Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Τι θα σου συμβεί αν τρως υπερ-επεξεργασμένες τροφές επί 1 μήνα

Share

Φαντάζομαι ότι δεν θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό αν ακούσεις ότι μια διατροφή βασισμένη σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι άκρως ανθυγιεινή. Πώς όμως αυτό μεταφράζεται για την υγεία σου; Έρευνα του BBC και του δημοσιογράφου Dr Chris Van Tulleken μας μεταφέρει τις βιωματικές εμπειρίες του για το τι ακριβώς συνέβη στον οργανισμό του όταν επί 1 μήνα τρεφόταν έτσι.

Πάνω από τις μισές θερμίδες των τροφών που καταναλώνουμε στον Δυτικό κόσμο προέρχονται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι τροφές προκαλούν παχυσαρκία και είναι ανθυγιεινές, ωστόσο δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες ακόμα που να δείχνουν πώς ακριβώς επιδρούν στο σώμα μας και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους έφηβους. 

Δες τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα 

Ο δημοσιογράφος του BBC και παρουσιαστής της εκπομπής «What are we Feeding our Kids?» (Τι ταΐζουμε τα παιδιά μας;), Dr Chris Van Tulleken αποφάσισε να γίνει ο ίδιος πειραματόζωο. Επί 1 μήνα βάσισε τη διατροφή του στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που αποτελούσαν το 80% των τροφών του, έναντι του 30% που κατανάλωνε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σου φαίνεται εξωφρενικό; Και όμως έτσι διατρέφεται ο 1 στους 5 Βρετανούς, ενώ τα ποσοστά αυξάνουν δραματικά και στη χώρα μας. 

«Ένιωθα 10 χρόνια μεγαλύτερος»

Όταν τελείωσε ο μήνας, ο Van Tulleken είχε πάρει 7 κιλά και θεωρείται πια παχύσαρκος, ενώ αντιμετώπισε καούρες και σοβαρό πρόβλημα δυσκοιλιότητας. «Νομίζω ότι αν συνέχιζα με αυτόν τον ρυθμό για 6 μήνες θα είχα πάρει 38 κιλά» υποστηρίζει. Ωστόσο αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εκτός από αυτά τα εμφανή θέματα ο Van Tulleken ανέφερε ότι τον επηρέασε πολύ και ψυχοπνευματικά αφού: έπασχε από κακής ποιότητας ύπνο, τον κυρίευαν συναισθήματα μελαγχολίας και στενοχώριας, είχε άγχος, χαμηλή ερωτική διάθεση και νωθρότητα. «Ένιωθα 10 χρόνια μεγαλύτερος αλλά δεν συνειδητοποίησα ότι έφταιγε το είδος αυτό της διατροφής μου μέχρι που την σταμάτησα» υποστηρίζει.

Τα αποτελέσματα αποτυπώνονται στον εγκέφαλο

Ο Van Tulleken δεν έμεινε μόνο στο βιωματικό μέρος. Του έγινε σάρωση δραστηριότητας εγκεφάλου προκειμένου να μελετηθεί το πώς επιδρά αυτό το είδος διατροφής στον εγκέφαλο. Βρέθηκε λοιπόν ότι δημιουργήθηκαν νέες συνδέσεις στον εγκέφαλό του από τις περιοχές (του εγκεφάλου) που είναι υπεύθυνες για την ανταμοιβή στις περιοχές που οδηγούν στην αυτόματη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Είναι μια παρόμοια αντίδραση όπως αυτή που έχουμε όταν παίρνουμε εθιστικές ουσίες όπως π.χ. τσιγάρα, αλκοόλ και ναρκωτικά.  Δηλαδή όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έγινε κάτι που ο εγκέφαλός μου απλώς μου λέει ότι πρέπει να το κάνω, χωρίς εγώ ο ίδιος να το επιθυμώ. Οι αλλαγές μπορεί να μην είναι μόνιμες αλλά εάν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στον 42 ετών εγκέφαλό μου μέσα σε έναν μόλις μήνα, τότε τι πρόκειται να συμβεί στους ευαίσθητους, ακόμα αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των παιδιών μας;».
Δες εδώ ποιες είναι οι τροφές που προκαλούν εθισμό.

Το αντίκτυπο στην ποσότητα της τροφής που τρώμε

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, ο Van Tulleken συζήτησε με τον Dr Kevin Hall, επικεφαλής ερευνητή στο National Institute of Health. Για την έρευνα ο Hall εξέτασε δύο είδη διατροφής που ταίριαζαν όσον αφορά τα ποσοστά λίπους, ζάχαρης, αλατιού και περιεχομένου σε φυτικές ίνες αλλά η μία αποτελούνταν από μη-επεξεργασμένα τρόφιμα ενώ η άλλη κατά 80% από υπερ-επεξεργασμένα. Ο κάθε συμμετέχοντας στην συγκεκριμένη έρευνα μπορούσε να φάει όσο ήθελε. Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά: «Τα άτομα που ακολουθούσαν την διατροφή που βασιζόταν στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν πάνω από 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και πάχαιναν κατά μέσο όρο 1 κιλό την εβδομάδα».

Αλλάζουν και οι ορμόνες

Οι εξετάσεις αίματος που τους έγιναν έδειξαν αύξηση των επιπέδων των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την πείνα (γκρελίνη) και μείωση των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι (λεπτίνη). Τα αποτελέσματα αυτά ταιριάζουν με την εμπειρία του Van Tulleken, ο οποίος ανέφερε κατά τη διάρκεια του πειράματος διαπιστώθηκε αύξηση της ορμόνης της πείνας (γκρελίνης) κατά 30%, η οποία μπορεί να οδήγησε και σε αύξηση της κατανάλωσης τροφής και του βάρους του. Το άλλο που παρατηρήθηκε είναι ότι όσοι καταναλώνουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τρώνε πολύ πιο γρήγορα από αυτούς που ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε λιγότερο επεξεργασμένες τροφές. Σύμφωνα με τον Hall αυτό σε συνδυασμό και με το ότι είναι πιο εύκολα να μασηθούν και να καταποθούν συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του βάρους. 

Ποιες είναι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές

Ανεπεξέργαστες ονομάζονται οι τροφές που βρίσκονται στη φυσική (ή σχεδόν στη φυσική τους μορφή) όπως π.χ. καρότα, μήλα, λαχανικά, ωμό κρέας, ανάλατοι και ωμοί ξηροί καρποί κ.ά. Επεξεργασμένες ονομάζονται αυτές που παρασκευάζονται με προσθήκη σάκχαρων, ελαίου, αλατιού κ.ά. όπως π.χ. ψωμί, ψάρια σε κονσέρβα, φρούτα κομπόστα κ.ά. Τα υπερ-επεξεργασμένα περιέχουν ακόμη περισσότερα πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη, υδρογονωμένα λίπη, χρωστικές, συντηρητικά, βελτιωτικά, ενισχυτικά γεύσης κ.ά.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *