Type to search

Διατροφή & Δίαιτα Υγεία

Πίνεις καφέ; Συγχαρητήρια, δες πώς σε ωφελεί!

Share

Αν σου αρέσει ο καφές, τώρα έχεις έναν λόγο ακόμα να τον προτιμάς. Νέα έρευνα από τη Σουηδία υπογραμμίζει τα οφέλη του στην υγεία, ιδιαίτερα μάλιστα όσον αφορά τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Πιστεύω ότι όσον αφορά την τελετουργία του πρωινού ξυπνήματος, ο κόσμος χωρίζεται σε δύο είδη: Στους λάτρεις του καφέ και στους λάτρεις του τσαγιού, και σαφέστατα ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο τονωτικό και αναζωογονητικό από μια ζεστή κούπα μαύρο τσάι με άρωμα earl grey την ώρα που η μέρα δίνει την νικητήρια μάχη της και ο ήλιος ξεπροβάλλει χλωμός σκορπίζοντας το σκοτάδι. Αναγνωρίζω ωστόσο ότι οι περισσότεροι ειδικά στη Δύση, προτιμούν τη μεστή και κάπως τραχιά γεύση του καφέ. Και πώς όχι; Προσφέρει άμεση ενέργεια και τόνωση, για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας.

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη του για την υγεία

Αφού διεξήγαγαν συστηματική έρευνα διάρκειας περίπου μιας 10ετίας και συλλέγοντας στοιχεία από 1,2 εκατομμύρια συμμετέχοντες, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 29% σε όσους κατανάλωναν περίπου 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Μάλιστα όσον αφορά τον τύπο του καφέ -αν δηλαδή θα είναι κανονικός ή χωρίς καφεΐνη-, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρόλο που και οι δύο τύποι έχουν πολλά οφέλη, ωστόσο ο κανονικός καφές είναι αυτός που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της τεράστιας εξάπλωσης της συγκεκριμένης πάθησης, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γνωρίζει αλματώδη άνοδο και αφορά περισσότερους από 422 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ένας καφές την ημέρα κάνει τη διαφορά

Παλιότερη έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Diabetologia υποστήριζε ότι η αύξηση κατανάλωσης καφέ συνδεόταν με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη ΙΙ, ενώ το αντίστοιχο δεν συνέβαινε με το τσάι (Λάτρεις καφέ Vs Λάτρεις τσαγιού, 1-0). Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που αύξησαν την κατανάλωση καφέ κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα μέσα σε μία περίοδο 4 ετών μείωσαν κατά 11% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ΙΙ, ενώ αυτοί που την μείωσαν κατά 1 φλιτζάνι αύξησαν κατά 17% τις πιθανότητες εμφάνισης.

Ποια είναι τα άλλα οφέλη του καφέ

Έρευνα του 2017 υποστήριξε ότι αυτοί που πίνουν καφέ διατρέχουν 7% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν συγκοπή και 8% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που κατανάλωναν την εβδομάδα. Επίσης η υψηλή κατανάλωση καφέ (3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) συνδεόταν μ ε 18% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. «Η κατανάλωση καφέ συνδέεται επίσης με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου και νευρολογικών, μεταβολικών και ηπατικών παθήσεων» δήλωσαν οι συντάκτες της έρευνας. Όμως και στον εγκέφαλο κάνει καλό ο καφές! Η υψηλή κατανάλωση καφέ και τσαγιού (επιτέλους!) συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης γλοιώματος καρκίνου του εγκεφάλου κατά 91%. Η μέτρια κατανάλωση καφέ (περίπου 1-2 φλιτζάνια την ημέρα) συνδέεται με 12% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών διαταραχών όπως Αλτσχάιμερ, άνοια, γνωστική εξασθένιση. Και τώρα πες ειλικρινά, δε νιώθεις πολύ πολύ καλύτερα που προσφέρεις τόσα πολλά στον εαυτό σου κάνοντας κάτι τόσο ευχάριστο και απλό;

Λίγα λόγια για τον καφέ

Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε εδώ και περισσότερα από 1000 χρόνια στην Αιθιοπία, ο καφές αρχικά κατέκτησε τις κοινωνικές ελίτ για να καθιερωθεί στη συνέχεια ως λαϊκό ρόφημα. Σήμερα είναι τόσο δημοφιλής ώστε υπολογίζεται ότι 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία παράγονται από 70 περίπου χώρες. Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ αφού προμηθεύει το 40% της παγκόσμιας ζήτησης και ακολουθεί το Βιετνάμ με 16%.

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *