Type to search

Υγεία

Τίποτα δεν σε προστατεύει περισσότερο από το Αλτσχάιμερ όσο αυτό…

Share

Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές, το κάνεις όμως; Μία είναι η λύση για να λειτουργεί άψογα όχι μόνο ο εγκέφαλος, αλλά ολόκληρος ο οργανισμός σου. 

Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον ύπνο τόσο περισσότερο αναγνωρίζουμε τη σημασία του για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο βαθύς, συνεχόμενος 8ωρος ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για να έχουμε καλύτερη μνήμη, απόδοση, διάθεση, υγεία, βάρος ενώ συμβάλλει στην αποφυγή εκδήλωσης Αλτσχάιμερ. Πρόσφατη έρευνα ωστόσο απέδειξε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό και τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για όσους κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα, ακόμη και αν προσπαθούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες με έναν υπνάκο το μεσημέρι. (Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς κοίτα εδώ τι σου προτείνω).

Ο ύπνος είναι πολύ περισσότερα από ότι νομίζουμε

Η σχέση ύπνου – Αλτσχάιμερ ήταν γνωστή στους ερευνητές. Όσο λιγότερο ή πιο άστατα κοιμόμαστε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουμε να ασθενήσουμε από Αλτσχάιμερ. Αυτό που έμενε ήταν να αποδείξουν το γιατί όσοι δεν κοιμούνται καλά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάποια νευρολογική ασθένεια. Αυτό ακριβώς έκανε ερευνητική ομάδα από το Boston University και δημοσίευσε τα αποτελέσματά της πριν λίγες εβδομάδες. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν; Κατά τη διάρκεια του ύπνου περνάμε από διάφορα στάδια κάθε βράδυ. Πρώτα είναι ο ελαφρύς ύπνος, μετά ο πιο βαθύς και τέλος ο λεγόμενος REM (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών. Επειδή είναι διαφορετικός ο REM ύπνος από τις άλλες περιόδους του ύπνου, συνολικά τις αποκαλούμε μη REM ύπνος. Τα άτομα που ξυπνούν από ύπνο REM μπορούν να θυμηθούν πολλά όνειρα, ενώ όσοι ξυπνούν από βαθύ, μη REM ύπνο, ελάχιστα ή και καθόλου.

Έλλειψη ύπνου και Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι έχουν μεγάλη σχέση σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πώς ο ύπνος απομακρύνει τις τοξίνες

Φαίνεται λοιπόν σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Laura Lewis ότι όλη η… μαγεία συμβαίνει κατά τη διάρκεια των μη REM σταδίων του ύπνου, στο βαθύ ύπνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλοι οι νευρώνες του εγκεφάλου δουλεύουν σε συγχρονισμό, κάτι που δεν συμβαίνει άλλες στιγμές στη ζωή μας. Συνήθως οι νευρώνες «ανάβουν» και «σβήνουν» σαν μικρές λυχνίες, έτσι όταν «σβήνουν» όλοι μαζί, ξαφνικά ο εγκέφαλος χρειάζεται λιγότερο οξυγόνο. (Όπως όταν σβήνουν οι λυχνίες που δεν χρειάζεται πια να τις τροφοδοτήσεις με ηλεκτρικό ρεύμα). Επειδή λοιπόν ο εγκέφαλος χρειάζεται λιγότερο οξυγόνο, κατά συνέπεια χρειάζεται και λιγότερο αίμα, οπότε η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο επιβραδύνεται. Αυτή η έλλειψη αίματος προς τον εγκέφαλο επιτρέπει στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ένα διαφανές υγρό το οποίο περιβάλλει τον εγκέφαλο) να έχει πιο έντονη ροή. Στη συνέχεια καθώς απομακρύνεται ξανά, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό παρασύρει τοξίνες όπου υπάρχουν στον εγκέφαλο όπως π.χ. η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη, η οποία δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και που μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Ελπίδα για θεραπεία;

Στη φάση του βαθύ ύπνου λοιπόν, κυριαρχεί η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού το οποίο «καθαρίζει» τον εγκέφαλο και απομακρύνει τις τοξίνες αυτές που ευθύνονται για το Αλτσχάιμερ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να συμβεί αυτό, παρά μόνο αυτός του βαθύ ύπνου, και για να βρεθούμε σε αυτό το στάδιο χρειάζονται αρκετές ώρες κάθε βράδυ. Οι ερευνητές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι γι’ αυτό το νέο έρευνα ελπίζοντας ακόμα και σε θεραπεία καθότι η προσπάθεια απομάκρυνσης της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνη με φάρμακα στο παρελθόν δεν απέδωσε. «Αυτή η ανακάλυψη μας ανοίγει νέους δρόμους. Αντί να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τα διάφορα “σκουπίδια” με φάρμακα, θα μπορούσαμε αντίθετα να επικεντρωθούμε στην αύξηση της ποσότητας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού το οποίο “πλένει” τον εγκέφαλο».

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *