Type to search

Γιόγκα & Fitness Υγεία

Βρες την αντοχή σου στο διοξείδιο του άνθρακα. Κάνε το τεστ αναπνοής

Share

Ο τρόπος που αναπνέεις – γρήγορος ή αργός, βαθύς ή επιφανειακός – στέλνει στο σώμα σου μηνύματα που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου, τα επίπεδα άγχους σου, την πίεσή σου ακόμα και το ανοσοποιητικό σου. Πολύ συχνά μάλιστα η αναπνοή μας είναι ο λόγος που δεν έχουμε αντοχές στη γυμναστική. Το τεστ αναπνοής θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις σε τι κατάσταση βρίσκεσαι.

Θεωρώ ότι η αναπνοή είναι μια από τις πιο αξιοθαύμαστες λειτουργίες του οργανισμού μας. Είναι αυτό που συνδέει την σάρκινη ύπαρξή μας με τον αέρα και τον ουρανό, ένα είδος θεϊκού, αόρατου αγγίγματος. Με κάθε ανάσα μας εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με οξυγόνο και απομακρύνουμε το διοξείδιο του άνθρακα καταφέρνοντας έτσι να διατηρηθούμε στη ζωή. Μέσω της αναπνοής μπορούμε επίσης και να αποβάλουμε τις τοξίνες από το σώμα. Εξάλλου και ο εγκέφαλός μας απαιτεί για τη λειτουργία του περισσότερο οξυγόνο από οποιοδήποτε άλλο όργανο, αλλιώς οδηγούμαστε σε πνευματική νωθρότητα, αρνητικές σκέψεις και κατάθλιψη. Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας του οργανισμού αλλά και για να διατηρηθούν υγιή τα κύτταρά μας. Και το πιο σημαντικό; Αλλάζοντας τον τρόπο αναπνοής μας και μόνο μπορούμε να επηρεάσουμε την υγεία την ψυχολογία και την ευεξία μας με πολλούς τρόπους.

Το πρόβλημα με τον τρόπο που αναπνέουμε

Αν το καλοσκεφτείς η αναπνοή είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες του σώματός μας. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα εκούσια και ακούσια, ηθελημένη και αθέλητη. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείς. Απλώς αναπνέεις. Όταν όμως προσπαθήσεις να το κάνεις συνειδητά ανακαλύπτεις ότι έχεις μεγάλα περιθώρια ελέγχου: Το πόσο γρήγορα ή αργά θα αναπνεύσεις, αν θα χρησιμοποιήσεις θωρακική ή διαφραγματική αναπνοή, αν θα πάρεις ανάσα από τη μύτη ή το στόμα. Ωστόσο εξαιτίας του άγχους, της έλλειψης σωματικής άσκησης, καθώς και της παραμονής μας σε εσωτερικούς χώρους τις περισσότερες ώρες της ημέρας η αναπνοή μας γίνεται επιφανειακή και επιπόλαια. Έτσι όμως δεν παίρνουμε αρκετό οξυγόνο, ούτε αποβάλλουμε επαρκείς ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών, τη μειωμένη ζωτικότητα αλλά και τη μεγαλύτερη ευπάθεια σε ασθένειες (ιώσεις, κρυολογήματα), καθώς μειώνεται η άμυνα του οργανισμού.

Για να κάνεις το τεστ αναπνοής χρειάζεσαι μόνο ένα χρονόμετρο.

Ποια η αντοχή σου στο διοξείδιο του άνθρακα; Αξιολόγησέ την!

Ένας Ρώσος γιατρός, ο Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko, ανακάλυψε ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονές μας συσχετίζονται με την ικανότητά μας να κρατάμε την αναπνοή μας μετά από μια υπό φυσιολογικές συνθήκες εκπνοή. Kάνε το τεστ αναπνοής ώστε να διαπιστώσεις σε τι κατάσταση βρίσκεσαι. Θα χρειαστείς το χρονόμετρο του κινητού σου.

  1. Κάθισε άνετα σε μια καρέκλα χωρίς να σταυρώσεις να πόδια σου και ανέπνευσε για λίγο άνετα και σταθερά.
  2. Όταν νιώσεις έτοιμος πάρε μια μικρή, ήρεμη και άηχη αναπνοή από τη μύτη. Εξέπνευσε και πιάσε τη μύτη σου με τα δάχτυλά σου για να εμποδίσεις τον αέρα να εισέλθει.
  3. Βάλε το χρόνο στο χρονόμετρο να τρέχει και κράτα την ανάσα σου μέχρι που να νιώσεις την πρώτη απεγνωσμένη επιθυμία για να αναπνεύσεις. Ως πρώτη απεγνωσμένη επιθυμία για αναπνοή εννοείται ότι θα εμφανιστούν τα πρώτα αθέλητα σημάδια στο σώμα σου για ανάσα όπως π.χ. η κοιλιά ή ο φάρυγγας σου θα κάνουν συσπάσεις.
  4. Όταν θέλεις απεγνωσμένα να αναπνεύσεις, ανέπνευσε και σταμάτα το χρόνο. Σημείωσε πόσο χρόνο κράτησες την ανάσα σου.
  5. Η εκπνοή θα πρέπει να είναι από τη μύτη, ήρεμη και υπό έλεγχο. Εάν νιώθεις εξουθενωμένος ή πρέπει να πάρεις μια μεγάλη ανάσα τότε κράτησες την αναπνοή σου πολύ περισσότερο από ότι έπρεπε.

Ο χρόνος που μέτρησες ονομάζεται παύση ελέγχου (control pause ή CP) και δείχνει την αντοχή του οργανισμού σου στο διοξείδιο του άνθρακα. Δες πώς αξιολογείται το CP.

CP 40 με 60 δευτερόλεπτα Δείχνει ότι έχεις υγιή αναπνοή και βρίσκεσαι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

CP 20 με 40 δευτερόλεπτα Είναι η κατηγορία στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι. Υποδεικνύει μια ήπια αναπνευστική δυσλειτουργία, μέτρια αντοχή στη σωματική άσκηση και πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας στο μέλλον. Εάν επιθυμείς να βελτιώσεις το CP σου χρειάζεται να ασκείσαι περισσότερο. Μπορείς να ξεκινήσεις με απλό περπάτημα και γιόγκα, και σιγά σιγά να προχωρήσεις σε τζόγκινγκ, ποδηλασία, κολύμβηση, ασκήσεις αντιστάσεων ή οτιδήποτε άλλο θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις αντοχή.

CP 10 με 20 δευτερόλεπτα Υποδεικνύει σημαντική αναπνευστική δυσλειτουργία και ανεπαρκή αντοχή στη σωματική άσκηση. Καλό είναι να μην έχεις ποτέ ανοιχτό το στόμα κατά τη διάρκεια της άσκησης καθότι η αναπνοή σου είναι πολύ ασταθής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν υποφέρετε από άσθμα. Για να βελτιώσεις το CP σου χρειάζονται καθημερινά ασκήσεις αναπνοής και τροποποίηση του τρόπου ζωής σου. Φυσικά αν καπνίζεις, το κόβεις αμέσως!

CP μικρότερο από 10 δευτερόλεπτα Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναπνοής, πολύ μικρή έως ανύπαρκτη αντοχή στη σωματική άσκηση και χρόνια προβλήματα υγείας.

Να ανασαίνεις πάντα από τη μύτη

Εξαιτίας της σπουδαιότητάς της η αναπνοή είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της γιόγκα. Όπως ακριβώς εξασκούμε το σώμα μας μέσω των άσανας (στάσεων), έτσι χρειάζεται καθημερινά να ασκούμε και την αναπνοή μας. Για τη γιόγκα η αναπνοή είναι ο συνδετικός κρίκος μυαλού και σώματος, ενώ ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα δίνεται να αναπνέουμε πάντα από τη μύτη στην καθημερινή μας ζωή. Αναπνοή από το στόμα σημαίνει ότι η ανάσα μας γίνεται πιο επιφανειακή, έχουμε μειωμένη οξυγόνωση των μυών, εκλύουμε λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά την εκπνοή μας και επίσης έχουμε μειωμένη ικανότητα να φιλτράρουμε τους τοξικούς ρύπους του αέρα. Όπως θα έχεις παρατηρήσει και η ίδια, όταν είσαι κρυωμένη και αναγκάζεσαι να αναπνέεις σχεδόν αποκλειστικά από το στόμα, νιώθεις ότι όσο βαθιά και αν εισπνεύσεις ο αέρας δεν σου φτάνει, έχεις μειωμένες αντοχές, κουράζεσαι εύκολα, δεν μπορείς να σταθείς όρθια. Μακροπρόθεσμα η αναπνοή από το στόμα μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένα επίπεδα καρδιακών παλμών και αρτηριακής πίεσης, κούραση και ζαλάδες. Ακόμα και κατά την διάρκεια της αεροβικής άσκησης δεν επιτρέπεται το λαχάνιασμα. Είναι καλύτερο να μειώσεις τους ρυθμούς προκειμένου να αναπνέεις και να εκπνέεις από τη μύτη.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *