Πρόσεξε! Κινδυνεύει η υγεία σου από τα χαλασμένα δόντια
Share
Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία οι μολύνσεις και τα αποστήματα στα χαλασμένα δόντια μπορούν να επεκταθούν και σε άλλα σημεία του σώματος και να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Για να τις αποφύγεις καλό είναι να απευθυνθείς στον οδοντογιατρό σου όσο πιο γρήγορα μπορείς.
Το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια που προέρχονται από τα φαγητά, το σάλιο και την πλάκα. Κάποιες φορές τα βακτήρια αυτά μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό ενός δοντιού ή και μέσα στα ούλα με αποτέλεσμα να προκληθεί απόστημα.
Η πρόληψη σώζει
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μολύνσεις των δοντιών είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Όμως οι κίνδυνοι αυξάνουν εάν δεν απευθυνθούμε άμεσα στον οδοντογιατρό μας. Σε αυτή την περίπτωση διακινδυνεύουμε την υγεία μας με ασθένειες οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Χωρίς έγκαιρη θεραπεία μια απλή μόλυνση μπορεί να επεκταθεί από τα δόντια στο πρόσωπο και στον λαιμό, ενώ οι πολύ σοβαρές μπορούν να φτάσουν και σε πιο μακριά σημεία του σώματός μας ακόμα και στην καρδιά. Πολύ σοβαρές επιπλοκές είναι η νεκρωτική περιτονίτιδα, η σηραγγώδης θρομβοφλεβίτιδα και η κατιούσα μεσοθωρακίτιδα, που δυστυχώς όλες έχουν ένα ποσοστό θνησιμότητας. Εάν η κακή υγεία των δοντιών έχει προκαλέσει περιοδοντίτιδα τότε αυξάνεται κατά 2-7 φορές ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ επίσης συνδέεται με την εμφάνιση αναπνευστικών ασθενειών (π.χ. πνευμονία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) αλλά και με την γέννηση πρόωρων ή/και λιποβαρών μωρών.
Ποια συμπτώματα έχει η εξάπλωση των οδοντικών μολύνσεων
Ευτυχώς σπάνια εξαπλώνονται οι μολύνσεις των δοντιών στο υπόλοιπο σώμα, ωστόσο μπορεί να συμβεί και τότε είναι αρκετά σοβαρό. Αυτό συνοδεύεται από κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Πόνος στην γλώσσα και στο στόμα.
- Πρήξιμο στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα μάγουλα.
- Φαγούρα ή αίσθηση καψίματος στο δέρμα.
- Ναυτία.
- Εμετός.
- Πυρετός.
- Δυνατός πονοκέφαλος.
- Απώλεια όρασης ή διπλωπία (να τα βλέπεις διπλά).
- Πεσμένα βλέφαρα.
- Δυσκολία να αναπνεύσεις.
- Σύγχυση.
Πότε να επισκεφτείς τον γιατρό σου
Καλό είναι να επισκεφτείς τον οδοντίατρο από την αρχή που εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα στα δόντια σου. Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά, αφού θα μπορέσεις να σταματήσεις την μόλυνση στα αρχικά στάδια πριν προλάβει να προχωρήσει στον υπόλοιπο οργανισμό.
Τι θεραπεία ακολουθείται
Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος ο οδοντογιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως αρχικά χορηγούνται αντιβιοτικά προκειμένου να υποχωρήσει η φλεγμονή και ο οδοντογιατρός να μπορέσει να «ανοίξει» το δόντι και να εκτιμήσει την κατάσταση. Στη συνέχεια μπορεί να χρειαστεί σφράγισμα του δοντιού ή αν είναι πιο σοβαρό απονεύρωση ή και αφαίρεση αν δεν σώζεται.
Φρόντισε σωστά τα δόντια σου
Όπως ισχύει και για όλες σχεδόν τις ασθένειες, έτσι και για τα δόντια η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σωστή στοματική υγιεινή σημαίνει πλύσιμο των δοντιών δύο φορές την ημέρα και χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Επίσης χρειάζεται να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα, και να επισκεπτόμαστε τον οδοντογιατρό μας τακτικά, ιδανικά δύο φορές τον χρόνο.