Type to search

Υγεία

Πρώτες βοήθειες για πονεμένα δόντια-Τι κάνουμε μέχρι να πάμε στον γιατρό

Share

Ο πονόδοντος δεν γνωρίζει Κυριακές και αργίες… Γνωρίζει όμως ο οδοντογιατρός! Ένας μίνι – οδηγός πρώτων βοηθειών για πονεμένα δόντια, με τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να μας τύχουν. Συμβουλεύει η Δρ Αθηνά Βαρδακαστάνη, χειρούργος οδοντίατρος, Msc αισθητικές αποκαταστάσεις. 

Οι πρώτες βοήθειες για τα πονεμένα δόντια στην παλιού τύπου σπιτική οδοντιατρική απαιτούσε μπουκώματα με ούζο ή τσίπουρο ή ασπιρίνη. Στο τέλος βέβαια δεν ήξερες αν σου είχε περάσει ο πονόδοντος ή αν είχες γίνει ντίρλα από το ποτό. Αποτελούν όμως ενδεδειγμένες λύσεις σύμφωνα με την μοντέρνα οδοντιατρική; «Δεν χρησιμοποιούμε αλκοολούχα σκευάσματα τύπου ούζο, τσίπουρο, βότκα κ.λπ. απευθείας πάνω στο δόντι γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στους βλεννογόνους του στόματος και ο πόνος να αυξηθεί» μας πληροφορεί η Δρ Βαρδακαστάνη, «το ίδιο ισχύει και για την ασπιρίνη αφού περιέχει σαλικυλικό οξύ». Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα πονεμένα δόντια μας.

Τα πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά προβλήματα και πώς τ αντιμετωπίζουμε μέχρι να πάμε στον γιατρό

Μου ξεκόλλησε η γέφυρα! 

Μια γέφυρα μπορεί να ξεκολλήσει για διάφορους λόγους, «είτε γιατί είχε κακή εφαρμογή ή και κακή σύγκληση με τα δόντια της άλλης γνάθου, είτε γιατί είναι παλιά και λόγω διείσδυσης υγρασίας διαλύθηκε η παλαιού τύπου κόλλα, είτε γιατί είναι καινούρια και ο ασθενής δεν ακολούθησε τις οδηγίες του οδοντιάτρου μετά τη συγκόλληση» εξηγεί η Δρ Βαρδακαστάνη
Και τώρα; Η γιατρός συμβουλεύει:
Βασικά χρειάζεται ηρεμία… «Η γέφυρα μπορεί να επανατοποθετηθεί στο στόμα και αν έχει καλή εφαρμογή θα συγκρατηθεί παθητικά μέχρι να πάμε στον οδοντογιατρό μας. Επίσης στο φαρμακείο μπορούμε να βρούμε πρόχειρη κόλλα (κονίας) και να την κολλήσουμε έστω και πρόχειρα στο στόμα. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εφικτό χρησιμοποίησε τσίχλα χωρίς ζάχαρη! Βάλε την στις στεφάνες των στηριγμάτων της γέφυρας και εφάρμοσε τη γέφυρα στο στόμα»

Έσπασε το δόντι!

Μια καραμέλα που δαγκώσαμε, λίγο τσόφλι από αμύγδαλο ή καρύδι που παράπεσε στο γλυκό, ένα απρόσεκτο χτύπημα που δεχτήκαμε, αλλά και χωρίς προφανή αιτία από απλή φθορά, και το δόντι μας σπάει…
Και τώρα; Η γιατρός συμβουλεύει:
«Αποφεύγουμε την κατανάλωση όξινων τροφών καθώς και τροφές και ροφήματα σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζεστά και πολύ κρύα) γιατί μπορεί να χειροτερέψουν τον πόνο. Διατηρούμε τα δόντια μας όσο το δυνατόν πιο καθαρά και αν ο πόνος είναι μεγάλος μπορούμε να πάρουμε κάποιο παυσίπονο! Δυστυχώς δεν μπορεί να διορθωθεί παρά μόνο με την επέμβαση του οδοντίατρου».

Έφυγε το σφράγισμα…

Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, εξαιτίας της παλαιότητας και της φθοράς του σφραγίσματος, της κατανάλωσης κάποιας σκληρής τροφής, της κακής τοποθέτησης του υλικού.
Και τώρα; Η γιατρός συμβουλεύει:
«Φροντίζουμε να διατηρήσουμε τα δόντια μας όσο πιο καθαρά γίνεται, ώστε να μην παραμένουν τροφές στην κοιλότητα που δημιουργήθηκε στο σημείο που έφυγε το σφράγισμα. Προτιμάμε μαλακές τροφές σε θερμοκρασία δωματίου, και μασάμε από την αντίθετη μεριά από αυτή που υπάρχει το πρόβλημα. Φυσικά επικοινωνούμε με τον γιατρό μας το συντομότερο ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις και επιπλοκές» 

Ξαφνική ουλίτιδα…

Τα ούλα ξαφνικά έγιναν είναι κατακόκκινα, πονούν, ματώνουν εύκολα και η μάσηση γίνεται επίπονη.
Και τώρα; Η γιατρός συμβουλεύει:
«Η ουλίτιδα δεν δημιουργείται ξαφνικά εκτός από περιπτώσεις ιώσεων που παρουσιάζονται αντιδράσεις και στα ούλα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να αγνοήθηκε το πρόβλημα για πολύ καιρό και αυτό ξαφνικά να επιδεινώθηκε. Χρειάζεται να επισκεφτούμε τον οδοντογιατρό μας το συντομότερο, και μέχρι τότε να βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα ειδικό για ουλίτιδα. Αν υπάρχει έντονος πόνος μπορούμε να πάρουμε αντιφλεγμονώδες παυσίπονο». Μπορούν επίσης να βοηθήσουν και οι πλύσεις με άρνικα (2-6 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό) ή με φασκόμηλο σε θερμοκρασία δωματίου. 

Με πονάει το δόντι μου… 

Ίσως να υπήρχε πάντα μια μικρή ευαισθησία και να το παρακάναμε με τα γλυκά, τώρα όμως ο πόνος είναι ανυπόφορος. Πιθανώς η τερηδόνα έχει προχωρήσει πολύ και έχει φτάσει στο νεύρο.
Και τώρα; Η γιατρός συμβουλεύει:
«Το δόντι μπορεί να πονέσει ξαφνικά από οξεία πολφίτιδα, τερηδόνα, ή περιοδοντικούς λόγους. Δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, εκτός από τη λήψη αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών παυσίπονων από το στόμα, ή και απευθείας εφαρμογή πάνω στο δόντι φαρμακευτικού προϊόντος που περιέχει βενζοκαΐνη ή ευγενόλη». Για να μην χειροτερέψει ο πόνος ενώ κοιμόμαστε το βράδυ καλό είναι να ανασηκώσουμε το κεφάλι με μαξιλάρια.

Το χτύπησα άσχημα… 

Μια αδέξια κίνηση, ένα χτύπημα σε ένα καβγά και βρίσκεσαι με το δόντι σου άσχημα χτυπημένο. Τα πρώτα λεπτά μπορεί να έχουν καθοριστική σημασία για την υγεία και την αρτιμέλεια του δοντιού σου γι’ αυτό ενέργησε με ψυχραιμία!
Και τώρα; Η γιατρός συμβουλεύει:
«Σε περιπτώσεις τραύματος, το δόντι μπορεί να σπάσει, να κουνηθεί, ή να εκγομφωθεί δηλαδή να “βγει” ολόκληρο μαζί με τη ρίζα του. Εάν σπάσει, τότε σε περίπτωση πόνου παίρνουμε αναλγητικά. Εάν εκγομφωθεί, το τοποθετούμε στην θέση του εντός 10 λεπτών. Αν αυτό είναι δυνατόν τότε οι ελπίδες για να διατηρηθεί είναι πάνω από 90%. Αν η επανατοποθέτηση του δεν είναι δυνατή, τότε το διατηρούμε σε δροσερό παστεριωμένο γάλα, φρέσκο ή μακράς διαρκείας δεν έχει σημασία, ή μέσα σε φυσιολογικό ορό ή υγρό φακών επαφής, και μέχρι να τα καταφέρουμε να βρούμε κάτι από αυτά μέσα στο στόμα, κάτω από την γλώσσα μας. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να βρεθεί οδοντίατρος το συντομότερο»

Έφυγε το εμφύτευμα…

Ευτυχώς η βάση του εμφυτεύματος είναι γερά βιδωμένη στα κόκκαλα της σιαγόνας. Αυτό που έφυγε είναι το δόντι αφήνοντας ένα κενό ανάμεσα στα δόντια.
Και τώρα; Η γιατρός συμβουλεύει:
«Τα εμφυτεύματα δεν φεύγουν! Εάν τώρα ο ασθενής ανήκει σε αυτήν την σπάνια περίπτωση που σημαίνει ότι προϋπήρξε φλεγμονή (περιεμφυματίτιδα), δυστυχώς γι’ αυτόν δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Θα πρέπει να επικοινωνήσει το συντομότερο με τον οδοντογιατρό του για να τον βοηθήσει». 

Αισθάνομαι να πρήζεται το δόντι μου…

Αισθάνεσαι ένα πόνο που διαρκώς δυναμώνει και τα ούλα σου κοντά στο πονεμένο δόντι, να πρήζονται. Πιθανόν να πρόκειται για κάποιο απόστημα.
Και τώρα; Η γιατρός συμβουλεύει:
«Πάρε αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, κάνε μπουκώματα με ζεστό χαμομήλι ή αλατόνερο και τοποθέτησε εξωτερικά στο μάγουλο πετσέτα με πάγο για 5 – 10 λεπτά κάθε μία με δύο ώρες ώστε να εμποδίσεις το πρήξιμο να εξαπλωθεί εξωτερικά. Απέφυγε τα αντιβιοτικά πριν επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου για να σου χορηγήσει το κατάλληλο. Σε περιπτώσεις ασθενών με καρδιακές βαλβίδες, ιστορικό ενδοκαρδίτιδας, καρδιακά μοσχεύματα που έχουν δημιουργήσει βαλβιδικά προβλήματα, πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό για την χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής».
Δες εδώ πόσο κινδυνεύει η υγεία σου από τα χαλασμένα δόντια.

 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *