Type to search

Υγεία

Πονοκέφαλος: Θεραπείες για να τον βγάλεις από τη ζωή σου

Share

«Το κεφάλι μου πάει να σπάσει» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά για να περιγράψουμε το μέγεθος του πόνου και της έντασης που μας δημιουργεί ο πονοκέφαλος. Δες ποιοι τρόποι υπάρχουν για να βρούμε όχι μόνο ανακούφιση, αλλά και γιατρειά.

Είτε κρατά μερικές ώρες, είτε μερικές μέρες, ο πονοκέφαλος μας στερεί χρόνο από τη δουλειά, τη διασκέδαση, την οικογένεια και τους φίλους μας, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητά μας και υποβιβάζοντας το επίπεδο της ζωής μας. Όμως δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ίδιοι!

Οι πολλοί τύποι πονοκεφάλων

Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο ένας σύμφωνα με την Ιατρική. Υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ της ημικρανίας, της κεφαλαλγίας τάσεως της αθροιστικής κεφαλαλγίας, αυτής που αποδίδεται σε κάκωση του κεφαλιού ή του αυχένα, αυτής που οφείλεται σε υπέρταση, σε αγγειακά αίτια όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, σε λοιμώξεις, σε επιληψία, σε χρήση ουσιών αλκοόλ ή φαρμάκων, σε παθήσεις των ματιών, δοντιών, σε νευραλγία τριδύμου ή ακόμα και σε ψυχολογικά, μη οργανικά αίτια και χρήζουν διαφορετικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Ποιες είναι οι αιτίες του πονοκεφάλου σου; Κάνε το τεστ!

Μην λες απλώς «θα μου περάσει»

Δυστυχώς οι περισσότεροι σπανίως καταφεύγουμε σε κάποιον ειδικό γιατρό. Κι όμως η σοβαρότητα ενός πονοκεφάλου μπορεί να κυμαίνεται, ανάλογα με την αιτιολογία, από μηδενική ως μέγιστη και απειλητική για τη ζωή μας. Το σωστό είναι να διερευνάται από τον ειδικό Νευρολόγο ενός Κέντρου Κεφαλαλγίας έστω και μία φορά, προκειμένου αφενός να προσεγγιστεί η αιτιολογία και αφετέρου να δοθούν οδηγίες παρατήρησης, πρόληψης, αποφυγής εκλυτικών παραγόντων και γενικότερες κατευθύνσεις ανάλογα με τα πιθανά αίτια.

Τα παυσίπονα δεν είναι λύση

Για να αντιμετωπίσουν τους πονοκεφάλους οι περισσότεροι, είτε από μόνοι τους είτε με συνταγή γιατρού, καταφεύγουν στη λύση των παυσίπονων, που όμως, τελικά, κάνει το σώμα πιο ανθεκτικό στα φάρμακα και απαιτούνται ακόμα πιο μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για να υποχωρήσει ο πόνος. Τελικά τα παυσίπονα προσφέρουν ανακούφιση και όχι θεραπεία. Η δε συχνή χορήγησή τους και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κρύβει τον κίνδυνο κάποιας σοβαρής παρενέργειας. Μάλιστα καλό είναι τα αποφεύγονται εντελώς από παιδιά, υπερήλικες, ασθενείς με αλλεργίες, γαστρεντερικές διαταραχές, άτομα με καρδιακή, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, με αιμορραγική διάθεση, έγκυες και θηλάζουσες, καθώς και όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.
Ανακουφίσου από τον πόνο με αυτούς τους φυσικούς τρόπους

4 Θεραπείες για τον πονοκέφαλο που υπόσχονται πολλά

Ομοιοπαθητική

Βασιζόμενη στην ρήση του Ιπποκράτη «δια τα όμοια νόσος γίνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσευόντων υγιαίνονται» ή με απλά λόγια «το όμοιο γιατρεύεται με το όμοιο», η Ομοιοπαθητική Ιατρική, όταν ασκείται από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς, προσφέρει σημαντική βοήθεια.  

Ποιος είναι ο στόχος της θεραπείας

Ο στόχος μιας τέτοιας προσέγγισης, δεν είναι μόνο η ανακουφιστική θεραπεία αλλά η ίαση. Επειδή το ομοιοπαθητικό σκεύασμα εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, δεν στοχεύει στην ανακούφιση του συμπτώματος του άλγους αλλά στην επαναφορά του νευρο-ενδοκρινο-ανοσολογικού συστήματος του ασθενούς σε ομοιοστατική κατάσταση ίασης. 

Υπάρχουν κίνδυνοι; Τι πρέπει να προσέξω;

Σε αυτούς που αποφασίζουν να ακολουθήσουν την Ομοιοπαθητική Ιατρική, συνήθως ο γιατρός τους απαγορεύει την ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικών και καφεΐνης, όμως τα ίδια τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορούν να χορηγηθούν άφοβα σε παιδιά, υπερήλικες, εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Η χρήση τους στις κεφαλαλγίες ενδείκνυνται κυρίως στις ημικρανίες, κεφαλαλγίες τάσεως, αυχεναλγίες, νευραλγίες τριδύμου, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων.  

Βελονισμός

Ένα θεραπευτικό σύστημα με ιστορία τουλάχιστον 2000 χρόνων, ο βελονισμός θεραπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαλγιών γρήγορα και ανώδυνα.
Θέλεις να δείχνεις πιο νέα και όμορφη; Δοκίμασε το βελονισμό προσώπου

Πως γίνεται η θεραπεία και πόσο διαρκεί

Η σωστή διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε να βρεθεί η αιτία που προκαλεί τον πονοκέφαλο, αν πχ οφείλεται σε ορμονικούς λόγους, σε στρες ή σε αυχενικό. Γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμόζεται από κατάλληλα ειδικευμένο γιατρό. Εάν οφείλεται σε κάποια πάθηση, σκοπός είναι να θεραπεύσει την πρωταρχική πάθηση. Στις περιπτώσεις που δεν ανευρίσκεται παθολογική αιτία, έχουμε δηλαδή μια δυσλειτουργία/ευαισθησία του οργανισμού, ο βελονισμός επανορθώνει αυτήν τη λειτουργική βλάβη. Η θεραπεία γίνεται με την εισχώρηση πολύ λεπτών μεταλλικών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα του ασθενούς σύμφωνα με το ιστορικό του. Κάθε συνεδρία διαρκεί 20 λεπτά και συνήθως ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνάει τις 10. Οι πρώτες συνεδρίες εξαφανίζουν τον πόνο και οι υπόλοιπες επιδρούν διορθωτικά στον «παθολογικό μηχανισμό». 

Υπάρχουν κίνδυνοι; Τι πρέπει να προσέξω;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τον βελονισμό και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Σταδιακά οι ασθενείς μειώνουν τη λήψη παυσίπονων και άλλων φαρμάκων κι αυτό γιατί  αισθάνονται όλο και καλύτερα, και τελικά απεξαρτώνται. Η πιθανότητα υποτροπής είναι ελάχιστη και εξαλείφεται όταν, σε χρόνιες συνήθως καταστάσεις, μετά από ένα χρονικό διάστημα επαναλαμβάνεται η δεκαήμερη θεραπεία.

Αρωματοθεραπεία

Είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος που χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια φυτών για την θεραπεία του οργανισμού, μέσω της εισπνοής ή της επάλειψης τους στο δέρμα.
Αιθέρια έλαια: Τι να γνωρίζεις πριν τα χρησιμοποιήσεις

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο αιθέριο έλαιο

Η επιλογή του αιθέριου ελαίου εξαρτάται από τον τον τύπο του πονοκέφαλου που μας ταλαιπωρεί.
• Σε πονοκέφαλους ατόμων  που έχουν δυσπεπτικά προβλήματα, υπέρταση ή υπερθυρεοειδισμό βοηθούν τα αιθέρια έλαια marjoram, mellissa, bitter orange, neroli.
• Στα άτομα με συμπαθητική ανεπάρκεια, μετωπιαία κεφαλαλγία με διαταραχές οράσεως και πρωινούς πονοκεφάλους προτείνονται τα αιθέρια έλαια mint, lavender, rosemary.
• Σε πονοκεφάλους που συνοδεύονται από συμπαθητικοτονία σε υπερευαίσθητα άτομα συνίσταται η χρήση αιθέριων ελαίων melissa, marjoram και bitter orange.
• Σε περιπτώσεις συμπαθητικής ανεπάρκειας, «βαρύ κεφάλι», ιλίγγους συνίστανται το αιθέριο έλαιο lavender και το βότανο angelica.

Πως χρησιμοποιούνται τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια διαλύονται σε έλαια βάσεως όπως π.χ. αμυγδαλέλαιο στο οποίο προσθέτουμε 1 με 2 σταγόνες, ανάλογα με το αιθέριο έλαιο, τον τύπο του πονοκεφάλου και την ένταση των συμπτωμάτων, και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ειδικού. Μπορούμε να κάνουμε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις ψηλά στον αυχένα, εκεί που ενώνεται με την βάση του κρανίου, κάτω από την γραμμή των μαλλιών εκεί που σχηματίζονται δύο κοιλότητες καθώς και στους κροτάφους στο ύψος της εξωτερικής γραμμής των φρυδιών προς την περιοχή που αρχίζουν τα μαλλιά. Επίσης στην παλάμη του χεριού, στο σημείο μεταξύ δείκτη και αντίχειρα επί της ραχιαίας επιφάνειας σε κοίλωμα που ψηλαφάται λίγο πάνω από τα όρια της συνένωσης των δύο δακτύλων.

Υπάρχουν κίνδυνοι; Τι πρέπει να προσέξω;

Οι γυναίκες στην περίοδο εγκυμοσύνης καθώς και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να κάνουν χρήση των αιθέριων ελαίων, χωρίς την καθοδήγηση ειδικού κι αυτό γιατί η χρήση κάποιων ελαίων, μπορεί να έχει δυσάρεστα ακόμα και επικίνδυνα αποτελέσματα.
Βρες το κατάλληλο αιθέριο έλαιο για το πρόβλημά σου

Βοτανοθεραπεία

Η τακτική κατανάλωση ορισμένων φυτών και βοτάνων, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. 

•  Το φυτό feverfew (Tanacetum parthenium), κοινώς παρθενούλι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για την θεραπεία του πονοκέφαλου, της ψωρίασης, των γυναικολογικών προβλημάτων, την ανακούφιση από την αρθρίτιδα και την ρευματοπάθεια καθώς και στις αλλεργίες.
• Το τζίντζερ (Zingiber  officinalis), βοηθά κυρίως χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του στο στομάχι και το συκώτι. Μπορούμε να το καταναλώνουμε καθημερινά στη φυσική του μορφή, χρησιμοποιώντας το στη μαγειρική μας ή φτιάχνοντας ροφήματα ή μπορούμε να λαμβάνουμε 500 – 600 mg τριμμένου τζίντζερ σε σκόνη.
 • Το gingo biloba προσφέρει κι αυτό σημαντική βοήθεια εξαιτίας της ιδιότητάς του να ευνοεί την καλύτερη περιφερική αιμάτωση και να εμποδίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

Τι πρέπει να προσέξω;

«Καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη σκευασμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης η χρήση του gingo biloba και του feverfew αντενδείκνυται απ’ όσους λαμβάνουν αντιπηκτική και αντιαιμοπεταλιακή φαρμακευτική αγωγή. Η επαφή του φυτού feverfew με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει δερματική ευαισθητοποίηση.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *