Type to search

Υγεία

Τι να αποφύγεις για να επιτύχεις απώλεια λίπους από την κοιλιά

Share

Δεν είναι μόνο λόγοι αισθητικοί που χρειάζεται να χάσουμε πόντους και να επιτύχουμε απώλεια λίπους από την κοιλιά αλλά και ιατρικοί, αφού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών ασθενειών καθώς και διαβήτη σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.  Καλό όμως είναι στην προσπάθειά μας αυτή να αποφύγουμε μερικά λάθη.

Θα ήθελα πολύ να ξεκίναγα το άρθρο λέγοντάς σου ότι η απώλεια πόντων από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος είναι εφικτή χωρίς την βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει, οπότε σε γενικές γραμμές χρειάζεται να ακολουθήσεις την ίδια ισορροπημένη μέθοδο που θα ακολουθούσες προσπαθώντας να χάσεις βάρος. Ωστόσο στην προσπάθειά σου να επιτύχεις απώλεια λίπους από την κοιλιά απέφυγε τα πιο κάτω πολύ συνηθισμένα λάθη.

Ποια είναι τα λάθη που κάνεις και δυσκολεύεσαι να επιτύχεις απώλεια λίπους από την κοιλιά

Τρως ελάχιστα λιπαρά τρόφιμα

Παρά τις δοξασίες των προηγούμενων δεκαετιών ότι το λίπος είναι ο μεγάλος εχθρός, σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχει ανασκευαστεί αυτό. Τα άπαχα (0% λιπαρά) τρόφιμα όπως π.χ. γιαούρτι, γάλα, ντρέσινγκς σαλάτας, γλυκίσματα κ.ά. δεν είναι απαραίτητα ότι καλύτερο για την απώλεια βάρους. Τις περισσότερες φορές προκειμένου να αντικατασταθεί η απώλεια στην γεύση, που δημιουργεί η αφαίρεση των λιπαρών, χρησιμοποιείται ζάχαρη και αλάτι κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα παχυντικά και ανθυγιεινά.
Τι να κάνεις: Τα υγιή λιπαρά στην πραγματικότητα υποστηρίζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, βοηθούν να διατηρηθούν τα επίπεδα ορμονών και χοληστερόλης σε ισορροπία, μας βοηθούν να ελέγξουμε την πείνα και τις λιγούρες μας. Λέγοντας «υγιή λιπαρά» εννοούμε: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο, ωμοί ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια όπως π.χ. σολομός, ρέγγα, σαρδέλα κ.ά., κρόκοι αβγών κ.ο.κ.   

Δεν τρως αρκετές πρωτεΐνες

Για να έχεις αρκετούς μυς στο σώμα χρειάζεται όχι μόνο η γυμναστική αλλά και η σωστή με πρωτεΐνες διατροφή. Ο οργανισμός μας καίει περισσότερες θερμίδες προσπαθώντας να χωνέψει τις πρωτεΐνες παρά το λίπος ή τους υδατάνθρακες (ειδικά τους απλούς όπως π.χ. ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά κ.ά.). Εάν θέλουμε να δούμε γρήγορα αποτελέσματα στη απώλεια περιττών κιλών αρκεί να αντικαταστήσουμε στη διατροφή μας μέρος των υδατανθράκων με άπαχη πρωτεΐνη.
Τι να κάνεις: Εμπλούτισε τη διατροφή σου με καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης όπως είναι το ψάρι, το τόφου, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα αβγά ειδικά το ασπράδι τους, τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και για όσους τρώνε κρέας το κοτόπουλο, το άπαχο βοδινό, η γαλοπούλα κ.ά.

Στηρίζεις τις προσπάθειές σου σε συμπληρώματα διατροφής ή σε ζώνες εφίδρωσης.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που υποστηρίζουν ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις στοχευμένα λίπος, ωστόσο τις περισσότερες φορές χάνεις μόνο νερό. Επίσης το ίδιο συμβαίνει με όλα αυτά τα προϊόντα όπως π.χ. οι ζώνες ή οι φόρμες εφίδρωσης τα οποία υποστηρίζουν ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Τις περισσότερες φορές απλώς αυξάνουν την εφίδρωση με αποτέλεσμα την απώλεια νερού. Εάν δε το κάνεις καλοκαίρι απειλείσαι με αφυδάτωση. 
Τι να κάνεις: Κανένα προϊόν δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συστηματική άσκηση και την σωστή διατροφή σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Εάν έχεις κάνει τα πάντα και πάλι δεν καταφέρνεις να χάσεις λίπος από την κοιλιά, καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό διατροφολόγο. 

Η γυμναστική σου περιορίζεται σε κοιλιακούς

Όπως είδες και πιο πάνω οι ειδικοί είναι απόλυτοι: Δεν μπορείς να χάσεις λίπος και πόντους από ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο του σώματός σου. Το σώμα μας χάνει λίπος από παντού. Επομένως κάνοντας μόνο κοιλιακούς φυσικά και θα δυναμώσεις την κοιλιά σου και μέρος του κορμού σου, αλλά δεν θα χάσεις λίπος.
Τι να κάνεις: Κάνε τους κοιλιακούς απαραίτητο μέρος του προγράμματος εκγύμνασης του σώματός σου, αλλά μην περιορίζεσαι σε αυτούς. 

Δεν κάνεις άσκηση υψηλής έντασης (HIIT)

Αναμφίβολα οποιοδήποτε είδος άσκησης είναι καλοδεχούμενο και καις θερμίδες. Εάν ωστόσο ο σκοπός είναι να χάσεις λίπος χρειάζεται να ανεβάσεις λίγο την ένταση ακόμα και αν είναι να μειώσεις τον χρόνο. Οι ειδικοί συνιστούν την Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση περισσότερο γνωστή με τα αρχικά HIIT (High-Intensity Interval Training). Περιλαμβάνει σύντομες εκρήξεις έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με περιόδους ανάκαμψης χαμηλής έντασης. Ίσως είναι η πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης για ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο καθότι μια προπόνηση HIIT έχει διάρκεια 10 έως το πολύ 30 λεπτά. Με την συγκεκριμένη μέθοδο καίγονται πολλές θερμίδες και θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για απώλεια λίπους (ιδίως κοιλιακού) και αύξησης της μυϊκής μάζας. Σύμφωνα με έρευνα καίγονται 25-30% περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό από άλλους τύπους άσκησης όπως ασκήσεων με αντιστάσεις, ποδηλασία και τρέξιμο σε διάδρομο.
Τι να κάνεις: Κάνε προγράμματα HIIT 1-3 φορές την εβδομάδα. Ακόμα και αν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο θα βρεις πολλά προγράμματα στο YouTube για να ασκείσαι όσο συχνά θέλεις.

Αποφεύγεις να κάνεις ασκήσεις με αντιστάσεις

Με τον όρο «ασκήσεις με αντιστάσεις» εννοούμε όλες τις ασκήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν κάποιο είδος αντίστασης για να εκτελεστούν όπως π.χ. το βάρος του σώματος (πους απ, σκουός κ.ά.), λάστιχα, σκοινιά, ακόμα και δυναμική γιόγκα όπως βινιάσα και αστάνγκα. Οι περισσότεροι παρερμηνεύουν τον όρο και φαντάζονται μόνο ασκήσεις με βάρη κάτι που τους φαίνεται βαρετό. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος ακόμα και σε συνθήκες ηρεμίας. Όσο περισσότερους μυς έχουμε τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε, ενώ ενεργοποιούμε το μεταβολισμό μας για 24 ώρες μετά. Μάλιστα οι ασκήσεις με αντιστάσεις μειώνουν το σπλαχνικό λίπος (Current Sports Medicine Reports).
Δες εδώ πώς μπορείς να γυμνάσεις όλο τον κορμό σουχρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός σου (Video)
Τι να κάνεις: Ενέταξε στο πρόγραμμά σου ασκήσεις με αντιστάσεις τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα. 

Δεν κάνεις αρκετές ασκήσεις που να εκτελούνται με ολόκληρο το σώμα

Ενώ οι στοχευμένες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ασκήσεις είναι εξαιρετικές για μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, ωστόσο οι ασκήσεις που εκτελούνται με ολόκληρο το σώμα είναι ακόμα καλύτερες γιατί ενεργοποιούν πολύ περισσότερες μυϊκές ομάδες ενώ καίνε και πολύ περισσότερες θερμίδες.
Δες εδώ πώς μπορείς να γυμνάσεις όλο το σώμα με μια άσκηση (video).
Τι να κάνεις: Ενέταξε περισσότερες τέτοιες ασκήσεις στο πρόγραμμά σου όπως π.χ. είναι τα deadlifts και burpees.

Κοιμάσαι ελάχιστα

Ο ύπνος είναι απαραίτητος προκειμένου ο οργανισμός μας να επανορθώσει τις φθορές που υφίστανται ο μυϊκός ιστός και τα άλλα όργανα κατά την διάρκεια της μέρας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή όταν κάνουμε ανήσυχο ύπνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας (PNAS). Επίσης βλάπτει το μεταβολισμό της γλυκόζης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτι που συμβάλλει στο λίπος της κοιλιάς.
Τι να κάνεις: Προτεραιότητα στο πρόγραμμά σου θα πρέπει να γίνει ο καθημερινός 7ωρος με 8ωρος ύπνος. Μην τον θυσιάζεις ούτε για να γυμναστείς. 

Αγνοείς τα σημάδια ότι πάσχεις από υπερβολικό άγχος

Το άγχος όχι απλώς μειώνει την ζωή αλλά και αυξάνει την περιφέρεια της μέσης. Όταν έχουμε άγχος, το σώμα μας εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη. Ο ρόλος της είναι να φορτίζει το σώμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ψυχικές και σωματικές προκλήσεις αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα μας. Ωστόσο όταν δεν κοιμόμαστε καλά, ζούμε μια αγχώδη ζωή ή ακόμα και καταπονούμε το σώμα μας με υπερβολική άσκηση, τα επίπεδα της κορτιζόλης ανεβαίνουν επικίνδυνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η σωματική και ψυχική μας υγεία, ενώ σε χρόνιες καταστάσεις μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού μας να χτίζει μυς ενώ προάγεται η αύξηση του κοιλιακού λίπους.
Τι να κάνεις: Για να διαχειριστείς το άγχος σου καλύτερα δοκίμασε να κάνεις γιόγκα, διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής. Επίσης στην προσπάθειά σου να επιτύχεις απώλεια λίπους από την κοιλιά θα σε βοηθήσουν τα συμπληρώματα βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C, μαγνησίου και ψευδάργυρου.

Παίρνεις πολύ λίγες θερμίδες

«Ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσεις είναι να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις θερμίδες». Σωστό; Λάθος! Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες (λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα για μια γυναίκα ή 1800 για έναν άντρα) δεν συνίστανται για κανέναν ο οποίος επιθυμεί να έχει καλό μεταβολισμό. Όταν ο οργανισμός στερείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπαίνει σε κατάσταση πείνας, που σημαίνει ότι προκειμένου να συντηρηθεί μειώνει τον μεταβολικό του ρυθμό προσαρμόζοντάς τον στην μειωμένη ποσότητα τροφής.
Τι να κάνεις: Αντί να μετράς θερμίδες προγραμμάτισε μικρά γεύματα που να αποτελούνται από πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, υγιή λιπαρά και λαχανικά κάθε 3-4 ώρες.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *