Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Τέσσερα ροφήματα που προκαλούν δυσκοιλιότητα

Share

Μπορεί να αποτελεί θέμα ταμπού ωστόσο η δυσκοιλιότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν 4 ροφήματα που μπορούν να την προκαλέσουν ή και να την κάνουν χειρότερη.

Δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Για κάποιους δύο ή και τρεις φορές την ημέρα είναι συνηθισμένο ενώ για άλλους μέρα παρά μέρα. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα:

Και πώς ξέρω αν έχω δυσκοιλιότητα;

Εκτός από τη συχνότητα εκκένωσης υπάρχουν και μερικά άλλα σημεία που υποδεικνύουν ότι κάποιος υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Και αυτά είναι:

  • Σκληρά, αφυδατωμένα κόπρανα.
  • Πόνος και δυσκολία κατά την εκκένωση.
  • Αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει εντελώς το έντερο.

4 ροφήματα που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις δυσκοιλιότητα

Ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με φρέσκα λαχανικά και φρούτα που μας προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες, η κατανάλωση άφθονου νερού και υγρών, καθώς και η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί υπάρχουν κάποια πολύ συνηθισμένα ποτά και ροφήματα που μπορούν να την προκαλέσουν. Δες ποια είναι αυτά.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα με διάφορους τρόπους. Πρώτα από όλα γιατί προκαλεί αφυδάτωση. Επίσης επειδή (ειδικά σε μεγάλες ποσότητες) μπορεί να επιβραδύνει την πεπτική λειτουργία με τα… γνωστά αποτελέσματα. Μια άλλη συνέπεια της κατανάλωσής του λιγότερο γνωστή είναι ότι το αλκοόλ αλλάζει το εντερικό μικροβίωμα κάτι που επίσης συνδέεται με δυσκοιλιότητα. Έστω και η μέτρια κατανάλωση συνδέεται με την υπερανάπτυξη των βακτηρίων του εντέρου, γνωστή και ως SIBO, σύμφωνα με μια μελέτη του Μαρτίου 2014 στο Digestive Diseases and Sciences. Και ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του SIBO είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αποτοξινωτικά τσάγια

Υπόσχονται επίπεδη κοιλιά, αποτοξίνωση του οργανισμού και γρήγορη απώλεια βάρους ωστόσο τα τσάγια αποτοξίνωσης μπορεί να κρύβουν και παγίδες. Ενώ αρχικά φαίνεται ότι πράγματι μας βοηθούν να πηγαίνουμε συχνότερα ή και πιο τακτικά στην τουαλέτα, εντούτοις η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα μέσα σε διάστημα 1-2 εβδομάδων. Πολύ συχνά περιέχουν το βότανο σέννα το οποίο έχει καθαρτικές ιδιότητες. Η υπερβολική χρήση καθαρτικών προϊόντων (έστω και για κάποιες εβδομάδες) μπορεί να κάνει τον οργανισμό μας να συνηθίσει και να εξαρτάται από αυτά. Έτσι εάν σταματήσεις να τα παίρνεις, η δυσκοιλιότητα γίνεται χειρότερη.

Γάλα

Οι περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν αυτό που ονομάζεται «δυσανεξία στη λακτόζη». Η λακτόζη είναι ένα είδος φυσικής ζάχαρης που υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά. Για να απορροφηθεί από το πεπτικό μας σύστημα χρειάζεται ένα ένζυμο, τη λακτάση που όμως συχνά απουσιάζει από τον οργανισμό των ενηλίκων με αποτέλεσμα να λέμε ότι παρουσιάζεται δυσανεξία. Σύμφωνα με το U.S. National Library of Medicine σχεδόν το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού την παρουσιάζει, ενώ είναι πολύ συνηθισμένη σε Έλληνες, Ιταλούς, Εβραίους και Άραβες. Κάποια από τα συμπτώματα της συγκεκριμένης δυσανεξίας είναι και η διάρροια και σε κάποιες περιπτώσεις η ναυτία ή/και ο εμετός. Αυτά είναι τα αντίθετα της δυσκοιλιότητας, όμως μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία προκαλεί δυσκοιλιότητα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε λιπαρά που απαιτούν περισσότερο χρόνο για να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Αυτό επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την πέψη χειροτερεύοντας την δυσκοιλιότητα.

Πρωτεϊνούχα ροφήματα

Μπορεί να εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με αυξημένη πρωτεΐνη ωστόσο τα πρωτεϊνούχα ροφήματα, εάν δεν περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Άλλο σημείο προσοχής είναι ότι τα περισσότερα περιέχουν ως βασικό συστατικό το whey powder (τυρόγαλα) που προέρχεται από γάλα, οπότε αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη θα έχεις πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση δοκίμασε vegan ρόφημα που να βασίζεται σε κάποια φυτική πηγή όπως αρακάς, καστανό ρύζι, κολοκυθόσπορο κ.ά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *