Type to search

Υγεία

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: Αλήθειες και μύθοι

Share

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων στρεφόμαστε στα συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της υγείας, της ευεξίας και της καλής λειτουργίας τού οργανισμού μας. Κάνουμε καλά; 

Αστραφτερό χαμόγελο, νεανική επιδερμίδα, πυκνά μαλλιά, γερό ανοσοποιητικό, υγεία, μακροζωία! Αυτά είναι μερικά μόνο από αυτά που περιμένουμε να μας προσφέρει ένα συμπλήρωμα διατροφής. Άραγε έχουμε δίκιο; Ποιοι είναι οι μύθοι που τα περιβάλλουν και τελικά τι μπορούν να μας προσφέρουν;

Οι πιο δημοφιλείς μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής

Όλο και περισσότεροι στρεφόμαστε στα συμπληρώματα διατροφής για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας. Κάνουμε καλά; Ποια από αυτά που πιστεύουμε ανήκει στη σφαίρα του μύθου;

Το «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα» δεν ισχύει!

Τι ισχύει; Σε γενικές γραμμές οι υπερβολές δεν κάνουν καλό και αυτό ισχύει και για τις βιταμίνες. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μάλιστα σύμφωνα με την American Cancer Society: «Η λήψη βιταμίνης C σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά χαλκό. Ο πολύς φώσφορος εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου. Το σώμα δεν μπορεί να αποβάλλει τις μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α, Κ και D με αποτέλεσμα να φτάσουν σε τοξικά επίπεδα». Επίσης οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C ή ασβεστίου μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και πόνους στο στομάχι. 

Εάν στην ετικέτα αναγράφεται η λέξη «Φυσικό» τότε είναι ασφαλές

Τι ισχύει; Στην εποχή μας συγχέουμε πολύ συχνά τη λέξη «φυσικό» με τις λέξεις αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Μερικά φυσικά, φυτικά συστατικά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, ωστόσο μπορούν και να μας βλάψουν όταν τα παίρνουμε αλόγιστα. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να μας κατευθύνει σωστά και ανάλογα με το πρόβλημά μας.

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πάρουν όλοι.

Τι ισχύει; Άλλος ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος μύθος, που προέρχεται από την άγνοιά μας και την πίστη μας πως ότι αφού δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή για να πάρουμε βιταμίνες δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι όμως έτσι! Όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή έχουν πρόβλημα υγείας θα πρέπει πάντα να ρωτούν το γιατρό τους πριν πάρουν συμπληρώματα διατροφής. Περιέχουν συστατικά τα οποία μπορεί να αντιδράσουν με τα φάρμακά τους, να δημιουργήσουν παρενέργειες, να ενισχύσουν ή να μειώσουν τη δραστικότητά τους.

Οι βιταμίνες προστατεύουν την λειτουργία της καρδιάς

Τι ισχύει; Σύμφωνα με τους ειδικούς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology αναφέρεται ότι: «Σε γενικές γραμμές τα δεδομένα για τα δημοφιλή συμπληρωμάτα διατροφής (πολυβιταμίνες, βιταμίνη D και C, ασβέστιο) δεν δείχνουν σταθερό όφελος για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων». Ωστόσο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το φολικό οξύ και το σύμπλεγμα βιταμινών Β με φολικό οξύ, η Β6 και Β12 μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού.

Η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα

Τι ισχύει; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η βιταμίνη C δεν μπορεί να αποτρέψει το κρυολόγημα αλλά ότι μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων του. Επίσης πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική σε άτομα τα οποία εκτίθενται για σύντομα χρονικά διαστήματα σε έντονη φυσική άσκηση.

Η βιταμίνη D προλαμβάνει τον καρκίνο

Τι ισχύει; Οι ερευνητές έχουν μελετήσει διεξοδικά την σχέση βιταμίνης D και καρκίνου και κατά πόσον αυτή τον προλαμβάνει χωρίς ωστόσο να έχουν φτάσει σε ασφαλή συμπεράσματα. 

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά θεραπεύουν τα πάντα

Τι ισχύει; Πρεβιοτικά ονομάζονται τρόφιμα και συμπληρώματα που περιέχουν στοιχεία που προάγουν τα καλά εντερικά βακτήρια, ενώ πρόβιοτικά αυτά που περιέχουν μικροοργανισμούς. Η υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος είναι σημαντική για την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά έχουν… θαυματουργές ιδιότητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών όπως π.χ. της διάρροιας που προέρχεται από τη λήψη αντιβιωτικών, ή της μείωσης των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου κ.ά. «Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια προβιοτικά είναι ευεργετικά και ποια όχι. Επίσης δεν γνωρίζουμε την ποσότητα που θα πρέπει να πάρει κάποιος ή ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο αν τα λάβει. Ακόμα προσπαθούμε να βρούμε απάντηση» αναφέρεται στο National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH).

Τα αντιοξειδωτικά παρατείνουν τη διάρκεια ζωής

Τι ισχύει; Η οξείδωση παράγει ελεύθερες ρίζες οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά είναι στοιχεία τα οποία προλαμβάνουν την οξείδωση και στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες C και E, το σελήνιο και καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη. Κατά κανόνα αυτά περιέχονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν αυτού του είδους της τροφές διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να ασθενήσουν από σοβαρά νοσήματα. Ωστόσο οι ειδικοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα εάν αυτό είναι αποτέλεσμα της ποσότητας των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά ή άλλων συστατικών αυτών των τροφίμων ή του τρόπου ζωής τους.
Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα συμπληρώματα διατροφής δες εδώ.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *