Type to search

Γιόγκα & Fitness Υγεία

Προστάτεψε τα γόνατά σου αποφεύγοντας αυτά τα λάθη

Share

Δεν είναι ποτέ αργά να διορθώσεις μερικά λάθη που κάνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης και επιβαρύνουν τα γόνατά σου. Θα σε βοηθήσει να προλάβεις πολλά μελλοντικά προβλήματα.

Δεν έχει σημασία πόσο δραστήρια είσαι. Οι πόνοι στα γόνατα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε άτομα που γυμνάζονται αρκετά. Τις περισσότερες φορές γι’ αυτό ευθύνονται κάποια λάθη που κάνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης και τα οποία επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη άρθρωση. 

Τα γόνατά σου γέρνουν προς τα μέσα

Η κακή στάση του σώματος και η λανθασμένη φορά των γονάτων είναι ίσως η κύρια αιτία που πονούν τα γόνατά μας. Όταν κάνουμε ασκήσεις όπως τα σκουότ, τα lunges ή στη γιόγκα η μαλάσανα (γιόγκα σκουότ), οι στάσεις των πολεμιστών, κ.ά. χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα ώστε το λυγισμένο γόνατό μας να μην ξεπερνά τα δάχτυλα των ποδιών μας, ενώ όλοι οι μηριαίοι μύες να είναι ενεργοποιημένοι ώστε να σταθεροποιήσουν την συγκεκριμένη άρθρωση. Όταν δεν δίνουμε αρκετή σημασία στη στάση που έχουν διακινδυνεύουμε μελλοντικά προβλήματα όχι μόνο στα γόνατα, αλλά και στα ισχία, στους αστραγάλους και στα πέλματα. 

Σηκώνεις μεγάλα βάρη ενώ το σώμα σου δεν είναι αρκετά δυνατό ακόμη

Οι ασκήσεις με βάρη είναι εξαιρετικές για το σώμα ωστόσο δεν πρέπει να βιαζόμαστε να σηκώσουμε κιλά ούτε να υπερβάλλουμε. Όταν εξαναγκάζουμε το κορμί μας να σηκώσει μεγάλα βάρη, ενώ δεν είναι αρκετά δυνατό ακόμα, μπορεί να τραυματίσουμε τους μυς, τις αρθρώσεις και τους τένοντες. Παρατήρησε μια φωτογραφία με αθλητές άρσης βαρών και θα δεις πόσο δυνατά και μυώδη πόδια έχουν. Μπορεί να σηκώνουν τα βάρη με τα χέρια, ωστόσο σε αυτό συμμετέχει όλο το σώμα τους. Το καλύτερο λοιπόν είναι να αυξάνεις τα βάρη σταδιακά, εβδομάδα με τη βδομάδα. Εάν σε οποιαδήποτε φάση σε πονέσουν τα γόνατά σου μείωσε το βάρος και αν ο πόνος επιμένει απευθύνσου στον γιατρό σου. 

Δεν γυμνάζεις και τις δυο μεριές του σώματός σου το ίδιο

Κάθε μέρα υποβάλλουμε το σώμα μας σε μυϊκές ανισορροπιές: Κρατάμε την τσάντα μας στον ίδιο ώμο, κουβαλάμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ που έχουν άνισο φορτίο, παίζουμε τένις, ή μπάσκετ κ.ά. Όπως θα έχεις προσέξει η μια πλευρά του σώματός μας είναι πιο δυνατή από την άλλη. Όταν λοιπόν εκτελούμε ασκήσεις με δύο πόδια ταυτόχρονα όπως π.χ. τα σκουότ, και όχι μονής πλευράς όπου χρειάζεται να επαναλάβουμε την άσκηση και από την άλλη πλευρά όπως π.χ. οι στάσεις των Πολεμιστών στη γιόγκα, μπορεί να χρησιμοποιούμε υπερβολικά το δυνατό μας μισό προκειμένου να εκτελέσουμε πιο εύκολα την άσκηση. Αυτό με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φέρει πόνους στα γόνατα, στους γοφούς, τους μηριαίους ή τους γλουτούς. 

Δεν φοράς κατάλληλα παπούτσια

Τα παπούτσια είναι συνώνυμα με την ασφάλεια και την προστασία του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Γι’ αυτό και το καλύτερο είναι να τα διαλέγουμε ανάλογα με το είδος της γυμναστικής ή του σπορ που τα χρησιμοποιούμε. Όταν είναι ακατάλληλα μπορεί να προκληθούν προβλήματα και τραυματισμοί στα γόνατα, στα πέλματα, στα ισχία ή στους γλουτούς.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *