Type to search

Γιόγκα & Fitness Υγεία

Πόσα χρόνια θα ζήσεις; Το αποκαλύπτει ο ρυθμός που περπατάς!

Share

Εάν ανήκεις και εσύ σε αυτούς που έχουν επιλέξει το περπάτημα για άσκηση θα βρεις ενδιαφέρουσα την πιο κάτω έρευνα. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ρυθμός που περπατάμε μαρτυρά πολλά, ακόμα και το πόσα χρόνια θα ζήσουμε!

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές είδος άσκησης παγκοσμίως και φυσικά η καραντίνα συνέβαλε πολύ σε αυτό. Το περπάτημα έχει πολλά οφέλη για την υγεία (μπορείς να δεις εδώ) ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Mayo Clinic Proceedings ο ρυθμός που περπατάμε αποκαλύπτει ακόμα και πόσα χρόνια θα ζήσουμε. 

Πόσα χρόνια θα ζήσω; 

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα σύμφωνα με τους ειδικούς της έρευνας αρκεί να μας χρονομετρήσουμε! Όσο πιο αργά περπατάμε τόσο μικρότερο είναι το προσδόκιμο ζωής μας. Έτσι μια γυναίκα που περπατά αργά αναμένεται να ζήσει περίπου 72-85 χρόνια. Ε, δεν το λες και άσχημα! Ενώ μια γυναίκα που βαδίζει με ζωηρό ρυθμό μπορεί να ζήσει 87-88. Για τους άντρες τώρα… Ένας άντρας που περπατά αργά έχει προσδόκιμο ζωής 65-81, ενώ ένας που βαδίζει γρήγορα 85-87. 

Η ταχύτητα βαδίσματος ίσως είναι ένδειξη της καρδιακής υγείας

Δεν είναι όμως αυτή η πρώτη φορά που η ταχύτητα βαδίσματος απασχόλησε τους ερευνητές. Παλιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine βρήκε ότι όσοι περπατούν με κανονικό ρυθμό (και ως κανονικό όρισαν λιγότερο από 20 λεπτά το 1 μίλι, ή 1,6 χιλιόμετρα) διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς που βαδίζουν αργά. Αυτοί που περπατούσαν πιο γρήγορα από 18 λεπτά τα 1,6 χιλιόμετρα είχαν ποσοστό θνησιμότητας 4% μικρότερο. Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε να συνδέονται με χαμηλότερους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά, ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα ποσοστά του καρκίνου. Μάλιστα όσοι βαδίζουν αργά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό νόσημα σε σχέση με όσους περπατούν γρήγορα. 

Πιο υγιές σώμα και μυαλό

Η ταχύτητα βαδίσματος μάλιστα έχει συνδεθεί και με την υγεία όχι μόνο του σώματος αλλά και του μυαλού. Έρευνα δημοσιευμένη στο JAMA Network Open βρήκε ότι οι 45χρονοι που βαδίζουν πιο γρήγορα χωρίς να τρέχουν, έχουν πιο υγιείς πνεύμονες, δόντια και ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με αυτούς που περπατούν πιο αργά. Επιπλέον οι δεύτεροι παρουσίασαν σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης.

Ποια είναι η ταχύτητα που πρέπει να περπατάς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς για να υπολογίσουμε την ταχύτητα που περπατάμε χρειάζεται να βαδίσουμε επί 10 δευτερόλεπτα μετρώντας ταυτόχρονα τα βήματά μας. Τον αριθμό που θα βρούμε τον πολλαπλασιάζουμε με το 6 και έτσι βρίσκουμε πόσα βήματα κάνουμε το λεπτό. Για ανθρώπους κάτω των 60 θα πρέπει να είναι 100 βήματα το λεπτό ή περίπου 2,7 μίλια ή περίπου 4,3 χιλιόμετρα την ώρα. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία δεν έχει έχει καθοριστεί ακριβώς.  

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *