Ξεκίνα τη μέρα σου γεμάτη ενέργεια με αυτές τις απλές τεχνικές
Share
Εάν το πρωί δεν είναι και η αγαπημένη σου ώρα της ημέρας, δες με ποιους τρόπους μπορείς να την κάνεις καλύτερη…
Ποιος συμπαθεί το πρωινό ξύπνημα; Κανείς! (Αν έχεις αντίθετη άποψη θα σε παρακαλούσα να την κρατήσεις για τον εαυτό σου. Αυτό το άρθρο είναι για φυσιολογικούς ανθρώπους). Ποιος συμπαθεί το ξυπνητήρι, τις υποχρεωσείς που φέρνει η καινούρια μέρα, το άγχος και το τρέξιμο; Κανείς βέβαια! (Αν έχεις αντίθετη άποψη διάβασε ξανά την αρχή της παραγράφου). Μπορούμε άραγε να κάνουμε το πρωινό μας πιο δυναμικό και τη μέρα μας πιο ευχάριστη; Μα φυσικά μας λέει η Sarah Garone, NDTR, διατροφολόγος και αρθρογράφος υγιεινής διαβίωσης και μας προτείνει τις πιο κάτω τεχνικές. (Ελπίζω να πιάνουν γιατί βαρέθηκα να σκουντουφλάω κάθε πρωί στη ντουλάπα).
Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι, σήκω! Αμέσως!
Τι κάνεις το πρωί όταν χτυπά το ξυπνητήρι; Απλό, πατάς την αναβολή και συνεχίζεις τον ύπνο σου για ακόμα λίγα λεπτάκια. Ξέρεις όμως πόσο κακό σου κάνει αυτό; Σύμφωνα με τον Matthew Walker, καθηγητή Επιστήμης του Ανθρώπινου Ύπνου στο UCLA αυτό «κακοποιεί» το νευρικό σύστημα προκαλώντας μια καρδιαγγειακή «επίθεση». Το αποτέλεσμα είναι ότι να μας χαλάει το κέφι και η διάθεση όχι μόνο το πρωί αλλά όλη τη μέρα.
Λίγη γιόγκα θα σου φτιάξει το κέφι
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… Η γιόγκα κάνει καλό σε όλα. Με μια απλή, γενική φράση συνοψίζω όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την βάλεις στη ζωή σου. Για να γίνω ωστόσο συγκεκριμένη υπάρχει ένας πολύ βασικός λόγος που πρέπει να κάνεις λίγη γιόγκα μόλις ξυπνήσεις το πρωί. Το σώμα σου κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου έχει χαλαρώσει και οι μυς έχουν ατονήσει. Με την γιόγκα τους βοηθάμε να επανέλθουν πιο γρήγορα ενώ εκλύονται και οι ορμόνες της ευτυχίας, οι περίφημες ενδορφίνες.
Ένα ποτηράκι νερό θα σε σώσει
Ένα από τα καλά του νυχτερινού συνεχόμενου ύπνου είναι ότι δεν τρώμε ούτε πίνουμε τίποτα. Υπάρχει όμως περίπτωση το πρωί της επόμενης μέρας να βρει τον οργανισμό μας αφυδατωμένο. Οι συνέπειες της αφυδάτωσης για τον οργανισμό μας είναι: κούραση, νύστα, κακή διάθεση, δυσκολία να σκεφτούμε ή να πράξουμε σωστά. Μπορεί λοιπόν ο λόγος που το πρωί είμαστε τόσο κακόκεφοι να είναι απλώς το ότι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από υγρά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πίνοντας ένα ποτήρι νερό… Στην υγειά μας!
Κάνε ντους! Και νά ‘ναι κρύο…
Αν δεν το πιείς το νερό, μπορείς πάντα να το λουστείς! Το κρύο ντους είναι το καλύτερο για να ενεργοποιήσει όλο το σώμα και να αφυπνίσει τις αισθήσεις. Ποιος όμως έχει διάθεση να παγώσει πρωί πρωί; (Ποιος έχει τη διάθεση να παγώσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας δηλαδή, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Ως εναλλακτική λοιπόν μπορείς να ρίξεις κρύο νερό μόνο στο πρόσωπό σου. Ή να βουτήξεις το πρόσωπό σου μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Ή ακόμα να έχεις ένα σπρέι με ιαματικό νερό στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σου και να ψεκάζεσαι μόλις χτυπάει το ξυπνητήρι σου… Αν μη τι άλλο θα νιώθεις το λιγότερο μια Ντένη Μαρκορά από τη σειρά «Δύο Ξένοι».
Έφαγες το πρωινό σου;
Αν δεν σε σώσει το νερό μπορεί να σε σώσει το πρωινό! Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι έρευνες. Το φαγητό είναι ενέργεια, είναι το καύσιμο που χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεκινήσει τη μέρα του δυναμικά και με όρεξη. Φυσικά μετά τη γιόγκα ή την γυμναστική. Έτσι θα έχεις τριπλή ωφέλεια: (α) θα κάψεις περισσότερες θερμίδες, (β) θα τονώσεις το μεταβολισμό σου και (γ) θα αποφύγεις τις καούρες.
Ζάχαρη; Α πα πα!
Φυσικά η λέξη «ζάχαρη» -σε οποιαδήποτε μορφή της- είναι απαγορευμένη τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι (μεταξύ μας είναι απαγορευμένη γενικώς, αλλά τώρα μιλάμε ειδικώς). Και δυστυχώς κρύβεται σε τρόφιμα που ούτε καν θα πήγαινε το μυαλό σου: τυποποιημένα δημητριακά πρωινού, μούσλι, έτοιμοι χυμοί φρούτων, καφέδες και ενεργειακά ροφήματα. Εξαιτίας της ζάχαρης ανεβαίνουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εκκρίνει ινσουλίνη ώστε να την επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα. Όπως καταλαβαίνεις αυτό απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας η οποία συνοδεύεται από έντονο αίσθημα κόπωσης.
Μην εξαρτάσαι από τον καφέ
Ξέρω ότι δεν θα το κάνεις, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγεις την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης το πρωί γιατί μπορεί να συμβάλλει στο να νιώθεις πιο κουρασμένη κατά τη διάρκεια της μέρας.
Βγες έξω, στην φύση
Εντάξει, ξέρω ότι κανένας φυσιολογικός άνθρωπος με μια φυσιολογική ζωή δεν έχει ώρα το πρωί να το κάνει αυτό, ωστόσο εγώ μια πρόταση κάνω. Σύμφωνα με σειρά ερευνών του Πανεπιστημίου του Rochester οι άνθρωποι νιώθουν πιο ενεργητικοί, αισιόδοξοι και δυναμικοί όταν περνούν χρόνο στη φύση.
Ξεκίνα δυναμικά τη μέρα σου με γυμναστική
Σύντομο ανέκδοτο; Ίσως. Πάντως η έντονη άσκηση νωρίς το πρωί είναι ότι ακριβώς χρειάζεται το σώμα σου για να ενεργοποιηθεί. Δεν είναι ανάγκη να είναι πολύωρη. Είκοσι λεπτά με μισή ώρα γρήγορο περπάτημα, τζόγκινγκ ή ποδήλατο αρκούν για να δεις αποτελέσματα.
Βρες τα με τον εαυτό σου ή με τη δουλειά σου
Ένα κακό αφεντικό ή μια μισητή δουλειά φτάνουν να σου χαλάσουν το πρωινο σου κέφι. Μήπως λοιπόν τα αρνητικά συναισθήματα που τρέφεις για τη δουλειά σου είναι ο λόγος που δεν μπορείς να λειτουργήσεις; Ή μήπως υποφέρεις από χρόνιο άγχος ή κατάθλιψη; Και τα δύο συνδέονται με κακή πρωινή διάθεση. Ίσως χρειαστεί να επισκεφτείς έναν ειδικό για να σε βοηθήσει. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορη, ωστόσο αν μπορέσεις να προσδιορίσεις επακριβώς τους λόγους που νιώθεις έτσι, να μπορέσεις να βοηθηθείς.
Μην ξενυχτάς
Σιγά μην και δεν τό ’λεγα! Το ξενύχτι και η έλλειψη ύπνου δεν συνδέονται με καλή πρωινή διάθεση και ενέργεια όλη μέρα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 6-7 ώρες ύπνου καθημερινά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Μικρότερη διάρκεια ύπνου έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη, Αλτσχάιμερ και άγχος. Για να μην μιλήσω για τις πολυάριθμες μελέτες που συνδέουν τη στέρηση του ύπνου με την αύξηση βάρους. Και ποια θέλει να είναι και χωρίς ενέργεια και με περιττά κιλά;