Type to search

Γιόγκα & Fitness Ψυχολογία & Ευεξία

Έχεις άγχος; Κάνε γιόγκα και σύντομα θα δεις τη διαφορά

Share

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να διαχειριστούμε το άγχος κάτω από μια τόσο πιεστική και ζοφερή πραγματικότητα. Έχουμε πάντως έναν πολύτιμο σύμμαχο, την γιόγκα.  

Πολύ συχνά η ζωή είναι κάτι που συμβαίνει άσχετα από τη δική μας βούληση. Ίσως μέχρι ένα σημείο μπορούμε να την ελέγξουμε, όμως υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας, αυτός που ανατρέπει τις προθέσεις, τους στόχους και το πρόγραμμά μας, και μας γεμίζει άγχος και φόβο. Και δεν υπάρχουν χειρότεροι «σύντροφοι» από αυτά τα δυο συναισθήματα. Μας κόβουν τα φτερά, μποϊκοτάρουν τα όνειρά μας, μας κλέβουν τη χαρά και μας αναγκάζουν να ζούμε συνεχώς στον κόσμο του «αν» και του «θα». Πρόκειται για μια πραγματικότητα ασφυκτική. 

Η γιόγκα θεραπεύει την ψυχή

Πώς λοιπόν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και τον φόβο που μας κυριεύει από μια τόσο ζοφερή και έξω από τον έλεγχό μας κατάσταση; Η απάντηση έρχεται από το χώρο της επιστήμης και των ερευνών: με γιόγκα. Η αρχαία αυτή τεχνική μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, μπορούμε όμως να ελέγξουμε το εάν και κατά πόσο θα τα αφήσουμε να επηρεάσουν τον ψυχισμό μας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό όταν ζούμε σε τέτοιες απρόβλεπτες καταστάσεις. 

Η γιόγκα είναι η απάντηση στο άγχος και στο στρες.

Πώς σε βοηθά η γιόγκα

Πρόσφατη έρευνα εξέτασε τον τρόπο που η γιόγκα βοηθά στην αποσυμφόρηση του στρες ενώ εκτίμησε και πόσος χρόνος περίπου χρειάζεται για να δουν τα αποτελέσματα και στο ίδιο το σώμα. Ήθελαν δηλαδή να ελέγξουν πότε -εκτός από την αίσθηση ηρεμίας και ευδαιμονίας που οι συμμετέχοντες σε ένα μάθημα γιόγκα ισχυρίζονται ότι έχουν-, θα υπήρχαν και σωματικές μεταβολές. Μέτρησαν λοιπόν τα επίπεδα κορτιζόλης του αίματος (της λεγόμενης και ορμόνης του άγχους) σε άτομα που έκαναν γιόγκα μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο, ώστε να διαπιστώσουν αν και μετά από πόσο καιρό αυτά θα έπεφταν. Η υπερβολική έκλυση κορτιζόλης προκαλεί φλεγμονές στον οργανισμό επηρεάζοντας ακόμη και το ανοσοποιητικό, το πεπτικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν 8 μόλις εβδομάδες είναι αρκετές.

Γιόγκα και νους

Η γιόγκα δεν είναι μόνο μια απλή σωματική άσκηση. Η πρακτική της εκτός από σωματικές στάσεις (άσανα), συμπεριλαμβάνει διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής βοηθώντας τον ασκούμενο να συγκεντρώσει το πνεύμα του στο εδώ και στο τώρα. Η παρούσα στιγμή είναι η πιο σημαντική και η πιο παραγνωρισμένη από τον σύγχρονο άνθρωπο, μια που μονίμως ή σκεφτόμαστε το παρελθόν το οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή αγωνιούμε για το μέλλον, το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Η σύνδεση με το παρόν που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος γιόγκα βοηθά τον ασκούμενο να απελευθερωθεί από το άγχος και τον φόβο, να ηρεμήσει το πνεύμα του και να αποκτήσει καλύτερη επίγνωση του εαυτού του. Με αυτόν τον τρόπο πνευματικές λειτουργίες όπως είναι η μνήμη, η λήψη αποφάσεων και η επίστηση προσοχής καθώς και ψυχικά θέματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι φοβίες βελτιώνονται και αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά (δες και εδώ πώς αλλιώς μπορεί να σε βοηθήσει η γιόγκα).   

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *