Type to search

Γιόγκα & Fitness Υγεία

Τι χρειάζεται να προσέξεις στην άσκηση μετά τα 40

Share

Φτάνοντας στην 4η δεκαετία της ζωής μας η άσκηση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ωραία μας εμφάνιση αλλά και για την καλή λειτουργία του σώματός μας. Δες λοιπόν τι χρειάζεται να προσέξεις μετά τα 40.

Κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της και τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Στα 20 και στα 30 το ενδιαφέρον μας περιορίζεται στην εξωτερική μας εμφάνιση, όμως μετά τα 40 μας ενδιαφέρει περισσότερο η ουσία: το να νιώθουμε καλά μέσα στο σώμα μας. Αυτό το μοτίβο ακολουθεί και η σχέση μας με την άσκηση και την γυμναστική: Μετά τα 40 έχουμε πια αποκτήσει καλύτερη σχέση με το σώμα μας και το ενδιαφέρον μας είναι πια το πώς θα το διατηρήσουμε υγιές και γερό για περισσότερα χρόνια. 

Άσκηση μετά τα 40: Τι αλλάζει – Τι να προσέξεις

Να επιζητάς την ποιότητα και όχι την ποσότητα

Μετά τα 40 ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός οπότε η άσκηση είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό. Για να το επιτύχουμε χρειάζεται να επενδύσουμε όχι τόσο περισσότερο χρόνο στη γυμναστική όσο στην επιλογή της κατάλληλης άσκησης, η οποία θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις καύσεις μας και να χτίσουμε μυϊκό σύστημα. Όλα αυτά βέβαια με την κατάλληλη διατροφή γιατί μόνο η γυμναστική δεν φτάνει. 

Μόνο η αεροβική δεν είναι αρκετή 

Εκτός από την αεροβική θα πρέπει να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας και με ασκήσεις με αντιστάσεις καθώς και με γιόγκα προκειμένου να βελτιώσουμε την λειτουργία των αρθρώσεων, να κάνουμε διάταση των μυών και να εξασκήσουμε την ισορροπία μας που φθίνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ηλικία των 40 ξεκινά η απώλεια της μυϊκής μάζας, ενώ υπολογίζεται ότι χάνουμε 1-2% της μυϊκής μάζας κάθε χρόνο μετά τα 50. Όπως αντιλαμβάνεσαι η γυμναστική με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα, ασκήσεις με το βάρος του σώματος κ.ά.) είναι απαραίτητη τόσο για τους μυς όσο και για την υγεία των οστών.
(Δες εδώ το πρόγραμμα του Χάρβαρντ για καλή ισορροπία ως τα γεράματα).

Μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό γυμναστή εξαιτίας τραυματισμού ή άλλου προβλήματος

Εάν γυμναζόσουν όλη σου τη ζωή θα προσέξεις ότι μετά τα 40 το σώμα αλλάζει, δεν έχει τις ίδιες αντοχές, είναι πιο ευαίσθητο και πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς. Μπορεί κάποια προβλήματα να τα είχες από μικρότερη ηλικία αλλά τώρα να σε ενοχλούν περισσότερο: πόνος στο γόνατο, στη μέση, στον ώμο, στον αυχένα κ.ο.κ. Το πιθανότερο είναι η πολύ σκληρή και απαιτητική άσκηση θα επιδεινώσει την κατάσταση, είτε επειδή δεν εκτελείς με ακρίβεια τις κινήσεις είτε επειδή η καθιστική ζωή έχει επηρεάσει το σώμα σου σε μεγάλο βαθμό. Συμβουλέψου έναν προσωπικό γυμναστή για να σου φτιάξει ένα πρόγραμμα σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες του σώματός σου, κάτι που να είναι εφικτό και ρεαλιστικό. Ζήτα του να σου εξηγήσει με λεπτομέρειες τι σου κάνει καλό και τι όχι, μάθε να εκτελείς σωστά τις κινήσεις και στην συνέχεια μπορείς να γυμναστείς και μόνη σου ή να παρακολουθήσεις ομαδικά προγράμματα. 

Η επιμονή και η υπομονή είναι σημαντικότερες από ποτέ

Αν στην δεκαετία των 20 ή των 30 σταματούσες να γυμνάζεσαι για λίγο καιρό έστω και για 2-3 μήνες δεν θα παρατηρούσες ιδιαίτερη διαφορά ούτε στο σώμα ούτε στις αντοχές σου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και μετά τα 40. Σε αυτήν την ηλικία τα αποτελέσματα της διακοπής από την άσκηση γίνονται αμέσως φανερά στο σώμα και στη διάθεσή μας. Επειδή λοιπόν είναι πιο εύκολο να δεσμευτούμε σε κάτι κάνοντας το μέρος της καθημερινής μας ζωής, καλό είναι να ασκούμαστε κάθε μέρα με οποιονδήποτε τρόπο όσο λίγο χρόνο και αν διαθέτουμε.

Τελευταίο αλλά σπουδαιότερο: Η σωστή διατροφή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία

Πάνε τα χρόνια που μπορούσαμε να φάμε ότι θέλαμε, χωρίς αυτό να έχει κάποια επίπτωση στην υγεία και στο σώμα μας. Μετά τα 40 ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από καλής ποιότητας διατροφή και ιδιαίτερα πρωτεΐνες προκειμένου να συντηρήσει το μυϊκό σύστημα. Σύμφωνα με το U.S. Department of Health and Human Services η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης είναι περίπου 46-56 γραμμάρια την ημέρα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *