Type to search

Υγεία

Υιοθέτησε 5 απλές συνήθειες για κοφτερό μυαλό ως τα γεράματα

Share

Μπορούμε να διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια και το μυαλό μας κοφτερό ως τα γεράματα; Μα ναι, υιοθετώντας 5 απλές και εύκολες συνήθειες.

Το θέμα δεν είναι απλώς να φτάσεις σε βαθιά γεράματα, αλλά να είσαι και στην κατάλληλη σωματική και πνευματική κατάσταση. Να είσαι υγιής και να έχεις κοφτερό μυαλό. Γιατί χωρίς πνευματική διαύγεια πώς να απολαύσεις το μεγάλο αγαθό της ζωής; Οι πιο κάτω συνήθειες μπορούν σύμφωνα με τους ειδικούς να μας βοηθήσουν να τα έχουμε… 400 μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. 

Οι συνήθειες που θα μας χαρίσουν κοφτερό μυαλό 

Κάθε μέρα άσκηση

Η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποφύγουμε την γνωστική εξασθένιση καθώς επίσης και με την αύξηση του μεγέθους του ιππόκαμπου του εγκεφάλου (δηλαδή με το «κέντρο» ελέγχου της μνήμης και των συναισθημάτων). Αν και όλα τα είδη άσκησης είναι καλοδεχούμενα, εντούτοις οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι χρειάζεται να γυμναζόμαστε σε μέτρια προς υψηλή άσκηση ώστε οι παλμοί μας να ανεβαίνουν και η ανάσα μας να κόβεται τόσο ώστε να δυσκολευόμαστε λίγο να μιλήσουμε. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγεις για περπάτημα φρόντισε να ανεβάσεις λίγο τους ρυθμούς.

Έλα σε επαφή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Μπορεί να έχεις πολλές δουλειές και να μην προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα. Αυτό ωστόσο δεν είναι λόγος να αμελείς τους αγαπημένους σου, μπορείς έστω να τους πάρεις τηλέφωνο ή να κάνεις βιντεοκλήση. Να θυμάσαι ότι αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σου, είναι καλό και για το μυαλό σου. Οι κοινωνικές επαφές είναι απαραίτητες για την πνευματική και σωματική μας υγεία. Άλλωστε η μοναξιά αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια ενώ αποτελεί και δείκτη για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Η μοναξιά είναι δυσβάσταχτη για μεγάλο μέρος των ενηλίκων και συχνά οδηγεί σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ανθυγιεινές συνήθειες φαγητού και κατάθλιψη. Όταν προσπαθούμε να μείνουμε κοινωνικά και πνευματικά ενεργοί βοηθούμε τον εαυτό μας ώστε να παραμείνει υγιής. 

Βρες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου

Το χρόνιο στρες επιβαρύνει την υγεία. Όχι μόνο βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά επηρεάζει αρνητικά και την ικανότητα σκέψης, προσήλωσης και μνήμης. Ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι δίνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό μας να ηρεμήσει. Μερικά λεπτά αυτοσυγκέντρωσης ή/και ασκήσεις αναπνοών κάθε πρωί πριν ξεκινήσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ικανότητά μας συγκέντρωσης για το υπόλοιπο της μέρας.

Μάθε μια καινούρια δεξιότητα

Λανθασμένα πιστεύουμε ότι χάνουμε νευρώνες καθώς μεγαλώνουμε και δεν μπορούμε να τους επαναφέρουμε. Στην πραγματικότητα όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούμε να αναπτύξουμε νέους νευρώνες καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξή τους όπως είναι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, η γιόγκα, η ενασχόλησή μας με καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, θέατρο, τραγούδι, χορός κ.ά.  Ακόμα και η ενασχόλησή μας με την μαγειρική και η εκτέλεση νέων συνταγών είναι εξαιρετική άσκηση.
Δες εδώ πώς μπορεί να σε βοηθήσει η γιόγκα να διατηρήσεις το μυαλό σου νεανικό.

Πρόσεξε τι τρως!

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η διατροφή από την υγεία του εγκεφάλου. Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη και γι’ αυτήν την περιπτωση: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ωμοί ξηροί καρποί, «ζωντανό» γιαούρτι, κεφίρ, δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια (που είναι πλούσια σε ω-3) είναι εξαιρετικές επιλογές τις οποίες… λατρεύει ο εγκέφαλός μας!

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *