Type to search

Γιόγκα & Fitness

Μάθε γιατί κάποιοι είναι πιο ευλύγιστοι και πώς μπορείς να γίνεις και εσύ

Share

Στα περισσότερα αθλήματα αλλά και στη γιόγκα η ευλυγισία θεωρείται μεγάλο προτέρημα. Εύλογες λοιπόν είναι οι απορίες: Γιατί κάποιοι είναι πιο ευλύγιστοι; Πώς μπορώ να γίνω και εγώ;

Η ευλυγισία είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα κεφάλαια της γιόγκα αφού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι απαιτεί προαπαιτούμενο. Αντιθέτως όμως, ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Κάνουμε γιόγκα για να γίνουμε πιο ευλύγιστοι. Οι περισσότεροι όταν ξεκινούν νιώθουν σκεβρωμένοι και δυσκίνητοι. Με την συχνή εξάσκηση βλέπουν σιγά σιγά το σώμα τους να «ανοίγει», οι μύες να διατείνονται, οι αρθρώσεις να γίνονται πιο ελαστικές. Και τότε εμφανίζεται η επόμενη απορία των μαθητών: «Γιατί δεν είμαι τόσο ευλύγιστη όσο οι άλλοι;». Πολλοί στενοχωριούνται τόσο πολύ με αυτό, που τα παρατάνε παραβλέποντας όλες τις άλλες ωφέλειες στο σώμα και στο πνεύμα τους.

Είναι η ευλυγισία αυτοσκοπός; Όχι, δεν είναι!

Καθώς η γιόγκα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε παράλληλα και μια ολόκληρη βιομηχανία, που για να επιβιώσει έπρεπε να προάγει ένα συγκεκριμένο λάιφ στάιλ: Φωτογραφίες με εξωτικά μέρη, φοίνικες, ευλύγιστα και καλλίγραμμα κορίτσια που με απίστευτη ευκολία εκτελούν πολύ δύσκολες άσανα (στάσεις) φορώντας (και παράλληλα διαφημίζοντας) μοντέρνα κολάν και τοπ. Μην μπερδεύεις όμως τις φωτογραφίες με την πραγματικότητα. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σχέση με τη γιόγκα. Τις περισσότερες φορές προέρχονται από τον χώρο της ρυθμικής, του χορού, της ενόργανης, της καλλισθενικής γυμναστικής ή που κάνουν παράλληλα κάτι από όλα αυτά προκειμένου να εκτελούν ακόμα πιο εντυπωσιακές άσανας. Μην παρασύρεσαι από την διαφήμιση, μείνε στην ουσία.  

Οι λόγοι που κάποιοι είναι πιο ευλύγιστοι από τους άλλους

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που επηρεάζουν την ευλυγισία ενός ατόμου. Οι πιο σημαντικοί είναι:

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε οι μύες μας χάνουν την ελαστικότητά τους. Σαν γενικό κανόνα όσο πιο μεγάλοι σε ηλικία τόσο λιγότερο ευλύγιστοι είμαστε. Σαν παιδιά οι περισσότεροι είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι, καθώς όμως περνούν τα χρόνια γινόμαστε όλο και πιο δυσκίνητοι. Οι αρθρώσεις γίνονται πιο σκληρές και σφιχτές, οι μύες λιγότερο ευκίνητοι. Βέβαια ο καθιστικός τρόπος ζωής παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό και επιδεινώνει την κατάσταση. Όταν σαν ενήλικες συνεχίσουμε να ασκούμαστε και να κινούμαστε θα μπορέσουμε να είμαστε και πιο ευλύγιστοι.

Αθλητικό ιστορικό

Όσοι αθλούνταν από μικρή ηλικία και συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή τους (έστω και σε μικρότερο βαθμό) συνεχίζουν να διατηρούνται ευλύγιστοι. Εάν περνάς όλο σου το χρόνο σε μια καρέκλα επειδή εργάζεσαι και συνεχίζεις να κάθεσαι και αφού επιστρέψεις σπίτι, είναι μοιραίο ότι σταδιακά θα γίνεις πιο δύσκαμπτη. Οι συνήθειες και οι επιλογές μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας μας διαμορφώνουν περισσότερο από τις φυσικές μας ικανότητες.

Φύλο

Οι γυναίκες σε γενικές γραμμές είναι πιο ευλύγιστες από τους άντρες. Αυτό οφείλεται τόσο στην κατασκευή του σώματός τους και στις ορμόνες τους όσο και στο ότι τείνουν να ασχολούνται με δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν περισσότερο ευλυγισία παρά δύναμη.

Ανατομία

Δυστυχώς υπάρχει και αυτό… Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται από τη φύση τους πιο ευλύγιστοι από τους άλλους. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την κατασκευή των αρθρώσεων, το μέγεθος των κοκάλων της σπονδυλικής τους στήλης, το πόσο χαλαροί είναι οι τένοντες κ.ά. Ευτυχώς όμως για την μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ανατομία του σώματος όσο οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας. Ακόμα και αν είμαστε από τη φύση μας πιο δυσκίνητοι από άλλους συνομηλίκους μας οι ασκήσεις διατάσεων έστω και 10-15 λεπτά την ημέρα θα κάνουν τη διαφορά.

Ελαστικότητα των μυών

Λέγοντας μυϊκή ελαστικότητα εννοούμε τη συνεργασία μυών και τενόντων που επιτρέπουν στο σώμα να τεντώνεται και να επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση. Είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της γιόγκα και των διατάσεων. 

Πώς μπορείς να γίνεις πιο ευλύγιστη

  • Είναι καλύτερο να κάνεις καλή προθέρμανση πριν κάνεις ασκήσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην έχεις τραυματισμούς.
  • Όταν οι μύες είναι ζεστοί και διατείνονται αργά τότε ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα.
  • Να εξασκείσαι τακτικά και επίμονα. Είναι ο μόνος τρόπος για να δεις αποτελέσματα. 
  • Συνήθως 3-5 αναπνοές είναι αρκετές για να μείνεις σε μια στάση. Ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί πολύ παραπάνω. Στη γιν γιόγκα για παράδειγμα που είναι εξαιρετική για να καλλιεργήσεις την ευλυγισία σου μπορεί να μείνεις έως και 3 με 5 λεπτά.
  • Να έχεις υπομονή! Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα. Μπορεί χτες να είχες εξαιρετικά αποτελέσματα και να ήσουν ιδιαίτερα ευλύγιστη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και σήμερα. 

Μην ξεχνάς! 

Ο καθένας μας έχει διαφορετικό βαθμό ευλυγισίας. Προσπάθησε να σέβεσαι το σώμα σου και τους περιορισμούς του, και να μην το πιέζεις περισσότερο από όσο μπορεί. Αλλιώς θα προκαλέσεις τραυματισμούς.
Δες εδώ γιατί δεν μπορείς να αγγίξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου και εδώ ποιοι είναι οι λόγοι που δεν μπορείς να ισορροπήσεις στο ένα πόδι.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *