Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα σου όταν έχεις άγχος
Share
Τα συναισθήματά μας αποτυπώνονται στο δέρμα μας, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό! Όπως μπορείς να καταλάβεις λοιπόν το άγχος δεν είναι ότι καλύτερο για την επιδερμίδα σου.
Τελικά είναι αλήθεια! Αυτό το σπυράκι που έβγαλες πριν τις εξετάσεις πράγματι οφείλεται στο άγχος σου. Το έκζεμά σου που έκανε ξανά την εμφάνισή του πριν το κρίσιμο επαγγελματικό σου ραντεβού πυροδοτήθηκε από το στρες. Αν δε, ψάχνεις τον ένοχο για την κατάσταση της επιδερμίδας σου που χειροτερεύει κάθε φορά που τα αισθηματικά σου πάνε χάλια, μπορείς να κατηγορήσεις άφοβα την αγωνία, τη στενοχώρια και το άγχος σου.
Στρες και φλεγμονές
Η αλήθεια είναι ότι το στρες επηρεάζει την επιδερμίδα μας με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η φλεγμονή. Κατά βάση φλεγμονή είναι η απάντηση του σώματός μας σε καταστάσεις που αντιλαμβάνεται ως εχθρικές για την υγεία μας. Όσο παράξενο και αν σου φαίνεται η φλεγμονή είναι καλό πράγμα γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στο να παραμείνουμε υγιείς. Όταν για παράδειγμα κολλήσουμε έναν ιό γρίπης, τότε όλος ο οργανισμός μας έρχεται σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να αμυνθεί. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες φορές… το παρακάνει και έτσι σε καταστάσεις που δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα αυτός υπεραντιδρά. Μια από αυτές είναι και το άγχος. Όποια και αν είναι η αιτία που το προκαλεί, το ανοσοποιητικό μας νιώθει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και… χτυπάει συναγερμό. Εάν λοιπόν έχουμε προδιάθεση σε κάποια δερματική ευπάθεια π.χ. ακμή, έκζεμα, ψωρίαση κ.ά., το άγχος δημιουργεί φλεγμονή η οποία μπορεί να μας την χειροτερέψει ή/και να κάνει το δέρμα μας υπερευαίσθητο.
Η ψυχική μας κατάσταση αντανακλάται στο δέρμα μας
Σύμφωνα με την κλινική Mayo ασθένειες όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ροδόχρους ακμή ή ροζάκια, η ακμή χειροτερεύουν όταν έχουμε άγχος. Εκτός όμως από αυτές υπάρχουν και άλλες όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (πολύ λιπαρές περιοχές που συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να προκαλέσουν και πιτυρίδα) και η υπερβολική τριχόπτωση που πυροδοτούνται από το στρες. Μπορεί επίσης να γίνουν πιο συχνές ψυχολογικές συμπεριφορές όπως αυτές του να πιάνουμε συνέχεια το πρόσωπο ή να παίζουμε και να τραβάμε τα μαλλιά μας. Αυτές είναι αυθόρμητες και συνήθως μη συνειδητές συμπεριφορές που σχετίζονται με την προσπάθειά μας να κατευνάσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Οπότε όταν μας κυριεύει το άγχος, χειροτερεύουν και αυτές. Ακόμα όμως και αν δεν υποφέρουμε από τίποτα από τα παραπάνω, το γεγονός και μόνο ότι αντιμετωπίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια εξαιρετικά αγχογόνο κατάσταση μπορεί να κάνει το δέρμα μας υπερευαίσθητο, με αποτέλεσμα να συμβεί κάτι απλό και αυτό να αντιδράσει υπερβολικά. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί σε κανονικές συνθήκες, μπορεί να αντιμετωπίσει κάπως πιο σοβαρές καταστάσεις, όταν όμως είναι υπερφορτωμένο όπως όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι, τότε αντιδρά παράξενα. Μπορεί π.χ. να εμφανίσουμε αλλεργία σε κάποιο καλλυντικό που το χρησιμοποιούμε συχνά, σε κάποιο φαγητό, άρωμα ή ακόμα και στη συνηθισμένη μας βαφή μαλλιών.
Ευθύνεται το άγχος για τα σπυράκια σου;
Δεν θα πρέπει ωστόσο να κατηγορούμε πάντα το άγχος για τα σπυράκια μας. Η συνήθειά μας να πιάνουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας και η οποία χειροτερεύει όταν έχουμε άγχος προκαλεί ακμή εξαιτίας των μικροβίων που μεταφέρουν τα χέρια μας στο πρόσωπό μας. Επίσης, το άγχος μας κάνει να παραμελούμε την ατομική μας φροντίδα. Όταν είμαστε συνεχώς στρεσαρισμένοι δεν έχουμε χρόνο ή διάθεση να περιποιηθούμε το πρόσωπό μας, δεν κοιμόμαστε καλά, δεν τρώμε σωστά, δεν πίνουμε αρκετό νερό και όλα αυτά έχουν άσχημο αντίκτυπο στο δέρμα μας. Αλλά και το γεγονός ότι αμελούμε τον εαυτό μας μας προκαλεί ακόμα περισσότερο άγχος που επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, προξενώντας έναν φαύλο κύκλο.
Τι θα σε βοηθήσει
Βέβαια μην βιαστείς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου ότι για όλα φταις η ίδια που αγχώνεσαι με το παραμικρό, γιατί αυτό θα σου προκαλέσει ακόμα περισσότερο στρες που θα επιβαρύνει το ήδη υπάρχον, οπότε… ψυχραιμία! Αρχικά πάρτο απόφαση ότι το άγχος αποτελεί μέρος της ζωής μας. Το να μάθεις πώς να κυριαρχείς σε αυτό καθώς και σε όλες τις αρνητικές συμπεριφορές που απορρέουν από αυτό είναι κάτι που θα ωφελήσει γενικότερα την υγεία σου και όχι μόνο το δέρμα σου. Αν λοιπόν βλέπεις ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ή ότι δεν μπορείς να κυριαρχήσεις στα συναισθήματά σου πια, ίσως θα πρέπει να ασχοληθείς πιο ουσιαστικά με τον εαυτό σου. Γιόγκα, διαλογισμός, βαθιές αναπνοές, άσκηση, ομοιοπαθητική θα σε βοηθήσουν, και αν και πάλι υπάρχει πρόβλημα και βλέπεις ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ίσως ένας ειδικός ψυχικής υγείας να μπορέσει να σε κατευθύνει πιο αποτελεσματικά.