Πώς θα διατηρήσεις και θα βελτιώσεις την ευλυγισία σου καθώς μεγαλώνεις
Share
Είμαστε άραγε καταδικασμένοι να γίνουμε αδύναμοι, ασταθείς και δυσκίνητοι καθώς μεγαλώνουμε ή μήπως μπορούμε να το αποφύγουμε; Μπορούμε να διατηρήσουμε ή και να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας; Ευτυχώς φαίνεται πώς ναι υποστηρίζουν οι ειδικοί, και να πώς…
Η κίνηση σε οποιαδήποτε μορφή της είναι το μυστικό κατά της γήρανσης, υποστηρίζουν γιατροί και ειδικοί. Το παράξενο είναι ότι ενώ αυτό είναι γενικά γνωστό, πολλοί δεν το ακολουθούν. Υπολογίζεται ότι το 28% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν ασκούνται, ούτε καν κινούνται αρκετά, δυστυχώς δε οι γυναίκες πολύ λιγότερο από τους άντρες. Αυτός άλλωστε, η καθιστική ζωή δηλαδή, είναι ο βασικός λόγος που χάνουμε την ευλυγισία και την κινητικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε, αλλά είναι και η βασική υπεύθυνη της αστάθειας και της έλλειψης ισορροπίας που παρατηρούνται στους ηλικιωμένους.
4 τρόποι να διατηρήσεις την ευλυγισία σου
Μείνε σωματικά δραστήρια
Κάνε ότι μπορείς προκειμένου να βρίσκεσαι σε κίνηση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο! Περπάτα, κάνε τζόκινγκ, χόρεψε, κουβάλησε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, ασχολήσου με την κηπουρική, ανέβα από τις σκάλες, πλύνε τα πιάτα στο χέρι, παίξε με τα παιδιά σου… Ακόμα και αν εργάζεσαι σε γραφείο βρες το χρόνο να περπατήσεις: πήγαινε στην τουαλέτα, περπάτα να πάρεις τα φωτοαντίγραφα, τεντώσου στην καρέκλα, κούνα τα πόδια σου να τα ξεμουδιάσεις, πήγαινε να πάρεις η ίδια καφέ αντί να στον φέρουν… Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μέτριας έντασης άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα, εφτά μέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα ηλικιωμένοι που ασκούνται καθημερινά ελαφρά έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα κινητικότητας.
Το πρόγραμμα του Χάρβαρντ για καλή ισορροπία ως τα γεράματα
Κάνε πολλά και διαφορετικά είδη άσκησης
Είναι πολύ ωραίο να έχεις βρει το είδος άσκησης που σου αρέσει και να ασκείσαι καθημερινά. Ωστόσο δεν αρκεί. Χρειάζεται να κάνεις διαφορετικές μορφές γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προκειμένου να μην «σκουριάσουν» οι αρθρώσεις σου. Δύο φορές την εβδομάδα να κάνεις ασκήσεις με αντιστάσεις όπως π.χ. βάρη κ.ά., τρεις φορές αεροβική και δύο γιόγκα είναι ιδανικά. Και μην ξεχνάς! Δεν χρειάζεται πολύ ώρα, 30 λεπτά αρκούν.
Τι θα συμβεί στον εγκέφαλό σου μετά από 10 λεπτά τρέξιμο
Να στέκεσαι όρθια
Αυτό ισχύει περισσότερο για όσους κάνουν καθιστική εργασία. Ο μόνος τρόπος για να αντισταθμίσεις το πολύωρο καθισιό είναι κάνοντας τακτικά ολιγόλεπτα διαλείμματα ορθοστασίας. Για να σταθούμε όρθιοι εργάζονται πολλοί μεγάλοι σκελετικοί μυς και ενεργοποιούνται χιλιάδες μικρότερες μυϊκές συσπάσεις. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα πολύτιμα διαλείμματα, ούτε καν το να έχουμε κάνει γυμναστική την ίδια μέρα.
Κάτσε στο πάτωμα! Θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο
Κάνε ασκήσεις ευλυγισίας
Η σπονδυλική στήλη, τα ισχία, οι γάμπες, οι ώμοι είναι τα πρώτα σημεία του σώματός μας που πονάνε και γίνονται δύσκαμπτα. Οι διατάσεις τόσο οι στατικές όσο και οι δυναμικές (δηλαδή με κίνηση) είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τις αρθρώσεις προκειμένου να κινηθούν σε όλο το εύρος τους, αρκεί βέβαια να ασκούμαστε τακτικά. Η γιόγκα είναι ιδανική γιατί μπορεί το σώμα να γυμναστεί τόσο με στατικές όσο και με δυναμικές διατάσεις. Πρέπει βέβαια να αναγνωρίζουμε τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας και να μην το παρακάνουμε. Αυτό που αναζητούμε είναι μια ευχάριστη, ήπια διάταση των μυών. Όταν υπάρχει πραγματικός πόνος πρέπει να σταματήσουμε, αλλιώς κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε σοβαρά τις αρθρώσεις και τους μυς μας.