Type to search

Υγεία

Προστάτεψε την υγεία των ματιών σου με 4 απλούς τρόπους

Share

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις την υγεία των ματιών σου και να μπορέσεις να διατηρήσεις την όρασή σου αλώβητη μέχρι τα… βαθιά γεράματα.

Ο μεγαλύτερος φόβος των περισσοτέρων από εμάς είναι να μην χάσουμε κάποια στιγμή την όρασή μας. Φαίνεται όμως ότι τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλώνει το ποσοστό των ανθρώπων που μεγαλώνοντας αποκτούν κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την όρασή τους. Σύμφωνα μάλιστα με τους αμερικανούς ειδικούς η απώλεια όρασης είναι μια από τις τέσσερις πιο άσχημες διαγνώσεις που μπορεί να λάβει κάποιος. Οι άλλες τρεις είναι ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ και το HIV. Εσφαλμένα θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να προστατέψουμε ή και να βελτιώσουμε την υγεία των ματιών, ωστόσο ο γνωστός γιατρός των διασήμων, Dr. Mehmet Oz, μας προτείνει 4 απλούς τρόπους οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν. 

Πρόσεχε τη διατροφή σου… σαν τα μάτια σου!

Θα στο έλεγε και η μαμά σου όταν ήσουν μικρή: «Να τρως καρότα για να βλέπεις καλύτερα» και φυσικά είχε δίκιο! Ωστόσο μόνο αυτό δεν είναι αρκετό. Εκτός από βιταμίνη Α χρειαζόμαστε πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά όπως είναι η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, δύο καροτενοειδή τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την υγεία των ματιών. Θεωρείται ότι τα υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στο αίμα μπορούν να φιλτράρουν το μπλε φως της ηλιακής ακτινοβολίας, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από τα βλαβερά μήκη κύματος του φωτός. Καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει, η κατάλληλη διατροφή είναι ο μόνος τρόπος για να τα παρέχουμε στο σώμα. Βρίσκονται σε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, κυρίως στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το καλαμπόκι, το κατσαρό λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα στις πορτοκαλί πιπεριές, το καλαμπόκι αλλά και στα ψάρια, στο σολομό και τα αυγά.

Να γυμνάζεσαι συχνά

Και όμως η άσκηση μπορεί να κάνει το θαύμα της και για την υγεία των ματιών. Βρετανική έρευνα βρήκε ότι όσοι ενήλικες γυμνάζονταν συχνά (περισσότερο από μία ώρα την ημέρα) είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή πίεση στα μάτια -πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει γλαύκωμα- από αυτούς που ακολουθούσαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές

Να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα γυαλιά σου

Το αντηλιακό δεν είναι το μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάς να φορέσεις πριν βγεις στον ήλιο. Εξίσου σημαντικά είναι και τα γυαλιά ηλίου. Μιλάμε φυσικά για καλής ποιότητας γυαλιά που προάγουν την υγεία των ματιών. Θα πρέπει να έχουν απορροφητικούς φακούς, οι οποίοι να φιλτράρουν την UV ακτινοβολία. Εκτός από το να προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα, να είναι υπεύθυνη για καρκίνο του δέρματος και φωτογήρανση, η UV ακτινοβολία βλάπτει και την όραση. Εκτιμάται ότι 5-10% των περιπτώσεων καταρράκτη οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία. 

Να ανοιγοκλείνεις συχνά τα μάτια 

Η ψύχωσή μας με την τεχνολογία μας έχει κληροδοτήσει μια ακόμα απειλή: την ψηφιακή κόπωση ματιών. Τι σημαίνει αυτό; Η χρήση των ψηφιακών συσκευών (τάμπλετ, κινητό, υπολογιστής κ.ά.) μειώνει χωρίς να το συνειδητοποιούμε το ρυθμό που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας. Το αποτέλεσμα είναι αίσθηση ξηρότητας, ερεθισμός, ερυθρότητα ματιών, θολή και μεταβαλλόμενη όραση. Εάν δε, φοράμε και φακούς επαφής οι ενοχλήσεις αυτές μπορούν να είναι ακόμα πιο έντονες. Τι μπορείς να κάνεις; Να ανοιγοκλείνεις συχνά τα μάτια, ώστε να ενυδατώνονται οι οφθαλμοί, να πίνεις άφθονο νερό και να κάνεις συχνά διαλείμματα (περίπου κάθε 20 λεπτά) κοιτάζοντας κάπου μακριά, πέρα από την οθόνη. 

Tags:

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *