Type to search

Υγεία

Το νερό είναι απαραίτητο στον οργανισμό σου – Πόσο χρειάζεσαι κάθε μέρα

Share

Το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό γι’ αυτό και έχουμε άμεση ανάγκη να το αναπληρώνουμε συνεχώς προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με την ποσότητα του νερού που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας καθημερινά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι 8 ποτήρια του νερού (περίπου 2 λίτρα) είναι αρκετά, κάποιοι άλλοι πάλι ότι χρειάζεται να πίνουμε συνεχώς λίγο νερό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και αν δεν διψάμε. Ποιο είναι το σωστό; Ενδεχομένως και τα δύο, εξαρτάται από το άτομο, τον οργανισμό, τις καύσεις, το πόσο δραστήριος είναι, το πόσο ιδρώνει. Είναι πολλοί οι παράγοντες…

Τι κάνει το νερό τόσο σημαντικό για τον οργανισμό μας;

Το νερό επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς μας και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση εξαιτίας έντονης άσκησης ή ζέστης επηρεάζει αρνητικά τόσο την σωματική όσο και την πνευματική μας απόδοση και αντοχή. 

Μας βοηθά να αδυνατίσουμε

Η κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει παροδική αύξηση του μεταβολισμού δηλαδή αύξηση των καύσεων. Εάν δε, πίνουμε 1-2 ποτήρια νερό μισή ώρα περίπου πριν το γεύμα τρώμε λιγότερο και… αδυνατίζουμε. Τα οφέλη πολλαπλασιάζονται εάν πίνουμε κρύο νερό γιατί το σώμα μας θα κάψει ακόμα περισσότερες θερμίδες προσπαθώντας να ζεστάνει το νερό και να το φέρει στη θερμοκρασία του σώματός μας.

Το νερό βοηθά στην πρόληψη αρκετών παθήσεων

Αρκετά προβλήματα υγείας βελτιώνονται αν πίνουμε αρκετό νερό. Τα κυριότερα ανάμεσά τους είναι: δυσκοιλιότητα, πέτρες στα νεφρά, ακμή, ενυδάτωση δέρματος κ.ά. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν πολύ νερό διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να ασθενήσουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του παχέως εντέρου.

Τι μπορούμε να πίνουμε εκτός από νερό

Παρόλο που το απλό νερό θεωρείται η καλύτερη επιλογή για τον οργανισμό μας, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ποτά και υγρά που μπορούν να συμβάλλουν στην αναπλήρωση της απώλειας υγρών. Φρούτα και λαχανικά είτε ως έχουν είτε σε μορφή χυμού προσφέρουν άφθονα υγρά στον οργανισμό μας. Επίσης και το κρέας, το ψάρι, τα αβγά, το γάλα, ο καφές και το τσάι. Παρόλο που τα δύο τελευταία είχαν κατηγορηθεί ότι δεν βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματος επειδή έχουν διουρητικές ιδιότητες, εντούτοις έχει αποδειχθεί ότι αυτές δεν είναι τόσο ισχυρές ώστε να αποτελέσουν πρόβλημα.

Πώς θα ξέρεις πόσο νερό χρειάζεται να πιείς

Όπως καταλαβαίνει το να διατηρήσεις τον οργανισμό σου ενυδατωμένο είναι σημαντικό για την επιβίωσή σου. Γι’ αυτό και το σώμα σου σε ειδοποιεί όταν υπάρχει πρόβλημα μέσω του αισθήματος της δίψας. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείς, απλώς διψάς. Σε περιπτώσεις πάντως υπερβολικής ζέστης, αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και ιδρώτα πρέπει να πίνεις λίγο νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να μένει ο οργανισμός σου ενυδατωμένος. Επίσης οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού όπως και σε περιπτώσεις που κάποιος είναι άρρωστος με εμετό ή/και διάρροια. Αυτό που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι στις μεγάλες ηλικίες το αίσθημα της δίψας δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά, οπότε είναι σημαντικό να θυμίζουμε στον ηλικιωμένο να πίνει πιο συχνά νερό και υγρά.  

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *