Type to search

Υγεία

Tα κακά βακτήρια του στόματος μπορούν να μεταφερθούν στον εγκέφαλό σου 

Share

Βούρτσιζε τα δόντια σου δυο φορές τη μέρα αν θέλεις να τα έχεις… 400 ως τα βαθιά γεράματα. Ακούγεται τρελό, είναι όμως αληθινό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για μια ακόμη φορά ο οδοντογιατρός σου είχε δίκιο που σου έλεγε να βουρτσίζεις τα δόντια σου δύο φορές τη μέρα, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα σου μπορούν να ελευθερώσουν τοξίνες οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν στον εγκέφαλό σου. Κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση Αλτσχάιμερ. 

Η σημασία των βακτηρίων του στόματος

Πάνω από 6 δισεκατομμύρια βακτήρια υπάρχουν στο στόμα μας. Αυτό οι ειδικοί το ονομάζουν στοματικό μικροβίωμα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ωφέλιμα, κάποια άλλα όμως προκαλούν ασθένειες. Τα βακτήρια υπάρχουν σε ολόκληρη την στοματική κοιλότητα δηλαδή στη γλώσσα, στα ούλα, στον ουρανίσκο, στις αμυγδαλές έχοντας βρει το ιδανικό υγρό και ζεστό περιβάλλον για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Κάθε φορά που καταπίνουμε, αρκετά από αυτά μεταφέρονται στο πεπτικό μας σύστημα, μπορούν όμως να μετακινηθούν και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Ευτυχώς αυτά που είναι επικίνδυνα για την υγεία είναι λίγα. Δυστυχώς όμως τα χρόνια προβλήματα των ούλων και οι στοματικές μολύνσεις ρίχνουν το ανοσοποιητικό τα στοματικά βακτήρια περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, και μέσω αυτού μεταφέρονται στα όργανα όλου του σώματος και στον εγκέφαλο. 

Ένα πολύ κακό βακτήριο…

Ένας πολύ γνωστός μικροοργανισμός που μπορεί να προκαλέσει πολλές βλάβες στο σώμα είναι ο Porphyromonas gingivalis ή Pg όπως λέγεται για συντομία. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Louisville και επικεφαλής της έρευνας Jan Potempa, PhD, DSc: “Ο Pg είναι ένας πραγματικός αρχηγός συμμορίας που μετατρέπει όλα τα καλά βακτήρια σε κακά. Ανάλογα με το σημείο του σώματος στο οποίο θα μεταφερθεί ο Pg έχει συνδεθεί με πλήθος ασθενειών όπως με πνευμονία, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, ηπατίτιδα και καρκίνο του οισοφάγους”. Τώρα μάλιστα βρήκαν ότι αυτός ο τύπος του βακτηρίου μπορεί να προκαλέσει ακόμα και Αλτσχάιμερ. 

Τι πρέπει να κάνουμε

“Η μεταφορά των βακτηρίων από ένα μέρος του σώματος προς ένα άλλο είναι μια φυσική διαδικασία. Δεν μπορούμε απόλυτα να την ελέγξουμε. Αλλά μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των βακτηρίων που παιρνούν στην κυκλοφορία του αίματος με τη σωστή στοματική υγιεινή.” Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει καθημερινά:

  • Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να χρησιμοποιούμε νήμα.
    Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε αποτελεσματικά τα υπολείμματα τροφών, αποτρέπουμε και μειώνουμε την εμφάνιση τερηδόνας. 
  • Δεν το παρακάνουμε με το στοματικό διάλυμα.
    Οι ειδικοί θεωρούν ότι η τακτική χρήση στοματικού διαλύματος διαταράσσει την ισορροπία της στοματικής κοιλότητας και μειώνει τον αριθμό των καλών βακτηρίων. Είναι καλό να χρησιμοποιείται περιστασιακά και όταν υπάρχει ανάγκη όπως π.χ. σε περιπτώσεις κάποιας μόλυνσης ή ασθένειας.
  • Να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
    Οι τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και ιδιαίτερα τα λαχανικά και τα φρούτα μειώνουν την εξέλιξη ουλίτιδας. Οι φυτικές ίνες αναγκάζουν τον οργανισμό να εκλύσει περισσότερο σάλιο στο στόμα, πράγμα που μας βοηθά να απαλλαγούμε από την περίσσεια τροφής και αντισταθμίζει τα επιβλαβή οξέα.
  • Να ξεπλένουμε πάντα το στόμα μας με νερό μετά τα γεύματα.
    Το νερό βοηθά την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και την υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων μέχρι το επόμενο βούρτσισμα.
  • Να είμαστε σε επιφυλακή αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας.
    Τα άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κάποια στοματική ασθένεια γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ήδη εξασθενημένο, σύμφωνα με τον οδοντίατρο Mark Burhenne, DDS. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι τα οδοντικά ή στοματικά προβλήματα υγείας είναι εντελώς διαφορετικά από άλλες ασθένειες, ωστόσο ο οργανισμός μας δεν λειτουργεί έτσι. 
Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *