Type to search

Υγεία

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απόλυτα φυσικό να παχύνεις

Share

Μην αφήνεις τη ζυγαριά σου να σε καταδυναστεύει! Κάποιες φορές το να παχύνεις δεν είναι κακό. Μπορεί μάλιστα να είναι εντελώς φυσιολογικό.

Σαφώς και η ένδειξη της ζυγαριάς μας δεν σημαίνει τίποτα για την κατάσταση της υγείας και της ευεξίας μας. Ωστόσο μας αγχώνει -και μάλιστα πολύ- να βλέπουμε τον δείκτη να ανεβαίνει. Δεν έχουμε όμως πάντα δίκιο. Βλέπεις υπάρχουν κάποιες φορές που το να παχύνεις δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά μάλλον φυσιολογικό.

Άλλαξες πρόγραμμα γυμναστικής

Οι ασκήσεις με αντιστάσεις και ιδιαίτερα η προπόνηση με βάρη μπορεί να κάνουν αρχικά τον δείκτη της ζυγαριάς μας να ανεβεί. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που μας κάνουν να τα παρατάμε επειδή πιστεύουμε ότι τα βάρη μας παχαίνουν. Αυτό ωστόσο οφείλεται στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας και σε μια απλή κατακράτηση υγρών των μυών μας (DOMS effect). Και εδώ συμβαίνει το παράδοξο: Επειδή η μυϊκή μας μάζα ζυγίζει περισσότερο από το λίπος αλλά έχει μικρότερο όγκο μπορεί η ζυγαριά μας να δείχνει ότι έχουμε παχύνει αλλά να δείχνουμε πιο αδύνατοι! 

Πίνεις περισσότερο αλκοόλ από ότι συνήθως

Εκτός από το να μας φορτώνει με πολλές επιπλέον θερμίδες, το αλκοόλ, μας κάνει λιγότερο δραστήριους και κινητικούς. Συχνά τείνουμε να πίνουμε περισσότερο όταν είμαστε πιεσμένοι ή διανύουμε μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο. Εάν αυτή είναι η περίπτωσή σου αντί για αλκοόλ, βρες άλλες διεξόδους για το άγχος σου: γιόγκα, διαλογισμός, ασκήσεις αναπνοής, ψυχοθεραπεία.

Έχεις ή περιμένεις περίοδο

Εξαιτίας των διακυμάνσεων των ορμονών μας οι περισσότερες γυναίκες έχουν πρόβλημα με το βάρος τους όταν έχουν περίοδο. Η κατακράτηση υγρών, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που η ζυγαριά μας δείχνει περισσότερα κιλά. Συνήθως όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό λίγες μέρες μετά την τελευταία μέρα της περιόδου μας. Γιόγκα, περπάτημα, ήπια άσκηση, κατανάλωση νερού μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς και να αντιμετωπίσεις καλύτερα τα συμπτώματα αυτά. 

Έχεις μεγαλώσει

Δυστυχώς η σοφία και οι εμπειρίες δεν είναι το μόνο που αποκτάμε μεγαλώνοντας. Συνήθως αποκτάμε και μερικά κιλάκια παραπάνω. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων και των αλλαγών στη μυϊκή μάζα. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Με καλύτερη και πιο προσεκτική διατροφή, γυμναστική, ασκήσεις με αντιστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο δυναμώνουμε και τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα οστά μας που τείνουν να γίνονται πιο εύθραυστα στο πέρασμα του χρόνου.
Μάθε περισσότερα για τον τρόπο που λειτουργεί ο μεταβολισμός σου εδώ.

Έχεις κάποια πάθηση 

Αντίσταση στην ινσουλίνη, πολυκυστικές ωοθήκες, προβλήματα με τον θυρεοειδή αλλά και άλλες παθήσεις μπορεί να συνδέονται με την αύξηση του βάρους μας. Το ίδιο κάνουν και κάποια φάρμακα όπως π.χ. τα αντικαταθλιπτικά. Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο ο γιατρός μας είναι σε θέση να μας κατευθύνει σωστά. 

Είσαι έγκυος

Στην εγκυμοσύνη όχι απλώς είναι φυσιολογικό να πάρουμε βάρος, αλλά απαιτείται κιόλας για την υγεία του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν 9-15 κιλά που φυσικά δεν είναι όλο λίπος: Είναι το βάρος του εμβρύου (που αυξάνεται καθώς μεγαλώνει), του πλακούντα, των υγρών, της μήτρας, του στήθους, των αμνιακών υγρών κ.ά. Το θέμα είναι να ακολουθήσουμε σωστή και προσεκτική διατροφή ώστε να μην παχύνουμε υπερβολικά.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *