Type to search

Μόδα & Ομορφιά Υγεία

Παράξενες θεραπείες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα

Share

Ελλάδα, Ινδονησία, Περού, Κίνα, Ιαπωνία… Χώρες τόσο διαφορετικές που όμως έχουν κάτι κοινό. Τι είναι αυτό; Κάποιες παράξενες, ασυνήθιστες, μοναδικές θεραπείες που κουράρουν σώμα και ψυχή. Εσύ θα τις δοκιμάσεις;

Πολωνία Αλατοθεραπεία

Η όλη ιδέα γεννήθηκε από την παρατήρηση στις αρχές του 20ού αιώνα ότι οι αλατωρύχοι εμφάνιζαν μειωμένα αναπνευστικά προβλήματα. Ο αέρας εκεί είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία (σίδηρο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, ασβέστιο κ.ά.) και θεωρείται ιδανικός για ανθρώπους που υποφέρουν από αναπνευστικά ή δερματικά προβλήματα. Στο αλατωρυχείο Wieliczka της Πολωνίας –ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας– υπάρχει ιατρικό κέντρο με εξειδικευμένα προγράμματα αλατοθεραπείας που γίνονται με ιατρική παρακολούθηση για ασθενείς με άσθμα, αλλεργίες, δερματικές παθήσεις αλλά και για ανθρώπους που επιθυμούν απλώς να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν. Παρέχονται επίσης και ολοκληρωμένα προγράμματα, όπου εκτός από τις παραπάνω παροχές μπορείς επίσης να κοιμηθείς 135 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης στις υπόγειες στοές του αλατιού! Δες μερικές ακόμα παράξενες θεραπείες.

Κίνα Δηλητήριο μέλισσας

Πρόκειται για μέθοδο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, όπου μέλισσες τοποθετούνται σε σημεία του σώματος που αντιστοιχούν στο βελονισμό ώστε να τσιμπήσουν τον ασθενή. Πιστεύεται ότι με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται το συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανακουφίζεται από τα συμπτώματα ασθενειών, κυρίως της αρθρίτιδας. Οδυνηρό; Σύμφωνα όμως με τους Κινέζους γιατρούς της κλινικής Kang Tai Bee, που έχουν ειδικευθεί στο συγκεκριμένο είδος θεραπείας, το δηλητήριο της μέλισσας έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο σημασία έχει το σημείο που θα εφαρμοστεί το τσίμπημα, γι’ αυτό και η τεχνική γίνεται πάντα από ιατρούς.

ΗΠΑ Μάσκες με κουτσουλιές αηδονιών 

Αν και αρχικά ήταν μια παραδοσιακή γιαπωνέζικη αισθητική θεραπεία που εφάρμοζαν οι γκέισες και οι ηθοποιοί του θεάτρου Καμπούκι, εντούτοις χάρη στη Βικτόρια Μπέκαμ και στον Τομ Κρουζ αυτήν τη στιγμή θεωρείται μοναδική κούρα νεότητας κυκλοφορεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Κονιορτοποιημένες κουτσουλιές αηδονιών απολυμαίνονται, ανακατεύονται με πίτουρο ρυζιού και το μείγμα χρησιμοποιείται για απολέπιση στο πρόσωπο. Αηδιαστικό; Πάντως όσοι το έχουν κάνει ισχυρίζονται ότι το δέρμα τους είναι απαλό, φωτεινό και ενυδατωμένο, ενώ η μυρωδιά είναι αδιόρατη. Να τους πιστέψουμε;

Χαβάη Μασάζ λόμι λόμι 

Οι Χαβανέζοι έχουν τη φήμη λαού ευχάριστου και καλόκαρδου, που υποδέχονται χαμογελαστοί τους τουρίστες με γιρλάντες λουλουδιών. Κάπως έτσι είναι και το παραδοσιακό χαβανέζικο μασάζ λόμι λόμι. Δεν πρόκειται απλώς για άγγιγμα με τα χέρια, αλλά για μια ιεροτελεστία μετάδοσης χαράς, αγάπης και αποδοχής. Οι θεραπευτές διδάσκονται πώς να διαχέουν την αγάπη από την καρδιά τους στα χέρια τους και μέσω αυτών στον ασθενή, ώστε να τον θεραπεύσουν. Στην αυθεντική του μορφή ο θεραπευτής μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή του να αλλάξει τη διατροφή του, να προσευχηθεί, να διαλογιστεί και γενικά να κάνει πράγματα φαινομενικά άσχετα με το μασάζ. Η διαδικασία του μασάζ μοιάζει λίγο με χορό. Ο θεραπευτής ψάλλει, οι κινήσεις του ρέουν σαν χορευτικές και μοιάζουν με αυτές του χούλα, όπου όμως διακόπτονται από πιο απότομα χτυπήματα. 

Περού Θεραπεία με μάσκα χρυσού

Ο πολιτισμός των Ίνκας, που ήκμασε στην περιοχή, θεωρούσε ιερό το χρυσό και σύμβολο δύναμης. Οι πριγκίπισσες των Ίνκας λέγεται μάλιστα ότι τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρούν το πρόσωπό τους σφριγηλό, ενυδατωμένο, όμορφο και νεανικό. Σήμερα στο Περού παρέχεται σε κέντρα ευεξίας SPA μάσκα χρυσού 24 καρατίων που ισχυρίζεται ότι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Σκόνη χρυσού ανακατεύεται με έλαια αγριοτριανταφυλλιάς, τζοτζόμπα και πράσινου τσαγιού, καθώς και εκχυλίσματα γηγενών φυτών του Περού, και απλώνεται στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα; Αντάξιο των προσδοκιών μιας πριγκίπισσας: λιγότερες ρυτίδες, πιο έντονος μυϊκός τόνος, λαμπερή και ενυδατωμένη επιδερμίδα. 

Ινδονησία Τζαμού

Πρόκειται για ολιστική, παραδοσιακή, ιατρική μέθοδο της Ινδονησίας, η οποία βασίζεται κυρίως σε φυτά –χρησιμοποιούνται τμήματα από όλα τα μέρη των φυτών, τις ρίζες, τα φύλλα, τον κορμό, τους καρπούς κ.ά.–, καθώς και μέρη ζώων, όπως π.χ. από χολή κατσίκας. Οι κάτοικοι θεωρούν ότι με το τζαμού μπορούν να θεραπεύσουν πλήθος παθήσεων, από απλό κρυολόγημα μέχρι ημικρανίες και χαμηλή λίμπιντο. Η μεταφορά της γνώσης γίνεται προφορικά από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους και κατά συνέπεια υπάρχουν πολλές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Μπορεί κάποιος να βρει σκευάσματα (σε μορφή χαπιών, σκόνης, κάψουλας και υγρών) όχι μόνο σε μαγαζιά και σε υπαίθριες αγορές αλλά και σε πολυτελή κέντρα ευεξίας, όπου εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο προσφέροντας αισθητικές θεραπείες και μασάζ.

Ιαπωνία Θεραπείες με ζωντανά σαλιγκάρια

Τα γνωρίζουμε μόνο ως έδεσμα, όμως οι Ιάπωνες θεωρούν ότι τα σαλιγκάρια μπορούν να προσφέρουν την καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία νεότητας προσώπου. Η ιδέα απλή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ζωντανά σαλιγκάρια αφήνονται να… βολτάρουν στην επιφάνεια του προσώπου για περίπου μία ώρα, αφήνοντας πίσω τους τη βλέννα τους. Η βλέννα των σαλιγκαριών αποδεδειγμένα έχει ισχυρές αναπλαστικές ιδιότητες, διεγείρει το σχηματισμό κολλαγόνου και ελαστίνης, βοηθά στην επούλωση πληγών, όπως π.χ. εγκαύματα από τον ήλιο, εξανθήματα, σπυράκια κ.ά., προλαμβάνει τη φωτογήρανση. Το κόστος της θεραπείας είναι βέβαια λίγο τσουχτερό, αφού κοστίζει από 180-260 ευρώ! 

Ισραήλ Θεραπείες στη Νεκρά Θάλασσα

Η Νεκρά Θάλασσα είναι ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα θαύματα της φύσεως. Μια λίμνη όπου το νερό της περιέχει 24% αλάτι –10 φορές παραπάνω από αυτό της θάλασσας–, με αποτέλεσμα τίποτα να μην μπορεί να επιβιώσει στα νερά της. Εκτός όμως από αλάτι περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα πλήθος μεταλλικών αλάτων (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά.), που συντελούν στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία πλήθους ασθενειών. Θεωρείται μάλιστα μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης πολλών ασθενειών ιδίως της ψωρίασης. Γι’ αυτό άλλωστε γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που συνεργάζονται με ιατρικά κέντρα, ώστε να παρέχουν υψηλής ποιότητας θεραπείες. (Αν θέλεις μπορείς να μάθεις μερικές αρχαίες θεραπείες που έρχονται ξανά στη μόδα εδώ).

Ελλάδα Λουτροθεραπεία

Λουτρά Πόζαρ

Οι ιαματικές ιδιότητες του νερού έχουν αναφερθεί ήδη από τον Ιπποκράτη, γι’ αυτό για εμάς η λουτροθεραπεία είναι μέρος της κουλτούρας μας. Επισκέφτηκα το Λουτράκι Αριδαίας (λουτρά Πόζαρ) καθώς και τα λουτρά Αγκίστρου στις Σέρρες και ενθουσιάστηκα. Στο Λουτράκι Αριδαίας υπάρχουν μεταλλικές πηγές που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37° C και το νερό τους ενδείκνυται για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Ένας φιδοειδής ποταμός με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες σχηματίζει λουτήρες μικρούς σαν μπανιέρα ή σε μέγεθος πισίνας, όπου μπορεί κάποιος κάτω από την οργιώδη βλάστηση να απολαύσει την πιο ευχάριστη θεραπεία. Ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, γυναικολογικά και δερματικά προβλήματα, παθήσεις του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος ή και απλώς για χαλάρωση. Η ποσιθεραπεία ενδείκνυται για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Βέβαια αν αντιμετωπίζεις χρόνια προβλήματα υγείας συμβουλεύσου οπωσδήποτε το γιατρό σου.

Χαμάμ

Ο χώρος του χαμάμ στο Άγκιστρο.

Το Άγκιστρο στις Σέρρες είναι εντελώς διαφορετικό. Εκεί θα βρεις ένα βυζαντινό χαμάμ που χρονολογείται από το 950 μ.Χ. περίπου και το χρησιμοποιούσαν ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του. Σήμερα είναι ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο και ένα ταξίδι στο χρόνο. Οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Έχουν θερμοκρασία 40,5° C και τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.λπ. Μπορείς να χαρείς την ευεξία και αναζωογόνηση που προσφέρει το χαμάμ 24 ώρες το 24ωρο όλο το χρόνο με οκτώ ομαδικούς λουτήρες σε μέγεθος μικρής πισίνας.

Ένας από τους λουτήρες στο Άγκιστρο σε μέγεθος μικρής πισίνας. Το νερό είναι σε θερμοκρασία περίπου 40°C.

Μπορείς να χαλαρώσεις μέσα στο καυτό νερό και στους υδρατμούς και να νιώσεις ότι βγαίνεις… καινούρια από το νερό. Το τέλειο συμπλήρωμα; Ένα μοναδικό χαλαρωτικό μασάζ ή μια περιποίηση προσώπου-σώματος. Φυσικά αυτές δεν είναι οι μόνες! Απλώς αυτές έχω επισκεφτεί και έχω ενθουσιαστεί. Η χώρα μας είναι γεμάτη από ιαματικές πηγές που μας χαρίζουν τις πολύτιμες ιδιότητές τους και μάλιστα για συγκεκριμένες κατηγορίες παθήσεων: Καμένα Βούρλα, Υπάτη, Αιδηψός, Βουλιαγμένη, Πλατύστομο, Καϊάφα, Νιγρίτα και πολλές ακόμη. Για πληροφορίες: Σύνδεσμος Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας www.thermalsprings.gr  και Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού www.visitgreece.gr/el/leisure/wellness/spas

Tags

Μπορεί να σας αρέσουν

Αφήστε ένα Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *