Type to search

Γιόγκα & Fitness

Χάθα ή Βινιάσα; Ποιο είδος γιόγκα να προτιμήσεις και γιατί

Share

Υπάρχουν φυσικά πολύ περισσότερα είδη γιόγκα από τη Χάθα (Hatha) και τη Βινιάσα (Vinyasa), ωστόσο αυτά τα δύο είναι τα πιο διαδεδομένα που μπορείς να τα βρεις παντού. Δες ποιες είναι οι βασικές τους αρχές και τι θα πρέπει να περιμένεις σε μια ανάλογη τάξη.

Αν θα έπρεπε να απαντήσω στο ερώτημα ποιο είδος γιόγκα προτιμώ να κάνω στις προσωπικές μου πρακτικές, δεν θα μπορούσα να απαντήσω. Και αυτό γιατί δεν κάνω μόνο ένα. Κάνω πολλά και διαφορετικά ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το σώμα και η ψυχή μου τη δεδομένη στιγμή. Αν χρειάζομαι κάτι πιο δυναμικό τότε προτιμώ την Βινιάσα και την Αστάνγκα (Ashtanga Vinyasa Yoga), αν θέλω κάτι πιο ήρεμο Χάθα, αν πάλι νιώθω κουρασμένη, άρρωστη ή έχω πόνους στο σώμα Trasnformational (ένα είδος Χάθα με θεραπευτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες), αν νιώθω πιασμένη η aerial είναι ιδανική. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα είδη γιόγκα, όμως η Βινιάσα και η Χάθα είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα. Δες λοιπόν τι να περιμένεις από μια ανάλογη τάξη.  

Τι είναι η Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga)

Πολλές από τις διάφορες μορφές γιόγκα που διδάσκονται στον Δυτικό κόσμο αυτή τη στιγμή ανήκουν στην Χάθα. Στο συγκεκριμένο είδος δίδεται πολύ μεγάλη σημασία στον έλεγχο της αναπνοής και στην στάση (άσανα). Το σώμα κινείται αργά και κάθε άσανα κρατιέται για περίπου 10 αναπνοές. Ταυτόχρονα χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος στην αναπνοή, το σώμα να είναι χαλαρό και χωρίς εντάσεις. Με τον έλεγχο της αναπνοής και με την εσωτερική παρατήρηση του σώματος προσπαθείς να χαλαρώσεις τα σημεία που τα νιώθεις να πονούν ώστε να μείνεις περισσότερη ώρα στη στάση. 

Ποια είναι τα οφέλη της Χάθα Γιόγκα

Πολλές είναι οι ωφέλειες της Χάθα Γιόγκα σύμφωνα με τις έρευνες. 

 • Βοηθά στη μείωση του στρες. Μετά από ένα μάθημα Χάθα διάρκειας περίπου 90 λεπτών (τόσο διαρκεί μια τάξη γιόγκα) οι ασκούμενοι νιώθουν πολύ λιγότερο αγχωμένοι. Η τακτική εξάσκηση συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη μείωση του άγχους και στην αίσθηση ευεξίας.
 • Δυναμώνει τον κορμό του σώματος. Μόλις 21 μέρες εξάσκησης στη Χάθα προσφέρει σημαντική βελτίωση στη μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος ιδιαίτερα της περιοχής της κοιλιάς, στη σπονδυλική στήλη και στο θώρακα, καθώς επίσης και καλύτερη αίσθηση ισορροπίας. 
 • Βελτιώνει την κίνηση των αρθρώσεων. Η Χάθα συστήνεται ιδιαίτερα σε άτομα δυσκίνητα, με προβλήματα στις αρθρώσεις καθώς και σε ηλικιωμένους γιατί τους βοηθά να γίνουν πιο ευλύγιστοι.
 • Απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μόλις 12 μαθήματα μιας συνηθισμένης τάξης Χάθα μειώνει δραματικά τα επίπεδα κατάθλιψης. 

Τι είναι η Βινιάσα Γιόγκα (Vinyasa Yoga)

Η Βινιάσα είναι ένα είδος γιόγκα όπου υπάρχει ροή των στάσεων καθώς μετακινείσαι από τη μία στην άλλη. Το πόσο γρήγορη θα είναι αυτή η ροή εξαρτάται από τον δάσκαλο. Η μετάβαση και η κίνηση συγχρονίζεται με την αναπνοή ώστε τελικά να έχεις την αίσθηση ότι η αναπνοή σου μετακινεί το σώμα σου. Όπως καταλαβαίνεις ένα μάθημα Βινιάσα μπορεί να είναι αρκετά επίπονο και κουραστικό. Η Αστάνγκα Βινιάσα Γιόγκα διαφέρει μόνο στο ότι ακολουθεί κάθε φορά την ίδια σειρά ασκήσεων. 

Ποια είναι τα οφέλη της Βινιάσα Γιόγκα

Όπως και η Χάθα, έτσι και η Βινιάσα βοηθά στη μείωση του άγχους καθώς επίσης και:

 • Βοηθά στην ενδυνάμωση και στην αύξηση αντοχής. Επειδή οι στάσεις γίνονται σε γρήγορο ρυθμό βοηθά στη μυική ενδυνάμωση και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
 • Προσφέρει καλύτερη αίσθηση σταθερότητας και ισορροπίας. Οι ασκούμενοι στη Βινιάσα Αστάντγκα παρουσιάζουν καλύτερη αίσθηση ισορροπίας και πέφτουν πιο δύσκολα.
 • Προσφέρει αεροβική εκγύμναση του σώματος. Εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού της και της δυσκολίας της η Βινιάσα είναι ένα είδος ήπιας αεροβικής άσκησης.

Τι να διαλέξεις

Να επιλέξεις Χάθα εάν: 

 • Είσαι αρχάριος στη γιόγκα.
 • Επιθυμείς ένα πιο ήπιο είδος άσκησης. 
 • Θέλεις να επικεντρωθείς στην ενδυνάμωση του κορμού σου ή να φτιάξεις τη στάση του σώματός σου.
 • Νιώθεις πολύ αγχωμένος και θέλεις να χαλαρώσεις.

Να επιλέξεις Βινιάσα εάν:

 • Κάνεις αρκετό καιρό γιόγκα και γνωρίζεις καλά τις άσανα (στάσεις).
 • Είσαι σε καλή φυσική κατάσταση.
 • Επιθυμείς στο μάθημά σου να έχεις ταυτόχρονα και αεροβική εκγύμναση και ενδυνάμωση.
 • Σου αρέσει το μάθημα να είναι δύσκολο και απαιτητικό.

Τι να θυμάσαι:

Τόσο η Χάθα όσο και η Βινιάσα έχουν πολλές στάσεις που είναι ίδιες. Και οι δύο δίνουν έμφαση στην ελεγχόμενη, συνειδητή αναπνοή προκειμένου να αποβάλλεις το άγχος και να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση. Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι ο ρυθμός που περνάς από τη μία άσανα στην άλλη. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις μόνο το ένα από τα δύο είδη. Μπορείς να τα εναλλάσσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *