Type to search

Slider Γιόγκα & Fitness Υγεία

Τι θα συμβεί στον εγκέφαλό σου μετά από 10 λεπτά τρέξιμο 

Share

Αναμφισβήτητα το τρέξιμο ευεργετεί ολόκληρο τον οργανισμό. Τονώνει το σώμα, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την κινητικότητα, βάζει… φωτιά στις καύσεις, συμβάλλει στην αντιγήρανση και χαλαρώνει από το στρες. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα από το τρέξιμο επηρεάζεται θετικά και ο εγκέφαλος! 

Αν νιώθεις κουρασμένη και το μυαλό σου να… σέρνεται, τότε δεν χρειάζεσαι καφέ αλλά… μέτριας έντασης τρέξιμο! Σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα μόλις 10 λεπτά τρέξιμο αρκούν για να αναζωογονηθεί ο εγκέφαλος και να τονωθούν οι νοητικές μας λειτουργίες.
Πώς να αγαπήσεις το τρέξιμο – Οι καλύτερες συμβουλές για να αρχίσεις

Τι υποστηρίζει η έρευνα

Ο τίτλος και μόνο της ιαπωνικής έρευνας που διεξήχθει από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba τα λέει όλα: «Απαιτείται ελάχιστη προσπάθεια: Ένα δεκάλεπτο τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει την επεξεργασία του εγκεφάλου». Απίστευτο, αλλά αληθινό! Όπως αναφέρουν οι ερευνητές «Στους συμμετέχοντες στην έρευνα, βελτιώθηκαν η διάθεση και οι γνωστικές λειτουργίες ενώ αυξήθηκε και η ενεργοποίηση των αμφοτερόπλευρων προμετωπιαίων υποπεριοχών που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση». Μετά από 10 λεπτά μέτριας έντασης τρέξιμο αυξάνεται η ροή του αίματος στα τμήματα δηλαδή του εγκεφάλου που παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διάθεσης και των εκτελεστικών λειτουργιών, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αμέσως καλύτερα, πιο δραστήριοι και με τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες αυξημένες.
Να πόση ώρα πρέπει να ασκείσαι για υγεία και ευεξία

Τι να κάνεις αν δεν μπορείς να τρέξεις

Το τρέξιμο έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο για την ανθρώπινη ευεξία. Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος απαιτείται από τον εγκέφαλο έλεγχος για τον συντονισμό της ισορροπίας, της κίνησης και της πρόωσης. Επομένως οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι λογικό να υπάρχει αυξημένη νευρωνική ενεργοποίηση στις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να τρέξεις για οποιοδήποτε λόγο, τότε προτίμησε κάποιο άλλο είδος άσκησης. Μπορείς για παράδειγμα να κάνεις στατικό ποδήλατο, αεροβική, ελλειπτικό, κολύμβηση, έντονο περπάτημα κ.ά. Να τονίσουμε βέβαια ότι θα πρέπει να είναι κάποιο μέτριας έντασης πρόγραμμα και όχι HIIT ή σπριντ. Πώς θα ξέρεις ότι γυμνάζεσαι σε μέτρια ένταση; Θα πρέπει να μπορείς να αναπνεύσεις και να μιλήσεις άνετα χωρίς να σου κόβεται η ανάσα ή να λαχανιάζεις.
Το περίεργο μυστικό για να τρέχεις πιο γρήγορα

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *