρα γυμνάζονται πιο έντονα και οι γλουτιαίοι και οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες. Το ίδιο ισχύει και για τους μυς των γαμπών και των κνημών κάτι που κάνει το περπάτημα σε ανηφόρα εξαιρετικό για όσους έχουν αδύναμους αστραγάλους ή περονιαίους μυς.

Καίμε πολύ περισσότερες θερμίδες

Σύμφωνα με έρευνες όταν περπατάμε ή τρέχουμε σε ανηφόρα καίμε πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι όταν περπατάμε ή τρέχουμε σε επίπεδη επιφάνεια με την ίδια ταχύτητα. Μία γυναίκα 60 κιλών που περπατά σε επίπεδη επιφάνεια με ταχύτητα περίπου 5,5 χιλιόμετρα την ώρα καίει περίπου 224 θερμίδες, ενώ αν περπατά σε ανηφόρα με την ίδια ταχύτητα καίει περίπου 354 θερμίδες. Όσο δε, μεγαλύτερη η ανηφόρα τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε.

Τι χρειάζεται να προσέξεις

Αν και το περπάτημα και το τρέξιμο σε ανηφόρα έχουν πολλά πλεονεκτήματα εντούτοις υπάρχουν μερικά σημεία προσοχής.

  • Εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου εκγύμνασης θα πιαστούν αρκετοί μύες στο κάτω μέρος του σώματος που δεν πιάνονταν στο παρελθόν, ακόμα και αν περπατούσες ή έτρεχες συχνά.
  • Εάν έχεις πόνους στη μέση και στο κάτω μέρος της πλάτης ή χρόνια προβλήματα σε αυτήν την περιοχή χρειάζεται να συμβουλευτείς ειδικό (το γιατρό σου ή φυσικοθεραπευτή) προκειμένου να σου συστήσει αν το περπάτημα σε ανηφόρα ενδείκνυται για την περίπτωσή σου.
  • Σε γενικές γραμμές καλό είναι να εντάξεις στο πρόγραμμά σου το περπάτημα σε ανηφόρα σε λόφους ή βουνά αργά και σταδιακά, ιδιαίτερα μάλιστα εάν είσαι αρχάριος.
  • Είναι πολύ σημαντικό να φοράς τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια που να παρέχουν σωστή υποστήριξη στο σώμα προκειμένου να αποφύγεις τραυματισμούς.
  • Φρόντισε το σώμα σου να έχει τη σωστή στάση: Η πλάτη σου να είναι στητή, οι μυς του κορμού σου ενεργοποιημένοι και τα χέρια σου να δίνουν τον ρυθμό.
  • Σε απότομες ανηφόρες κάνε πιο μικρά βήματα και αύξησε τον ρυθμό σου προκειμένου να διατηρήσεις καλό επίπεδο έντασης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *