Type to search

Υγεία

Ποιες είναι οι αιτίες του πονοκεφάλου σου; Κάνε το τεστ!

Share

Το στρες έχει κατηγορηθεί ως η συνηθέστερη αιτία των πονοκεφάλων που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Είναι όμως και η μοναδική; Το παρακάτω τεστ θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις ποιες είναι οι πιθανότερες αιτίες του πονοκεφάλου σου καθώς και ποιος είναι ο τύπος του. 

Πρώτη ομάδα ερωτήσεων: « Πόσο προσέχεις την υγεία σου»

1. Καπνίζεις;

  • Α. Ναι
  • Β. Περιστασιακά, αν βρεθώ με παρέα.
  • Γ. Όχι, φυσικά!

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Η απάντηση Α και Β. Το κάπνισμα, έστω και το περιστασιακό είναι μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης πονοκεφάλου και ημικρανιών. Χρειάζεται βέβαια προσοχή γιατί, σύμφωνα με τις έρευνες, αν και μετά το κόψιμο του τσιγάρου ο οργανισμός ωφελείται και οι πονοκέφαλοι εξαφανίζονται ή έστω μειώνονται, εντούτοις την περίοδο που προσπαθεί κάποιος να το κόψει, το άγχος της προσπάθειας και η έλλειψη νικοτίνης μπορεί να του προκαλέσουν περισσότερους πονοκεφάλους. Το καλύτερο είναι να απευθυνθεί σε ειδικό και να χρησιμοποιήσει τα ειδικά βοηθήματα – υποκατάστατα νικοτίνης. 

2. Μήπως υποφέρεις από κάποιο/α από τα παρακάτω συμπτώματα: συνάχι, στραβό ρινικό διάφραγμα, «βουλωμένη» μύτη, πόνο γύρω από τα μάτια ή τη μύτη, συνεχή κούραση;

  • Α. Κανένα
  • Β. Υποφέρω από 1-3 και μόνο όταν είμαι κρυωμένος/η
  • Γ. Από 3 ή περισσότερα.

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Η απάντηση Γ. Όσοι υποφέρουν από ρινίτιδες ή έχουν προβλήματα με το διάφραγμά τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους. Κάποιοι τύποι εισπνεόμενων στεροειδών μπορούν να μειώσουν όχι μόνο τα συμπτώματα της ρινίτιδας αλλά και τους πονοκεφάλους. Ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό.

3. Μήπως πήρες βάρος τον τελευταίο καιρό;

  • Α. Όχι, αλλά είμαι υπέρβαρος/η
  • Β. Όχι
  • Γ. Ναι

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Οι απαντήσεις Α και Γ. Εάν υποφέρεις από συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες, τότε το επιπλέον βάρος μπορεί να τους κάνει πιο συχνούς. Έρευνα του Πανεπιστημίου Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι όσο μεγαλώνει ο δείκτης μάζας του σώματος, είτε σε ενήλικες είτε σε παιδιά, τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να υποφέρει κάποιος από ημικρανίες ή/και πονοκεφάλους. 

4. Πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκέφτηκες οφθαλμολόγο; 

  • Α. Πάει πάνω από χρόνος
  • Β. Περισσότερο από 6 μήνες
  • Γ. Το τελευταίο εξάμηνο 

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Η Α. Αν έχεις προβλήματα όρασης θα πρέπει να ελέγχεις την όρασή σου τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Πολύ συχνά, οφθαλμολογικά προβλήματα που δεν έχουν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνουν αιτία πονοκεφάλων που εμφανίζονται στο τέλος της εργάσιμης ημέρας όταν οι οπτικοί μύες έχουν κουραστεί από την υπερπροσπάθεια να εστιάσουν σωστά. Συνήθη προβλήματα είναι η μυωπία και ο αστιγματισμός. Μια επίσκεψη στον γιατρό και ίσως ένα καινούριο ζευγάρι γυαλιά θα σε απαλλάξουν από τα προβλήματα. Ωστόσο μπορεί να φταίει και το ότι περνάς πολλές ώρες «καρφωμένη» μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή χωρίς να «ξεκουράζεις» τακτικά το βλέμμα σου κοιτάζοντας σε άλλες κατευθύνσεις. 

Δεύτερη ομάδα ερωτήσεων: «Πώς αντιμετωπίζεις τους πονοκεφάλους σου;»

1. Τι κάνεις για να σου περάσει ο πονοκέφαλος;

  • Α. Παίρνεις κάποιο ήπιο παυσίπονο π.χ. ασπιρίνη ή παρακεταμόλη.
  • Β. Παίρνεις κάποιο «βαρύ» παυσίπονο, γιατί πια, τα ήπια δεν σου κάνουν τίποτα.
  • Γ.  Δεν παίρνεις τίποτα και το αντιμετωπίζεις φυσικά με χαλάρωση, βαθιές εισπνοές, ή βγαίνεις μια βόλτα στη φύση. 

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Κυρίως η απάντηση Β, όμως μπορεί να είναι και η Α. Συνήθως τα «βαριά» παυσίπονα είναι κωδεϊνούχα και οδηγούν σε μια κατάσταση ήπιας εξάρτησης, κάτι που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο: Όσο πιο συχνά τα λαμβάνουμε, τόσο πιο πολλούς πονοκεφάλους έχουμε, και τόσο πιο πολύ τα χρειαζόμαστε. Έτσι με τη χρόνια και συστηματική χρήση, τα ίδια τα παυσίπονα, γίνονται η αιτία του πονοκεφάλου ή της ημικρανίας. Εάν παίρνεις παυσίπονα με συχνότητα μεγαλύτερη από τρεις φορές την εβδομάδα, ίσως είναι καιρός να ζητήσεις τη βοήθεια του γιατρού σου.
Δες εδώ φυσικούς τρόπους για να αντιμετωπίσεις τους πόνους.

2. Εάν πιστεύεις ότι θα σε «πιάσει» πονοκέφαλος, τότε:

  • Α. Το αγνοείς, εκτός και αν χειροτερέψει πολύ. 
  • Β. Κάνεις κάτι ήπιο που πιστεύεις ότι θα σε ανακουφίσει και μετά το ξεχνάς. 
  • Γ. Προσπαθείς να καταλάβεις αν θα χειροτερέψει ο πόνος, το λες σε όλους και είσαι έτοιμη να επιστρέψεις στο σπίτι. 

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Η Γ. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά πολλές φορές ο πόνος δυναμώνει όταν σκεφτόμαστε ότι μπορεί να δυναμώσει. Το άγχος ότι μπορεί να μας πιάσει πονοκέφαλος, εντείνει την ένταση στην περιοχή του κεφαλιού κάνοντας τους μυς να συσπώνται νευρικά. Αυτή η υπερδραστηριότητα των μυών, τους κουράζει και έχει σαν αποτέλεσμα να χειροτερεύει ο πόνος. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να χαλαρώσουμε παίρνοντας βαθιές εισπνοές, και μετρώντας αντίστροφα από το 20 ως το 1. Αυτό ηρεμεί τον οργανισμό, αποκαθιστά την αναπνοή και τη λειτουργία των μυών.  

Τρίτη ομάδα ερωτήσεων: «Πώς είναι ο ψυχολογικός σου κόσμος;»

1. Περιμένεις στην ουρά, όταν κάποιος άλλος πάει να σου πάρει τη σειρά. Τι κάνεις;

  • Α. Ευγενικά γυρίζεις και του λες ότι προηγείσαι.
  • Β. Εκνευρίζεσαι και αρχίζεις να φωνάζεις μέχρι να υποχωρήσει. 
  • Γ. Αναστενάζεις και δεν λες τίποτα. 

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Η Γ. Δυστυχώς η τακτική του «καλού παιδιού» που υπομένει αγόγγυστα τις αδικίες μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υγεία. Ο καταπιεσμένος θυμός ως ψυχοσωματική αντίδραση είναι μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης πονοκεφάλου. Πολλές φορές αγνοούμε το γεγονός ότι έχουμε θυμώσει, επειδή είναι η συνηθισμένη «παθητική» μας συμπεριφορά ταυτόχρονα όμως μας πιάνει πονοκέφαλος. Η εξακρίβωση και η αποδοχή των συναισθημάτων μας θα κάνουν σύμφωνα με τους ψυχολόγους πιο ήπιο τον πόνο. Ένα καλό βήμα, είναι να καταγράφουμε το πώς αισθανόμαστε όταν μας συμβαίνει κάτι. Θα λειτουργεί απελευθερωτικά όπως όταν ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να βγει ο ατμός. 

2. Τι σε αγχώνει περισσότερο;

  • Α. Βασικά τα θέματα της δουλειάς και της οικογένειας. 
  • Β. Τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. 
  • Γ. Αυτά που δεν μπορώ να ελέγξω, π.χ. η κυκλοφορία, οι συνάδελφοί, οι αγενείς πωλητές, η συγκοινωνία κλπ

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Όλα τα παραπάνω. Το άγχος και το στρες μπορούν να προκαλέσουν πολλές ψυχοσωματικές αντιδράσεις με συνηθέστερη αυτή των λεγόμενων «πονοκεφάλων έντασης», οι οποίοι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων, ή/και ημικρανίες που όμως εκδηλώνονται αφού περάσει η στρεσογόνος περίσταση και ο οργανισμός ηρεμήσει. Το παράδοξο είναι ότι τα μικρά και καθημερινά είναι αυτά που μας επιβαρύνουν περισσότερο καθότι λειτουργούν συσσωρευτικά και γιγαντώνονται, και όχι τα μεγάλα και σημαντικά. Η λύση λοιπόν φαίνεται να είναι να ξεφορτωθούμε το «περιττό» ψυχολογικό βάρος και να αφοσιωθούμε στην επίλυση ή έστω στην αντιμετώπιση των μεγάλων και σημαντικών. 

Τέταρτη ομάδα ερωτήσεων: «Ποια η σχέση σου με την τεχνολογία;»

1. Χρησιμοποιώ κινητό:

  • Α. Συνέχεια, είναι μέρος της δουλειάς μου και της ζωής μου.
  • Β. Μόνο όταν το χρειάζομαι και για όσο το δυνατόν λιγότερο. 
  • Γ. Έχω περιορίσει τη χρήση του αφού γνωρίζω ότι δεν είναι καλό για την υγεία. 

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Η Α και εν μέρει οι άλλες δύο. Όλοι έχουμε πληροφορηθεί ότι η ανεξέλεγκτη και άσκοπη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Όμως εκτός από αυτό, και η λανθασμένη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος (και ανεξάρτητα από τον τύπο του τηλεφώνου που χρησιμοποιούμε), είναι πολύ πιθανό ότι μπορεί να ευθύνεται για τους πονοκεφάλους μας. Το να προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τη συσκευή δε, ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο μας για να έχουμε ελεύθερα τα χέρια μας, ιδιαίτερα σε πολύωρες συνομιλίες, προκαλεί ένταση στην περιοχή του αυχένα και του κεφαλιού, και κατά συνέπεια πονοκέφαλο. Δοκιμάστε τα hands free και το Bluetooth για συνομιλίες με κινητό ή τα ειδικά ακουστικά με ενσωματωμένο μικρόφωνο για το σταθερό. 

2. Χρησιμοποιώ τον φορητό υπολογιστή:

  • Α. Κάθε μέρα και πάνω από δύο ώρες. 
  • Β. Σπάνια, συνήθως μόνο όταν ταξιδεύω ή όταν πρέπει να κάνω κάποια παρουσίαση.
  • Γ. Δεν έχω φορητό υπολογιστή.

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Το Α. Η χρήση του φορητού υπολογιστή απαιτεί η οθόνη να βρίσκεται κάτω από το ύψος των ματιών και κατά συνέπεια το κεφάλι να σκύβει λίγο προς τα εμπρός. Αυτό μακροπρόθεσμα δημιουργεί εντάσεις στον αυχένα και στους ώμους που μπορεί να αντανακλάται και στο μέτωπο προξενώντας πονοκεφάλους. Αν πρέπει να χρησιμοποιείς φορητό υπολογιστή για πολλές ώρες ανέβασε την οθόνη του στο ύψος των ματιών σου και συνέδεσέ τον με εξωτερικό πληκτρολόγιο. 

Πέμπτη ομάδα ερωτήσεων: «Ποιες είναι οι καθημερινές σου συνήθειες;»

1. Συνήθως ντύνεσαι με:

  • Α. Ρούχα με πολλά πουά ή ρίγες ιδιαίτερα σε έντονες αντιθέσεις χρωμάτων
  • Β. Κρατώντας μεγάλες, βαριές τσάντες που κρέμονται από τον ώμο.
  • Γ. Τραβάς τα μαλλιά σου πίσω σε κότσο ή σινιόν ή αλογοουρά ή έχεις εξτένσιον μαλλιών. 

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Και οι τρεις πιο πάνω (Α, Β και Γ). Προκειμένου να κρατήσουμε την τσάντα στη θέση της και άσχετα από το βάρος της ανασηκώνουμε τον ώμο μας. Αυτή η άβολη στάση προκαλεί ένταση στους μυς των ώμων και του αυχένα και κατά συνέπεια και στο κεφάλι. Πιο σωστές είναι οι τσάντες τύπου «ταχυδρόμου» που φοριούνται διαγώνια. Οι σφιχτοί κότσοι και τα προσθετικά μαλλιών προκαλούν ένταση στο μέτωπο και στο πρόσωπο, ενώ τα υφάσματα με έντονα γεωμετρικά σχέδια αντανακλούν το φως με έναν περίεργο τρόπο που (σε ανθρώπους που έχουν ευαισθησία), μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. 

2. Όταν παραγγέλνεις φαγητό από έξω συνήθως προτιμάς:

  • Α. Μπριζόλα και πατάτες τηγανητές
  • Β. Σολωμό ψητό και σαλάτα
  • Γ. Κινέζικο

Η αιτία του πονοκεφάλου σου είναι: Η Γ. Το κινέζικο φαγητό. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι τόσο οι πονοκέφαλοι όσο και οι ημικρανίες μπορούν να οφείλονται σε κάποια είδη φαγητών όπως: η σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, το αλκοόλ, τα κίτρινα τυριά, τα αυγά, τα εσπεριδοειδή, τα αλλαντικά, οι ξηροί καρποί και τα φυστίκα, οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι, τα μήλα, οι μπανάνες, τα συντηρητικά, καθώς και η ουσία MSG που είναι ενισχυτικό γεύσης και βρίσκεται κυρίως στη σάλτσα σόγιας και σε πολλά ασιατικά πιάτα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *