Type to search

Γιόγκα & Fitness

Έρευνα: Δεν μπορείς να τρέξεις γρήγορα; Φταίνε τα γονίδιά σου

Share

Αν νιώθεις άσχημα επειδή παρά τις συνεχείς προσπάθειές σου δεν καταφέρνεις να τρέξεις πιο γρήγορα, μάθε ότι για όλα φταίνε τα γονίδιά σου! Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας.

Δεν είναι εύκολο τελικά να τρέχεις γρήγορα, ούτε να σπάσεις το προσωπικό σου ρεκόρ χρόνου. Όχι επειδή δεν προσπαθείς αρκετά, αλλά επειδή έτσι είμαστε γονιδιακά «προγραμματισμένοι». Το μυαλό μας δηλαδή μπορεί να μας λέει ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, αλλά τα γονίδιά μας να έχουν άλλη άποψη. Και ποιος μπορεί να τα βάλει με τα γονίδιά του; 

Μια έρευνα για το τρέξιμο

Τα παραπάνω αποτελούν συμπέρασμα έρευνας η οποία υποστηρίζει ότι ο ίδιος μας ο οργανισμός, η ίδια μας η φυσική βιολογία, μπορεί να μας προγραμματίσει να τρέχουμε με ενεργειακά αποδοτικές ταχύτητες προκειμένου να εξοικονομήσουμε θερμίδες. Και αν αυτό σήμερα -που η αφθονία φαγητού είναι δεδομένη- το χλευάζουμε, δεν ίσχυε το ίδιο για τους προγόνους μας και την ευκολία τους να βρουν φαγητό. 

Είναι δύσκολο να βελτιώσεις τον χρόνο τρεξίματος

Οι επιστήμονες μελέτησαν μηχανική τρεξίματος για 15 χρόνια, ωστόσο δεν είχαν μελετήσει το τρέξιμο σε πραγματικές συνθήκες μέχρι αυτό το ερευνητικό έργο. «Διαισθητικά θεωρούσαμε ότι οι άνθρωποι τρέχουν πιο γρήγορα στις σύντομες αποστάσεις και ότι θα επιβράδυναν το βήμα τους για τις μεγαλύτερες διαδρομές» δήλωσε η Jessica Selinger, PhD, συν-συγγραφέας της έρευνας και ερευνήτρια νευρομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Queens. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Οι περισσότεροι από τους δρομείς που μελετήθηκαν κατά την έρευνα έτρεξαν με την ίδια ταχύτητα, είτε ήταν σύντομη απόσταση είτε μεγάλη πάνω από 10 χιλιόμετρα.
Τρέξιμο ή σχοινάκι; Ποιο να επιλέξεις και γιατί

Πώς μπορούμε να τρέξουμε πιο γρήγορα

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούμε να διδάξουμε το σώμα να τρέχει πιο αποδοτικά ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες. Πολλά έχουν να κάνουν με τις νευρομυϊκές προσαρμογές που συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Και η απάντηση σε αυτό είναι «συνεχής εξάσκηση»! Όσο περισσότερο τρέχουμε τόσο πιο αποδοτικοί γινόμαστε επειδή διδάσκουμε το σώμα μας ποιες μυϊκές ίνες πρέπει να χρησιμοποιεί και ποιες όχι. 

Ποιες είναι οι συμβουλές των ειδικών

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές μυϊκές ικανότητες ωστόσο οι αθλητικές του επιδόσεις δεν οφείλονται μόνο σε αυτές, αλλά επηρεάζονται και από το πόσο φροντίζουν τον εαυτό τους. Ο Dr Theodore Strange  υποστηρίζει ότι «Με βάση το μέγεθος του σώματος, τη μυϊκή μάζα, το βάρος κ.λπ., κάθε δρομέας έχει ένα εύρος ενεργειακής απόδοσης. Οι δρομείς μπορούν να βελτιώσουν τους χρόνους τους με καλή διατροφή, γνωρίζοντας και διατηρώντας ένα καλό βάρος με το οποίο αισθάνονται άνετα, διατάσεις πριν και μετά την άσκηση, επαρκή ενυδάτωση, κατάλληλη ξεκούραση και θέτοντας στόχους για τον χρόνο και για την απόσταση».
Το περίεργο μυστικό για να τρέχεις πιο γρήγορα
Η ενυδάτωση έχει θεμελιώδη σημασία και σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα πρέπει να γίνεται με ενεργειακά ποτά. «Η κατανάλωση πολλών ροφημάτων υποκατάστασης ηλεκτρολυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν συνιστάται. Αυτά τα ροφήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα υγρά μετά από ενεργό τρέξιμο με πολύ εφίδρωση».
Πώς να αγαπήσεις το τρέξιμο – Οι καλύτερες συμβουλές για να αρχίσεις

Τι να κάνεις αν είσαι αρχάριος

Οι αρχάριοι στο τρέξιμο μπορούν να ξεκινήσουν με 5 χιλιόμετρα τρέξιμο μέχρι να φτάσουν σε μια ταχύτητα που να τους είναι άνετη. Είναι βασικό ωστόσο πάντα να αρχίζουν και να τελειώνουν το τρέξιμο με διατάσεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους τραυματισμούς. Οι ερευνητές προτείνουν επίσης το τρέξιμο με μουσική (η μουσική δίνει… φτερά στα πόδια) καθώς επίσης και το τρέξιμο με κάποιον φίλο που τρέχει πιο γρήγορα.
Ξεκίνα το τρέξιμο και… αντίο λίπος! Τι να προσέξεις!

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *