Type to search

Μόδα & Ομορφιά Υγεία

Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου

Share

Στο επόμενο διάστημα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επιδερμίδα του προσώπου μας. Ας δούμε πώς θα την προστατέψουμε.

Μπορεί τους προηγούμενους μήνες η χρήση μάσκας να ήταν προαιρετική όμως όλα θα αλλάξουν από εδώ και πέρα αφού θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σίγουρα αυτό είναι το καλύτερο για την υγεία μας όμως, όπως γνωρίζουμε ήδη από τους νοσηλευτές που την χρησιμοποιούν, η επιδερμίδα του προσώπου αντιδρά και το δείχνει. Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε αποτελεσματικά;

Πρόσωπο και μάσκα, μια όχι και τόσο καλή σχέση

Πολύ μεγάλη σημασία έχει το είδος της μάσκας που θα επιλέξουμε να φορέσουμε. Οι χειρουργικές μάσκες -σαν αυτές που φορά κυρίως το ιατρικό προσωπικό και οι οποίες παρέχουν την μεγαλύτερη κάλυψη από ιούς- είναι φτιαγμένες από έναν τύπο πλαστικού υλικού στον οποίο το δέρμα φαίνεται να ασφυκτιά και να αντιδρά περισσότερο. Όμως το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και με τους άλλους τύπους μάσκας αλλά ίσως λιγότερο έντονο. Στην καλύτερη περίπτωση η επιδερμίδα εμφανίζεται ευαίσθητη, ερεθισμένη και ταλαιπωρημένη, μπορεί όμως τα προβλήματα να είναι χειρότερα. Συνήθως εμφανίζεται ερεθισμός στα σημεία τριβής -μύτη, γύρω από το στόμα, σαγόνι- που σε συνδυασμό με τον ιδρώτα και τους υδρατμούς από την αναπνοή προκαλείται ένα είδος ακμής γνωστής και ως μηχανική ακμή. Εάν δε, προϋπάρχουν άλλα δερματικά προβλήματα όπως ροδόχρους ακμή ή ξηρότητα τότε η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. (Μπορείς να δεις πώς θα τονώσεις το ανοσοποιητικό σου εδώ).

Πώς θα προστατέψεις την επιδερμίδα σου

Καλύτερα απέφυγε το μέικ απ

Όσο σημαντική είναι η ενυδάτωση τόσο αχρείαστο (ίσως δε, και βλαβερό) είναι το μέικ απ. Το ζητούμενο εδώ είναι να βοηθήσουμε το δέρμα μας να αναπνεύσει όσο καλύτερα μπορεί. Το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου μας είναι ήδη καλυμμένο από την μάσκα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να επιτρέψουμε την άδηλη αναπνοή του δέρματος αφήνοντας τους πόρους ελεύθερους και όχι να τους φράξουμε με το μέικ απ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ακόμα πιο έντονο πρόβλημα με ακμή, αφυδάτωση και ερεθισμούς.

Βοήθησε το δέρμα σου να επανέλθει

Κατά την επιστροφή στο σπίτι και εφόσον δεν θα χρειαστεί να φορέσουμε τη μάσκα ξανά, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας να αποκαταστήσει τις βλάβες της. Πάντα καθαρίζουμε το πρόσωπό μας με ήπιο καθαριστικό και απλώνουμε κάποια ειδική επανορθωτική κρέμα. (Επειδή όμως και τα χέρια χρειάζονται περιποίηση γιατί υποφέρουν από το συχνό πλύσιμο, δες πώς θα τα περιποιηθείς εδώ).

Να φοράς πάντα barrier ενυδατική κρέμα

Το πιο σημαντικό βήμα για να προστατέψουμε το δέρμα μας από την επαφή και την τριβή με τη μάσκα είναι η καλή ενυδάτωση. H συνηθισμένη μας ενυδατική κρέμα δεν επαρκεί. Χρειάζεται μια ειδική κρέμα φραγμού (barrier) η οποία να δημιουργεί ένα συνεχές φιλμ που να προστατεύει και να αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος, ιδανικά χωρίς χρώμα και άρωμα. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαττώνονται τόσο η τριβή όσο και η φλόγωση. Επαλείφεται πριν την εφαρμογή της μάσκας και επαναλαμβάνουμε όσο συχνά χρειάζεται.
Σου προτείνω την Cicalfate+ της Avène
Είναι η κρέμα για τους ερεθισμούς όλης της οικογένειας. Πλούσια σε ιαματικό νερό της Avène, έχει επανορθωτική, εξυγιαντική και προστατευτική δράση. Ευνοεί την επιδερμική επανόρθωση, περιορίζει τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων και καταπραΰνει τις εύθραυστες επιδερμίδες. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο δέρμα όσο και στους εξωτερικούς βλεννογόνους.

Ποιες μάσκες είναι οι καλύτερες;

Φυσικά για το νοσηλευτικό προσωπικό ή για την περιποίηση κάποιου ασθενή μέσα στο σπίτι, ο οποίος πάσχει από κορονοϊό, χρειάζεται να χρησιμοποιούνται οι ειδικές ιατρικές χειρουργικές μάσκες. Αλλά σαν μάσκα γενικής χρήσης οι ειδικοί προτείνουν τις βαμβακερές με διπλό ύφασμα οι οποίες ερεθίζουν λιγότερο το δέρμα. Χρειάζεται βέβαια προσοχή ώστε να είναι αρκετά πυκνή η ύφανσή τους προκειμένου να φιλτράρουν τον αέρα, όχι όμως και τόσο ώστε να δυσκολεύουν την αναπνοή. Για να το διαπιστώσεις κάνε το τεστ: Κράτησέ την απέναντι σε έντονο φως. Εάν μπορείς να δεις την πηγή του φωτός μέσα από τη μάσκα τότε δεν είναι αρκετά καλή. Φρόντισε να την φοράς και να την βγάζεις κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα και όχι από το μπρος μέρος. Επίσης να την πλένεις συχνά  (τουλάχιστον κάθε 2-3 μέρες ανάλογα με τη χρήση) με απορρυπαντικό ρούχων, στους 60°. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *