Type to search

Υγεία

Το έντερο στέλνει σήμα κινδύνου: Τι να προσέξεις

Share

Η σημασία του εντερικού μας συστήματος για την υγεία μας είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και αν σου στέλνει κάποιο από τα ακόλουθα σήματα κινδύνου, καλό είναι να μην τα αγνοήσεις. 

Ο Ιπποκράτης πριν από 2000 περίπου χρόνια ισχυριζόταν ότι όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Σήμερα η επιστήμη αναγνωρίζει ότι είχε δίκιο μέχρι ένα σημείο, αφού οι φλεγμονές στο εντερικό μας σύστημα είναι πράγματι υπεύθυνες για τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης, παχυσαρκία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κ.ά. Κάποτε θεωρούσαμε ότι η λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος ήταν απλή, μας βοηθούσε να χωνέψουμε το φαγητό. Στην σημερινή εποχή γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, χρησιμοποιούμε μάλιστα τον όρο «εντερικό μικροβίωμα» προκειμένου να περιγράψουμε όλους τους μικροοργανισμούς που ζουν στα έντερά μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες, ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου μας. Η παρουσία των περισσοτέρων από αυτά μάλιστα κρίνεται απαραίτητη για την καλή υγεία του οργανισμού. 

Όταν το έντερο ασθενεί

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Παράγοντες όπως το υπερβολικό άγχος, η έλλειψη ύπνου, το κακής ποιότητας φαγητό, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πολλά γλυκά καθώς και η λήψη αντιβιοτικών καταστρέφουν την ισορροπία του μικροβιώματος και δημιουργούν χρόνιες φλεγμονές. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλες πλευρές της υγείας μας όπως τον εγκέφαλο, την καρδιά, το ανοσοποιητικό, το δέρμα, το ορμονικό μας σύστημα, μπορεί να ευθύνεται ακόμα και για την εμφάνιση καρκίνου. Όταν το έντερό μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα συνήθως αυτό εκδηλώνεται με κάποια από τα πιο κάτω σημάδια. 

Ενοχλήσεις και ανακάτεμα στο στομάχι

Αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, καούρες είναι όλα ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά στο εντερικό μας σύστημα. Όταν όλα είναι ισορροπημένα το έντερο δεν έχει κανένα πρόβλημα να επεξεργαστεί την τροφή και να απομακρύνει τα απόβλητα.

Διατροφή υψηλή σε σάκχαρα

Όταν η διατροφή μας βασίζεται στα έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα και στη ζάχαρη τότε μειώνεται ο πληθυσμός των καλών βακτηριδίων στο έντερο μας. Αυτή η ανισορροπία μας κάνει να επιθυμούμε ακόμα περισσότερη ζάχαρη κάτι που επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη. Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στον οργανισμό οι οποίες συνδέονται με πολλές χρόνιες ασθένειες, ακόμα και με κάποιους τύπους καρκίνου.

Μεταβολές βάρους

Το να χάνεις απότομα βάρος ή να παχαίνεις χωρίς να το επιδιώκεις και χωρίς να συνοδεύονται από αλλαγές στη διατροφή ή στη γυμναστική είναι ενδείξεις προβλήματος στο εντερικό σύστημα. Όταν το έντερο έχει πρόβλημα τότε ο οργανισμός χάνει την ικανότητά του να απορροφά θρεπτικά συστατικά, να αποθηκεύει λίπος και να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 

Διαταραχές ύπνου

Όταν το έντερό μας έχει πρόβλημα, αποκτάμε πρόβλημα και στον ύπνο. Εμφανίζονται αϋπνία και κακής ποιότητας ύπνος τα οποία οδηγούν σε χρόνια κόπωση. Η ορμόνη σεροτονίνη -η οποία επηρρεάζει τον ύπνο και τη διάθεση- παράγεται στο έντερο. Όταν λοιπόν αυτό έχει πρόβλημα, χάνουμε κυριολεκτικά τον ύπνο μας. 

Δερματικοί ερεθισμοί

Η εμφάνιση δερματικών παθήσεων όπως π.χ. έκζεμα συνδέονται με το έντερο. Η φλεγμονή του εντέρου μπορεί να προέρχεται από δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία, ή από κάποιου είδους τροφική αλλεργία ή δυσανεξία. 

Αυτοάνοσα νοσήματα

Οι ιατρικές έρευνες ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία που συνδέουν το εντερικό μικροβίωμα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα «άρρωστο» έντερο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στον οργανισμό και να επηρεάσει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. 

Τροφικές δυσανεξίες

Οι τροφικές δυσανεξίες είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας του οργανισμού να χωνέψει κάποια τρόφιμα (πρόκειται για κάτι διαφορετικό από τις τροφικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούνται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια τρόφιμα). Θεωρείται ότι για τις τροφικές δυσανεξίες ευθύνεται η κακή ποιότητα βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο οργανισμός να χωνέψει κάποια τρόφιμα, τα οποία του προκαλούν δυσάρεστα αποτελέσματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια, ναυτία, πόνους στην κοιλιά. Θεωρείται επίσης ότι και οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να οφείλονται στο εντερικό μικροβίωμα. 

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *