Type to search

Γιόγκα & Fitness Υγεία

Πιλάτες ή γιόγκα; Ποιες οι διαφορές τους – Ποιο να διαλέξεις 

Share

Τόσο η γιόγκα όσο και το πιλάτες θεωρούνται ήπιες μορφές άσκησης και πολύ συχνά οι αρχάριοι τα συγχέουν. Ωστόσο οι διαφορές τους είναι αρκετές και σημαντικές. Δες ποιες είναι αυτές και πώς θα διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. 

Θα έχεις ακούσει φαντάζομαι πολλές φορές τους λάτρεις της γιόγκα και του πιλάτες να υποστηρίζουν με θρησκευτικό σχεδόν φανατισμό το είδος της άσκησης που κάνουν, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη του για το σώμα και το πνεύμα. Εσύ ωστόσο (που δεν έχεις ασχοληθεί ιδιαίτερα με κανένα από τα δύο) δεν καταλαβαίνεις ποιες οι διαφορές τους και κατά συνέπεια ποιο σου ταιριάζει περισσότερο και θα ήθελες να παρακολουθήσεις.
Για να τα έχεις… 400 ως τα βαθιά γεράματα κάνε γιόγκα

Ποιες οι διαφορές πιλάτες και γιόγκα 

Δες πώς διαφέρουν γιόγκα και πιλάτες όσον αφορά την απώλεια βάρους, τη μυϊκή δύναμη, την υγεία και πολλά άλλα.

Καρδιακή υγεία

Γιόγκα: Εξαρτάται από το είδος της γιόγκα που κάνεις. Η Χάθα γιόγκα είναι πολύ ήρεμη και δεν αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς. Η Βινιάσα και η Πάουερ γιόγκα είναι πιο δυναμικές, προσφέροντας στην καρδιά την ίδια αερόβια άσκηση όπως ένα γρήγορο, δυναμικό περπάτημα.
Δέκα λόγοι να κάνεις γιόγκα σύμφωνα με την επιστήμη
Πιλάτες: Μπορεί να αισθανθείς ένα «κάψιμο» στους μυς σε κάποιες κινήσεις, η καρδιά σου πάλι, όχι. Μια προπόνηση για αρχάριους προσφέρει μια ήπια αερόβια πρόκληση, παρόμοια με ένα αργό περπάτημα. Όσο όμως προχωράς και αποκτάς εμπειρία, τα μαθήματα δυσκολεύουν και ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει όπως ένα γρήγορο περπάτημα με ταχύτητα. 

Απώλεια βάρους/Αδυνάτισμα 

Γιόγκα: Και σε αυτήν την περίπτωση έχει μεγάλη σημασία το είδος της γιόγκα που κάνεις. Έτσι για παράδειγμα σε ένα μάθημα Χάθα γιόγκα διάρκειας περίπου 60 λεπτών, θα κάψεις περίπου 145 θερμίδες. Σε ένα πιο δυναμικό είδος γιόγκα όπως είναι η Βινιάσα ή η Πάουερ περίπου 250 για την ίδια χρονική διάρκεια. Εάν θέλεις να χάσεις βάρος ίσως χρειάζεσαι κάτι πιο δυναμικό όπως π.χ. το τζόκινγκ που σε μία ώρα μπορεί κάποιος να κάψει περίπου 550 θερμίδες. Η γιόγκα προάγει τον αργό συνειδητοποιημένο τρόπο ζωής και διατροφής. Να είσαι και πνευματικά παρών την στιγμή του φαγητού, να γεύεσαι τις γεύσεις. Γι’ αυτό και οι έρευνες δείχνουν ότι η γιόγκα βοηθά στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών φαγητού..
Πιλάτες: Σε ένα μάθημα αρχαρίων διάρκειας 1 ώρας μπορεί κάποιος να χάσει περίπου 175 θερμίδες, ενώ σε προχωρημένων 255-375 θερμίδες.
Νικόλ Κούτση: «Με το Pilates θα έχεις ένα νέο σώμα σε 30 μαθήματα»

Ευλυγισία και σωματική δύναμη

Γιόγκα: Θεωρείται το κατεξοχήν είδος άσκησης για απόκτηση ευλυγυσίας. Σε έρευνα βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες μετά από 8 εβδομάδες που έκαναν γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα, αύξησαν τη συνολική ευελιξία του σώματός τους κατά 24%, ενώ αυξήθηκε και η σωματική τους δύναμη.
Χάθα ή Βινιάσα; Ποιο είδος γιόγκα να προτιμήσεις και γιατί
Πιλάτες: Όσον αφορά την ενδυνάμωση του κορμού και των κοιλιακών μυών το πιλάτες θεωρείται έως και 310% πιο αποτελεσματικό ιδιαίτερα για τη σύσφιξη των λοξών κοιλιακών. Όμως αποτελέσματα θα δούμε και στην ευλυγισία μας ιδιαίτερα στην πλάτη, τα ισχία και τους οπίσθιους μηριαίους.
Πόσο ευλύγιστη είναι η σπονδυλική σου στήλη; Κάνε το τεστ

Άλλα οφέλη

Γιόγκα: Αν για κάτι μπορούν να καυχιόνται όσοι κάνουν γιόγκα είναι για τα ψυχικά και πνευματικά οφέλη που προσφέρει (εκτός από τα σωματικά). Σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική δράση στον οργανισμό επειδή μειώνει την έκλυση κορτιζόλης και συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία, ενώ συμβάλλει στη μείωση του στρες. Επίσης έρευνα έδειξε ότι οι ασκούμενοι στη γιόγκα έχουν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής από αυτούς που δεν κάνουν. Κατ’ επέκταση οι πρώτοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν εξαιτίας κρυφών φλεγμονών από τους δεύτερους.
Έχεις άγχος; Κάνε γιόγκα και σύντομα θα δεις τη διαφορά
Πιλάτες: Δεν θα επιμηκύνει τους μυς μας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι υποστηρικτές, αφού οι μύες δεν μπορούν να μακρύνουν περισσότερο. Ωστόσο ο δυνατός κορμός, πλάτη και κοιλιά καθώς και η αυξημένη ευελιξία, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στάσης μας, δίνοντας την εντύπωση ενός πιο ψηλού, πιο αδύνατου σώματος.
Απλές στάσεις γιόγκα για ίσια πλάτη και σωστή στάση σώματος

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *