Απλές στάσεις γιόγκα για ίσια πλάτη και σωστή στάση σώματος
Share
Η σωστή στάση σώματος και η ίσια πλάτη δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή. Οι πιο κάτω απλές (απλούστατες θα έλεγα) στάσεις της γιόγκα μπορούν να σε βοηθήσουν.
Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της γιόγκα είναι η σωστή στάση σώματος. Από αυτήν πηγάζει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η καλή υγεία του σώματος και δη η σωματική, αλλά και η ψυχική και πνευματική μας ευεξία. Χωρίς αυτήν παραμονεύει ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων αλλά και η μελαγχολία και η πεσμένη διάθεση. Η ίσια πλάτη και η σωστή στάση σώματος ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας και μειώνει τον πόνο.
Εάν θέλεις δες εδώ στάσεις γιόγκα για μετά την αεροβική.
3 στάσεις που θα μας βοηθήσουν να διορθώσουμε τη λάθος στάση μας
Για καλύτερη στάση σώματος: Σανίδα
Για να αποκτήσουμε καλύτερη στάση σώματος και να μπορέσουμε να την διατηρήσουμε χρειάζεται να δυναμώσουμε όλο το σώμα και ιδιαίτερα την περιοχή του κορμού. Δεν είναι ανάγκη να χρονοτριβούμε με δύσκολες ασκήσεις, ειδικά εάν δεν έχουμε χρόνο. Η στάση «σανίδα» γυμνάζει ολόκληρο το σώμα: δυναμώνει τη σπονδυλική στήλη, τους μυς των ώμων και τις ωμοπλάτες, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους. Καθώς δυναμώνει το σώμα μας, διορθώνεται και η στάση μας.
Πώς θα την κάνεις:
- Έλα στα τέσσερα (τραπεζάκι). Εισπνέοντας φέρε το δεξί πόδι πίσω, στηρίξου στις μύτες του ποδιού, εξέπνευσε και κάνε το ίδιο με το αριστερό. Πίεσε τις φτέρνες πίσω και σφίξε τους μυς των ποδιών ώστε να νιώσεις την επιγονατίδα να σηκώνεται. Τα δάχτυλα των χεριών είναι ανοιχτά, τα χέρια τεντωμένα και πιέζουν το έδαφος προς τα κάτω. Τραβήξε τις ωμοπλάτες πίσω και κάτω, μακριά από τα αυτιά. Ενεργοποίησε τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους, ώστε η σπονδυλική στήλη να διατηρηθεί ευθεία. Μην ξεχνάς να αναπνέεις όσο είσαι στη στάση.
- Να την εκτελείς καθημερινά, ιδανικά το πρωί. Ζεσταίνει το σώμα και το προετοιμάζει για την υπόλοιπη μέρα. Προσπάθησε να κρατήσεις την στάση αρχικά 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αύξησε το χρόνο σταδιακά ώσπου να φτάσεις τα 90 δευτερόλεπτα. Μην γελάς, δεν είναι εύκολο!
- Προσοχή! Μην την κάνεις αν έχεις σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Για να διορθώσεις το σκύψιμο: Κάθισε σωστά
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάθεσαι είτε είσαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή είτε δουλεύεις στο γραφείο σου ή βλέπεις τηλεόραση.
Πώς θα την κάνεις:
- Κάθισε στην καρέκλα σου και κράτα το βλέμμα σου στην ευθεία των ματιών σου.
- Χαλάρωσε και κατέβασε τους ώμους σου. Φαντάσου ότι έχεις ένα μολύβι ανάμεσα στις ωμοπλάτες σου και πρέπει να το κρατήσεις εκεί.
- Ενεργοποίησε τους κοιλιακούς σου.
Τάση για καμπούρα: Στάση του βουνού (Tadasana)
Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας που χρειάζεται να σταθείς όρθια μπορείς να κάνεις την «στάση του βουνού»: Ενώ π.χ. περιμένεις στην ουρά στο σούπερ μάρκετ, στην τράπεζα ή αλλού, ενώ στέκεσαι στη στάση του λεωφορείου, στο ασανσέρ… Όχι απλώς θα σε βοηθήσει να διορθώσεις την στάση σου, αλλά θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από το πλήθος αφού θα φαίνεσαι σαν άτομο με αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία.
Πώς θα την κάνεις:
- Στάσου με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης ή κλειστά. Πάτα καλά στο έδαφος, σαν να έχουν ριζωθεί τα πέλματά σου στη γη.
- Νιώσε την σπονδυλική σου στήλη να επιμηκύνεται. Οι ώμοι είναι πίσω και κάτω, το στέρνο ανοιχτό.
- Ενεργοποίησε τους μυς των μηρών και των γαμπών σου, καθώς και τους γλουτιαίους.
- Τα χέρια είναι χαλαρά στο πλάι, οι παλάμες ανοιχτές μπροστά.
- Ο αυχένας είναι μακρύς και στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης, το πηγούνι χαλαρό, το πάνω μέρος του κεφαλιού παράλληλο στον ουρανό.
- Εστίασε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην ευθεία των ματιών.
- Πρόσεξε: Μπορεί να φαίνεται εύκολη αλλά αν την κάνεις σωστά θα δεις ότι είναι δύσκολο να παραμείνεις πολύ ώρα με το σώμα ευθυγραμμισμένο. Τις πρώτες φορές μπορείς να την δοκιμάσεις σε τοίχο ώστε να νιώσεις την ευθυγράμμιση του σώματος.