Type to search

Μόδα & Ομορφιά Υγεία

Πώς να φτιάξεις τα δικά σου φυτικά έλαια

Share

Μπορείς να φτιάξεις μόνη σου φυτικά έλαια για την περιποίηση της επιδερμίδας σου πολύ απλά και εύκολα με υλικά που βρίσκονται στο ντουλάπι της κουζίνας σου.

Η τοπική θεραπεία με φυσικά έλαια από βότανα μπορεί να είναι ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις εκδορές, αφυδατωμένο δέρμα, φαγούρα, ελαφριά εγκαύματα, πιασμένους μύες… Ή ακόμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για μασάζ, ενυδάτωση, περιποίηση και θρέψη της επιδερμίδας σου. Αν και μπορείς να τα βρεις έτοιμα στο φαρμακείο της γειτονιάς σου είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις η ίδια φυσικά έλαια στο σπίτι σου πιο οικονομικά και έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας.

Τι θα χρειαστείς

Τα φυτικά έλαια έγχυσης παράγονται από βότανα που έχουν αφεθεί να μουσκέψουν μέσα σε έλαιο βάσης όπως π.χ. σε αμυγδαλέλαιο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προκειμένου να εξαχθούν τα φαρμακευτικά συστατικά του φυτού.

  • 120 ml βότανο της αρεσκείας σου
  • 250 ml έλαιο βάσης
  • 1 γυάλινο βάζο καλύτερα αυτά με το λάστιχο για αεροστεγές κλείσιμο
  • 1 κατσαρόλα

Οδηγίες παρασκευής

  1. Κόψε τα βότανα σε λεπτά κομματάκια με μαχαίρι ή κονιορτοποίησέ τα στο μπλεντεράκι της κουζίνας. Βάλε τα στο βάζο και πρόσθεσε το έλαιο βάσης να τα καλύψει. Ανακάτεψε καλά.
  2. Κλείσε το βάζο και τοποθέτησέ το στην κατσαρόλα. Πρόσθεσε αρκετό νερό, να φτάνει τουλάχιστον μέχρι τη μέση του βάζου και βάλε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  3. Ζέστανε το νερό μέχρι τους 40° C και διατήρησέ το εκεί για 3-5 μέρες.
  4. Στη συνέχεια αφαιρείς το βάζο, σουρώνεις το έλαιο που έχει παραχθεί με ένα τουλπάνι και απομακρύνεις τα βότανα.
  5. Διατηρείται σε αεροστεγές βάζο σε σκοτεινό και δροσερό χώρο. Κρατάει ένα περίπου χρόνο.

Ο πιο πάνω τρόπος έχει τη δυσκολία της διατήρησης της θερμοκρασίας των 40° C για 3-5 ημέρες. Υπάρχει και η πιο δημοφιλής μέθοδος -ιδανική για το ελληνικό καλοκαίρι- όπου αντί να τοποθετηθεί το βάζο στην κατσαρόλα μπορεί να μπει σε κάποια ηλιόλουστη θέση τους ζεστούς μήνες για διάστημα 30-40 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα το βάζο να είναι από σκούρο γυαλί.

Τι βότανα να χρησιμοποιήσεις

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά βότανα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις τα δικά σου φυτικά έλαια.

Λεβάντα: Για χαλάρωση των μυών, ξεκούραση και μασάζ. Επαναφέρει την ηρεμία, διώχνει το άγχος, καταπολεμά πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο: Έχει καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες. Αποτελεσματικό για την ισχυαλγία και τους ρευματικούς πόνους. Ιδανικό για πληγές, χτυπήματα, μώλωπες, εγκαύματα, φλεγμονές, πιασίματα.

Φασκόμηλο: Μειώνει τη λιπαρότητα, αντιμετωπίζει την πιτυρίδα των μαλλιών, απαλύνει τις ρυτίδες.

Γεράνι: Ενυδατώνει και απαλύνει την επιδερμίδα. Με μασάζ βοηθά στην κυτταρίτιδα και την κατακράτηση υγρών.

Χαμομήλι: Ιδανικό για την ξηρή, αφυδατωμένη επιδερμίδα. Καταπολεμά φαγούρα, ερεθισμούς και κοκκινίλες. Προστατεύει από λοιμώξεις και μηκητιάσεις.

Θυμάρι: Αντιμετωπίζει τριχόπτωση και λιπαρότητα. Ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες και ακμή.

Δεντρολίβανο: Έχει τονωτική και αναζωογονητική δράση για τα μαλλιά, προστατεύει από την τριχόπτωση, χαρίζει απαλά και λαμπερά μαλλιά. Ιδανικό για μασάζ μετά από έντονη άσκηση.

Τριαντάφυλλο: Ενυδατώνει την ξηρή επιδερμίδα, είναι τονωτικό.

Καλέντουλα: Καταπραϋντική, κατάλληλη για ευαίσθητες και ερεθισμένες επιδερμίδες καθώς και για την περιποίηση εκζεμάτων.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *