Type to search

Υγεία

Τα πιο συνηθισμένα γυναικεία λάθη υγείας και πώς να τα αποφύγεις

Share

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες προσέχουμε την υγεία μας περισσότερο από τους άντρες, ωστόσο κάνουμε και εμείς τα λαθάκια μας. Ας τα διορθώσουμε λοιπόν για να γίνουμε τέλειες!

Ίσως να μην έχουμε μια σαφή απάντηση για το ποιο είναι το ισχυρό φύλο, γνωρίζουμε όμως ποιο είναι σίγουρα το πιο ανθεκτικό και μακροβιέστερο. Πρόκειται για το γυναικείο. Μπορεί οι άντρες να είναι πιο μεγαλόσωμοι και δυνατοί, να έχουν ισχυρότερο μυϊκό σύστημα, να τρέχουν πιο γρήγορα, ωστόσο σύμφωνα με τα ιατρικά στοιχεία οι γυναίκες είναι αυτές που ζουν περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα του Harvard οι άντρες πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες ενώ πάσχουν από περισσότερες χρόνιες ασθένειες από αυτές. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με πιο σημαντικούς το ότι οι γυναίκες φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους και διατρέφονται πιο σωστά.

Τα… ασυγχώρητα γυναικεία λάθη

Δεν τα κάνουμε όμως και όλα σωστά οι γυναίκες. Υπάρχουν 2-3 μικρά λαθάκια στα οποία υποπίπτουμε συχνά γιατί… κανείς δεν είναι τέλειος. Ευκαιρία λοιπόν να γίνουμε!

Λάθος #1: Χρησιμοποιούμε το Ίντερνετ με λάθος τρόπο

Οι γυναίκες ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την υγεία μας (καλό αυτό). Πολύ συχνά όμως αντί να καταφύγουμε στο γιατρό μας να μας κατατοπίσει για το τι μας συμβαίνει, καταφεύγουμε στο Διαδίκτυο (κακό αυτό). Σύμφωνα με το Pew Research Center το 40% των γυναικών προσπαθεί να κάνει διάγνωση μέσω Ίντερνετ έναντι του 30% των αντρών. Όπως καταλαβαίνεις το να προσπαθείς να παρακάμψεις την ιατρική άποψη και να αυτοδιαγνωστείς δημιουργεί ανώφελο άγχος και στρες. Τα πράγματα χειροτερεύουν αν θέλεις να αποφασίσεις η ίδια και για τη θεραπεία σου με πληροφορίες από το Ίντερνετ.
Τι να κάνεις: Αν θέλεις τόσο πολύ να συμβουλεύεσαι το διαδίκτυο τουλάχιστον προτίμησε κάποια αξιόπιστα σάιτ όπως είναι αυτά του ΚΕΕΛΠΝΟ, διάφορα πανεπιστημιακά καθώς και όσα χρησιμοποιούν αξιόπιστα στοιχεία βασισμένα σε έρευνες και μελέτες. 

Λάθος #2: Αγνοούμε τα σημάδια της καρδιάς μας

Φυσικά δεν εννοώ τον συναισθηματικό μας κόσμο. Με την έκφραση των συναισθημάτων μας τα πάμε υπέροχα. Κυριολεκτώ. Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών εισάγονται πιο συχνά στο νοσοκομείο εξαιτίας εμφράγματος και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας αυτού από ότι συνομήλικοί τους άντρες που νοσηλεύονται για τον ίδιο λόγο. Ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας είναι ότι συχνά σε περίπτωση εμφράγματος, οι γυναίκες (κάτω των 50) καθυστερούμε να πάμε στο νοσοκομείο επειδή δεν πιστεύουμε ότι πράγματι μας συμβαίνει. «Είμαι πολύ μικρή για να μου συμβαίνει κάτι τέτοιο» φαίνεται να σκεφτόμαστε, ακόμα και αν στην οικογένειά μας υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα.
Τι να κάνεις: Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το άγχος, η καθιστική ζωή καθώς και η κληρονομικότητα αποτελούν σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και έχουν την ίδια σημασία είτε είσαι γυναίκα είτε άντρας. Επίσης ενημερώσου για το ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια εμφράγματος και ανακοπής ώστε να ξέρεις τι ακριβώς σου συμβαίνει. Μην αγνοείς την καρδιά σου! Φρόντισέ την. 

Λάθος #3: Αποφεύγουμε την ζυγαριά

Η κατακράτηση υγρών και η μεταβολή του βάρους μας είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών οπότε η ζυγαριά δεν είναι και η καλύτερή μας φίλη… Το να ζυγίζεσαι κάθε μέρα ή και δύο φορές την ημέρα είναι τρελό. Δεν πρέπει ωστόσο να την αγνοείς. Εάν αλλάξεις ένα μέγεθος στα ρούχα σημαίνει ότι μπορεί να έχεις πάρει ακόμα και 5 κιλά! Και ποιος το θέλει αυτό;
Τι να κάνεις: Αρκεί να ζυγίζεσαι μία φορά την εβδομάδα, πρωί, νηστική και αφού έχεις πάει στην τουαλέτα. Αν μισείς την ζυγαριά τόσο πολύ που προτιμάς να βασιστείς μόνο στα ρούχα σου για να σου πουν αν έχεις παχύνει ή όχι, τότε τουλάχιστον προτίμησε ένα στενό τζιν παντελόνι. Αυτό μαρτυρά πάντα την αλήθεια. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *