Type to search

Υγεία

Περπάτα ξυπόλυτη – Σου κάνει καλό

Share

Μπορεί να σου φανεί παράξενο ή ασυνήθιστο, αλλά το να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο, στο χώμα ή στο γρασίδι είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και την ευεξία μας. Η γείωση μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Από όταν ήμουν μικρή θυμάμαι τους μεγάλους να μου φωνάζουν: «Βάλε παπούτσια! Θα κρυώσεις! Μην περπατάς ξυπόλητη!». Κοιτάζοντας γύρω μου είδα ότι δεν ήμουν η μόνη. Τα περισσότερα παιδιά ήθελαν να περπατάνε ξυπόλητα, υπήρχε κάποιο είδος ανεξήγητης και ανομολόγητης ευχαρίστησης σε αυτό, κάτι μαγικό που δεν το αντιλαμβάνονταν οι ενήλικες. Φαίνεται όμως ότι αυτή η παιδική αταξία είναι σωστή. Τα παιδιά φαίνεται ότι έχουν δίκιο, το να περπατάς ξυπόλητος σου κάνει καλό και οι ενήλικες θα έπρεπε να τα μιμηθούμε. 

Ελεύθερες ρίζες και γήρανση

Όλοι όσοι ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη, άνθρωποι, ζώα, φυτά, φέρουμε κάποιου είδους ηλεκτρικό φορτίο. Η γη έχει αρνητικό φορτίο, έχει δηλαδή αφθονία ηλεκτρονίων. Εξαιτίας του άγχους, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της κακής διατροφής, της έκθεσής μας στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και στις διάφορες τοξίνες, σχηματίζονται στο σώμα μας ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση, και στη δημιουργία φλεγμονών και ασθενειών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν γίνει ασταθή εξαιτίας της έλλειψης ενός ηλεκτρονίου. Προκειμένου λοιπόν να γίνουν σταθερές «κλέβουν» ηλεκτρόνια από άλλα μόρια με αποτέλεσμα τα μόρια αυτά να αποσταθεροποιούνται και να δημιουργούνται ακόμα περισσότερες ελεύθερες ρίζες. Τα λεγόμενα αντιοξειδωτικά (όπως π.χ. οι βιταμίνες C και Ε, η ασταξανθίνη κ.ά.) παρέχουν τα ηλεκτρόνια που λείπουν στις ελεύθερες ρίζες χωρίς να γίνονται τα ίδια ελεύθερες ρίζες.

Γείωση όπως ξυπόλητοι!

Γείωση, η εξισορρόπηση της ενέργειας

Η επιφάνεια της γης είναι αρνητικά φορτισμένη. Όταν ερχόμαστε σε απευθείας επαφή με το έδαφος όπως π.χ. όταν περπατάμε ξυπόλητοι, καθόμαστε ή ξαπλώνουμε, τα ηλεκτρόνια της γης περνάνε στο σώμα μας εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή είναι η λεγόμενη γείωση του σώματός μας, η οποία ελαχιστοποιεί τις επιβλαβείς συνέπειες της έκθεσής μας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Μέχρι τη δεκαετία του 1960 το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο γιατί τα παπούτσια είχαν δερμάτινες σόλες, υλικό φυσικό που επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρονίων με τη γη. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την ανακάλυψη των αθλητικών παπουτσιών, όπου αντικαταστάθηκαν οι δερμάτινες σόλες με αυτές από συνθετικά και πλαστικά υλικά. 

Γιατί να περπατάμε ξυπόλητοι – Τα οφέλη της γείωσης 

Η γείωση μπορεί να είναι μια πολύ σημαντική αν και παραγνωρισμένη παράμετρος για την ευζωία και την ευεξία μας. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είδαν εξαιρετικά θετικές αλλαγές στην υγεία τους όταν άρχισαν να περπατάνε ξυπόλητοι ή να κάθονται πάνω στο έδαφος. Κάποιες από αυτές είναι η μείωση των χρόνιων πόνων, η καλύτερη λειτουργία του ενδοκρινολογικού συστήματος, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, η μείωση των κρυφών φλεγμονών, η πιο γρήγορη ανάρρωση από κακώσεις και τραυματισμούς, η αύξηση της ζωτικής μας ενέργειας, η μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόρροιας. Φυσικά δεν μιλάμε για θεραπεία, αλλά για μια εναλλακτική υποστηρικτική βοήθεια για τον οργανισμό μας. Μπορούμε να την επιτύχουμε περπατώντας ξυπόλητοι στο γρασίδι, το χώμα, τα βότσαλα ή την άμμο ή και καθισμένοι με τα πόδια γυμνά ή με ρούχα από φυσικά υλικά. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε για 45-60 περίπου λεπτά την ημέρα. 

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *