Πόσα ξέρεις για τον γυναικείο κόλπο; Ίσως λιγότερα απ’ ότι νομίζεις
Share
Το ότι είμαστε γυναίκες και έχουμε κόλπο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε και όλα τα μυστικά του. Μάθε λοιπόν μερικές λεπτομέρειες που θα σε ξαφνιάσουν.
Το σεξ γενικότερα και η γυναικεία σεξουαλικότητα ειδικότερα αποτελούσαν για χρόνια θέματα ταμπού. Το αποτέλεσμα είναι οι πληροφορίες να φτάνουν σε εμάς λίγο σαν… χαλασμένο τηλέφωνο. Κάτι έχουμε ακούσει, κάτι έχουμε μάθει αλλά δεν είμαστε και απόλυτα σίγουροι ότι ξέρουμε την αλήθεια. Ορίστε λοιπόν μερικές πληροφορίες για τον γυναικείο κόλπο που ίσως σε ξαφνιάσουν.
Ο κόλπος και το αιδοίο είναι διαφορετικά
Το αιδοίο βρίσκεται στο εξωτερικό του σώματος και περιλαμβάνει τα χείλη, την κλειτορίδα, την ουρήθρα. Ο κόλπος είναι ένα εσωτερικό μυϊκό «κανάλι» που εκτείνεται από τον τράχηλο, το κάτω μέρος της μήτρας, ως το εξωτερικό του σώματος.
Οι περισσότερες γυναίκες δεν μπορούν να έχουν οργασμό μόνο από τη διείσδυση
Υπολογίζεται ότι μόνο το 18% των γυναικών μπορούν να φτάσουν σε οργασμό μόνο από τη διείσδυση. Για το υπόλοιπο 80% βασικό ρόλο παίζει η διέγερση της κλειτορίδας, ενώ υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να έχει ταυτόχρονα οργασμό και από τον κόλπο και από την κλειτορίδα. Υπάρχουν επίσης πολλές γυναίκες οι οποίες είναι απόλυτα υγιείς και φυσιολογικές ωστόσο φτάνουν σπάνια ή και καθόλου σε οργασμό.
Ο κόλπος πράγματι σκίζεται κατά τον τοκετό και αυτό είναι φυσιολογικό
Ακούγεται σαν ταινία τρόμου όμως στην πραγματικότητα είναι εντελώς φυσιολογικό. Οι περισσότεροι φυσιολογικοί τοκετοί συμπεριλαμβάνουν σχίσιμο ή μια μικρή τομή του κόλπου που γίνεται σκόπιμα από το γιατρό όταν π.χ. το μωρό κατεβαίνει με τα πόδια ή πρέπει η διαδικασία να επισπευθεί. Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι τρομακτικό σε αυτό αφού ο κόλπος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και έχει γρήγορη ικανότητα επανόρθωσης, ίσως γρηγορότερη από κάθε άλλο μέλος του σώματος.
Το διάσημο σημείο G πιθανώς δεν υπάρχει
Αγαπημένο θέμα της σεξουαλικής παραφιλολογίας τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν το περίφημο σημείο G, η θέση του μέσα στον κόλπο και η σημασία του για τον γυναικείο οργασμό. Εντάξει, τώρα μπορούμε να χαλαρώσουμε! Πρόσφατες έρευνες δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν ανατομικά μέσα στον κόλπο ενώ άλλες έδειξαν ότι μόνο το 20-25% των γυναικών έρχονται σε οργασμό μόνο από τη διείσδυση. Το μόνο σίγουρο είναι ο καθοριστικός ρόλος που παίζει η κλειτορίδα, γι’ αυτό μην την υποτιμάς! Πολλές γυναίκες που έχουν κλειτοριδικό οργασμό έχουν και πυελικές συσπάσεις.
Η κλειτορίδα είναι λίγο σαν την κορυφή του παγόβουνου…
…ενώ εξωτερικά φαίνεται να έχει μέγεθος σαν μπιζέλι, ωστόσο έχει μήκος περίπου 10 εκατοστά αλλά δεν φαίνεται αφού είναι κρυμμένη μέσα στο σώμα. Όταν μάλιστα διεγείρεται αυξάνεται σε μέγεθος.
Η κλειτορίδα και το πέος έχουν αρκετά κοινά τόσο στην προέλευση όσο και στην ανατομία
Ενώ το φύλο του εμβρύου είναι αποφασισμένο ήδη από τη στιγμή της σύλληψης, εντούτοις οπτικά αυτό δεν διευκρινίζεται παρά μετά τους 3 μήνες αφού τα ανάλογα κύτταρα μέχρι τότε βρίσκονται μέσα στο σώμα του εμβρύου. Στο θηλυκό έμβρυο τα κύτταρα που θα μορφοποιήσουν τα σεξουαλικά του όργανα θα γίνουν κλειτορίδα και ωοθήκες, ενώ στο αρσενικό πέος και όρχεις. Επίσης η κλειτορίδα έχει όλα τα μέρη που έχει ένα πέος: βάλανο, ακροποσθία, στυτικό ιστό και ένα πολύ μικρό στέλεχος.
Το μέγεθος της κλειτορίδας έχει σημασία για τον οργασμό
Ο λόγος που κάποιες γυναίκες δεν έχουν οργασμό ή που έχουν δύσκολα κατά τη διάρκεια του σεξ είναι επειδή έχουν πολύ μικρή σε μέγεθος κλειτορίδα, η οποία βρίσκεται σχετικά μακριά από το άνοιγμα του κόλπου.
Υπάρχουν γυναίκες που έχουν δύο κόλπους
Εξαιτίας μιας σπάνιας ανωμαλίας η οποία ονομάζεται δίδελφυς μήτρα (uterus didelphys) ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών έχουν δύο τραχήλους και διπλό κόλπο. Και πάλι μπορούν να μείνουν έγκυος ωστόσο χρειάζεται προσοχή και ειδική παρακολούθηση από το γιατρό.
Δεν μπορείς να χάσεις το ταμπόν σου ή οτιδήποτε άλλο μέσα στον κόλπο σου
Θα έχεις ακούσει φαντάζομαι πολλές ιστορίες με ταμπόν ή άλλα αντικείμενα τα οποία… χάθηκαν μέσα στον κόλπο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το πιο βαθύ άκρο του κόλπου είναι ο τράχηλος της μήτρας. Κατά τη διάρκεια του τοκετού ο τράχηλος διαστέλλεται προκειμένου να περάσει το μωρό. Ωστόσο όλο το υπόλοιπο διάστημα παραμένει κλειστός, επομένως δεν μπορεί να χαθεί ή να κολλήσει κάτι εκεί. Αυτό ωστόσο που είναι συνηθισμένο είναι να ξεχαστεί χωρίς να αφαιρεθεί ένα ταμπόν. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά, σαν σάπιο ή ψόφιο και καλό θα ήταν την αφαίρεση να την κάνει ο γυναικολόγος.
Παθαίνεις κράμπες; Ο κόλπος σου μπορεί να σε βοηθήσει
Κατά τη διάρκεια του οργασμού εκλύονται από τον οργανισμό ντοπαμίνη και σεροτονίνη, ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και απαλύνουν τους πόνους της περιόδου, ενώ και ο οργασμός χαλαρώνει τους μύες.
Ο κόλπος δεν χαλαρώνει για πάντα μετά τον τοκετό
Τις ημέρες αμέσως μετά τον τοκετό, ο κόλπος και το αιδοίο φαίνονται πρησμένα και μελανιασμένα. Ιδιαίτερα μάλιστα ο κόλπος είναι πολύ πιο μεγάλος και χαλαρός από ότι πρώτα. Είναι κάτι φυσιολογικό και σε μερικές μέρες θα περάσει. Μετά θα εμφανιστεί ξηρότητα στον κόλπο γιατί το σώμα μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Ο κόλπος θα επανέλθει σε μεγάλο ποσοστό όπως ήταν πριν την γέννα, αν και λίγο πιο φαρδύς. Θα βοηθούσαν ωστόσο οι ειδικές ασκήσεις Kegel που ενδυναμώνουν και τονώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους.
Ο κόλπος γίνεται πιο βαθύς όταν είμαστε σε διέγερση
Ο κόλπος έχει μήκος περίπου 10-12 εκατοστά και πλάτος 2-5 εκατοστά. Κατά τη διάρκεια της διέγερσης το ανώτερο τμήμα του κόλπου επιμηκύνεται, πιέζοντας τον τράχηλο και τη μήτρα λίγο πιο βαθιά στο σώμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διείσδυση. Επίσης το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο εξαιτίας της αυξημένης αιμάτωσης στην περιοχή.
Είναι… αυτοκαθαριζόμενος και έχει τη δική του μυρωδιά
Ο κόλπος έχει τα δικά του βακτήρια (και μάλιστα πάρα πολλά) τα οποία σε φυσιολογικές συνθήκες «ζουν» όλα σε αρμονία, ενώ βοηθούν τη διατήρηση του pH της περιοχής και αποτρέπουν άλλα βακτήρια να προσχωρήσουν στους ιστούς. Το πλύσιμο με διάφορα σαπούνια και αφρόλουτρα (ακόμα και αν υποτίθεται ότι είναι ειδικά για την περιοχή) δεν είναι καλή ιδέα. Μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και ασθένειες. Επίσης εξαιτίας των βακτηρίων αυτών ο κόλπος έχει μια μυρωδιά, πράγμα που επίσης είναι φυσιολογικό και η οποία δεν θα πρέπει να καλύπτεται με ειδικά αρώματα και σαπούνια. Εάν φυσικά η μυρωδιά του αλλάξει και σου φαίνεται περίεργη καλύτερα να επισκεφτείς έναν γυναικολόγο.